Borci Republike Srpske nemaju sredstava bukvalno za preživljavanje ali imaju snage da protestuju protiv Visokog bh predstavnika i nametnutog zakona o imovini

 

Milorad Dodik srpski član bh Predsjedništva, očigledno ‘igra’ na ‘sve ili ništa’. Neuspjesi na političkom planu zadnjih nekoliko mjeseci pa i godina stapaju se u nevolju koja ga sve više stišće, spasiti ga može samo revolucija, izbori ili nedajBože kakav sukob koji se u BiH priželjkuje već odavno a kojeg bh političari nazivaju ‘lokalnim incidentom’.
Jedva što se navikao na američke sankcije, stigle su ga Evropske, Velika Britanija ga je stavila na svoju ‘crnu listu’, Njmačka i još neke zemlje sa Sjevera Evrope najavljuje dodatna ograničenja za njega i njegovu imovinu, Putin i Rusija snažni prijatelji i pomagači su se zabavili o sebi i ratom u Ukrajini, mukama sa Amerikom i Zapadom, Visoki bh predstavnik kojeg Republika Srpska ‘ne priznaje’ posegnuo je za ‘Bonskim ovlastima’ te je zadnji Zakon o nekretninaam u Republici Srpskoj suspendovan do odluke Ustavnog Suda BiH. Ma čak i inertna opozicija u ovom entitetu kojoj je glavni cilj dočepati se vlasti i srušiti Dodika a ne donijeti bilo kakve promjene, u Narodnoj Skupštini je Dodiku zadala dodatni udarac odbijajući da glasa za utvrđivanje povreda nacionalnog vitalnog  interesa u vezi nedavnog glasanja u bh Predsjedništvu.
I šta je onda Dodiku preostalo?

Izbori dolaze ali su još podaleko za njegovo preživljavanje koje se mjeri po mnogim prognozama na kratak period, zato je morao nešto izmisliti. Kako nije za rat ili bilo kakve sukobe (osim ako se ne dese, ako ih ne poduzme druga strana, ko je prvi ja sam drugi), iz štaba njegove stranke su prvo izmislili ‘mogući atentat’ na njega ili ‘otmicu’ u koju svrhu su dodatno angažirali oklopnjake i duge cijevi okolo njegove kuće i u pratnji, zadnji potez je ‘mirna revolucija’ koja se pokreće u režiji SNSD stranke. Najavljeni su ‘mirni protesti’ boraca Republike Srpske za 20. april ove godine a proteste je umjesto BORSa najavio glasnogovornik stranke Milorada Dodika. Borci ovog entiteta bukvalno jedva preživljavaju ali ovaj  najavljeni protest nije’ predviđen’ za tu vrstu problema ove populacije. Oni izlaze da bi se ‘patriotski’ oduprli ‘pokušajem izmjene Daytonskog Sporazuma’ i ‘unitarizacije BiH kojom se na političku scenu vraćaju se ratni ciljevi Alije Izetbegovića i muslimanske komponente u BiH’, te da iskažu svoje neslaganje sa zadnjom odlukom Visokog bh predstavnika (Christian Schmidt) kojom se ‘rasknjižava imovina Republike srpske u korist BiH’.

Pravilno je opozicija u RS uočila da iza ovih protesta ‘stoji’ stranka Milorada Dodika i da je sve isplanirano i i izrežirano u njegovoj stranci, te da se faktički na ovaj način Dodik sakriva iza boraca i naroda Republike Srpske. ‘Tiha revolucija’ koju je osmislio Dodik zapravo želi pokazati da iza njega stoji čitav puk ovog entiteta i da bi njegovo uklanjanje označilo velike nemire u Republici Srpskoj. Ujedno, ovakva ‘vježba’ odlično će mu doći pred ove izbore koji se planiraju za kraj godine. Zadnji veći protesti boraca u ovom entitetu su bili 2014. godine kada su borci tražili ‘da žive normalno’, kasnije sitnije ‘pobune’ nisu vrijedne pomena. Borci nisu bili čak aktivni ni kod pripreme izmjena zakona o njihovim pravima koj je neslavno završio, iako je većina njih prebačena iz statusa boraca u socijalu, na biro za zapošljavanje pa na ‘borački dodatak’. U tu svrhu je prošle godine broj boraca ‘uvećan’ za blizu 10.000 koliko ih je uspjelo ostvariti neke manje olakšice.

Borački problemi nisu uopšte pomenuti 14. februara ove godine kada je ovaj praznik proslavljen u Prijedoru odakle evo stiže poziv za demonstracije ali ne iz boračke već iz kuhinje SNSD stranke.
Kao i boračka populacija u FBiH i ova u Republici Srpskoj je zapuštena, ostavljena na milost i nemilost pljačkaškoj vlasti, sa niskim ili nikakvim dodacima i boračkim penzijama i sa slabim mogućnostima za zapošljavanje, međutim iz najave protesta se ti i takvi problemi uopšte ne spominju. Borci su upregnuti u patriotske i političke kočije, njihov protest nema nikakve veze sa njihovim statusom i stanjem. Kao što ni potez Visokog bh predstavnika nema veze sa Dodikom, kojeg je, da obavlja svoju funkciju kako valja davno trebao i morao smijeniti.

Ovako, gledaćemo u Banja Luci kako gladni i obespravljeni borci kliču Dodiku, prijete Visokom predstavniku i neprijateljima Republie Srpske (“Je suis Dodik”- svi smo mi Dodik) kao što u FBiH ‘zajedničke oružane snage’ a zapravo bošnjačka muslimanska komonenta vojske skupa sa bijelim ahmedijama proslavlja izgubljene bitke i prijeteći uvježbava korake za neku novu slavu Alije Izetbegovića, dok sin Velikog Oca Bakir po džamijama i iftarima sa mudžahedinima nekadašnje ArBiH sakuplja snagu za novu ‘građansku’ BiH na temeljima ‘Islamske Deklaracije’. Dogovor kuću gradi.

photo : borački prootesti u Republici Srpskoj 2014 godine, arhiv