Utica NY : BACA (Bosnian-American Community Association) i Hanka Bićo Grabovica održali humanitarku. Sa desnom rukom na srcu, lijevom u džepu, uz džematlije crkve konvertovane u džamiju, lokalne biznise, uz ljiljan i pivu. Za sebe i Nedima Mujića ličnog fotografa, život iz nekadašnjeg slatkog doba Refudži Centra se nastavlja, ovaj put uz coronu.

 

Sa onom nekadašnjom ‘Bosanskom Zajednicom’ koja je od osnivanja prije 20 i kusur godina poslovala u ilegali zadnjih skoro petanest godina, uglavnom uz džemat crkve konvertovane u džamiju (Bosnian Islamic Association of Utica NY, Inc’), ‘novoformirana’ Zajednica BACA na čelu sa Hankom Bićo Grabovica nastavlja slatko doba Refudži Centra našeg grada, ovdje na sjeveroistoku države New York, i baca na sve strane.
Ovaj put uz ‘non-profit’ udruženje ‘BACA’ ili ti prepisanu bivšu ‘Bosnian Community’, dodavanjem onog prefiksa ‘American’ svuda i na svakom mjestu, po čemu nam ‘ispada’ čak i džemat američki, gluho bilo, jer je itekako ‘naš’. Druženje koje je iz ove udruge najavljivano kao humanitarno uz ulaznicu od $50.00 održali su u jednom njima dragom restoranu ‘Daniele’s Valley View’, sastav i ugođaj isti kao nekada dok je ‘Bosanska Zajednica’ uživala a Refudži Centar pomagao. A Nedim Mujić menadžer te i takve Zajednice cvjetao od biznisa.

Bez državne zastave u logo znaku udruženja (ljiljani ma kako to zvučalo teško i ma koliko bili dragi nisu zvanična zastava države BiH još od februara 1998, tako je rekao Visoki ondašnji predstavnik za BiH ali Bošnjaci ne vide kad krše zakone koji im ne odgovaraju), sa glupošću postavljenja ruke na lijevo plućno krilo da iskopiramo Amerikance (Bosniak’s Pledge off Allegiance) i uz nekompletnu himnu, okupila se ekipa nekadašnjih ‘novina zvanih Mostovi’, samo im falio još Bričić Muhamed ili Nezir Jašarević, ova ekipa se baš izveselila i nakupila para. Boga mi, Tite mi (u zakletvu Brozu danas se više vjeruje) najviše su profitirali Hanka Grabovica i Nedim Mujić. Ova prva jer od udruge za ‘sve Bosance’ opet praši kao nekadašnja ‘Bosnian Community’ uz džamijsku dirigentsku palicu i već ima plan kako će potrošiti sakupljenu nafaku. Šetnja za Srebrenicu, malo folklora i tancanja, ringišpil ispred Opštine i džamije a predviđa i putovanja u Bosnu. Kao dodatni oblik spajanja sa državom, nekome se smiješi putna avionska karta, mnogo stolova i rezervacija na Genesee Street- u gdje ima dosta dobrih kafana je već ušicano za iduću godinu.

Ovaj drugi tip, ‘seksi’ Nedim Mujić osim što je odradio logo sa ljiljanima za Hanku skoro isti kao i na logotipu Bričić Muhameda (njegov poslodavac i landlord stanodavac) sve je uslikao i naplatio. ‘Predivne slike Nedime, ‘Thank You honey’. Tako se Nedim, čovjek sa hiljadu zanimanja i firmi pored slikanja guza, nogu i dekoltea vratio starom zanatu : sisanju merhameta. Tite mi, kao na Konvenciji SDA braće : red domoljublja pa tri reda politike i pisanja, red selfie nadslikavanja sa hanumama, pa red pisama vlastima Amerike, pa red ‘grantova’… Dok newsletter ‘BACA’-e kojeg je također obradio stručnjak Mujić podsjeća u svemu na nekadašnje Mujićeve vratolomije sa mjesečnim listom ‘Mostovi’.

I to bi bilo o. k. da smo utvrdili gdje je nestala imovina one bivše ‘Bosanske Zajednice’, najmanje dva kompjutera i nov novcijat printer plaćen 1,000 dolara petnaest dana prije gašenja lista koji je printan u štampariji Calaudia Tenney u mjestu Clinton, o čemu bi da hoće mogao posvjedočiti suradnik naci islamističkog portala Bošnjaci.net ulickani Mujić, za printer bi mogao bilo šta reći izvjesni Ikeljić, nasljednik Mujića u propaloj Zajednici, ali… Ali,sve se kreće i sve se mijenja osim Bosanske Zajednice. Vidimo, ponovo pričamo sa Caludia-om Tenney (političarenje pa slikanje), pa prizivamo remek djelo Mujića o ‘Mostovima’ koje je svaki mjesec plaćao Refudži Centar a reklame printao Mujić i uzimao pare za sebe. Od prodavca namještaja Rođe Radeljaša ili u kešu ili naturi (uzmi kauč pa ga preprodaj, radi šta hoćeš, samo puštaj stranicu reklame u boji), tu je od gostiju najviše odboraša i džematlija crkve konvertovane u džamiju, čak i sekretar džamije Armin, nekadašnja lola i lokalni pjevač a sada uzoran i preuzoran vjernik sa hanumom i sekretar ‘naše gradske džamije’, hoću reći crkve, fale također Šefko, Tula i još po koji nelegalni predsjednik te fantomske asocijacije koja je evo opet diše…  I u javnosti i na listi primalaca opštinskog  ‘grant’ merhametluka.

‘Druženje’ taj fini izraz za namicanje para je pokazao još ponešto. A to je da nam corona ne može ništa. Maski skoro da i nema, a i šta će nam. Tu je piva marke corona koja mijenja sve. Uz pet namaza dnevno i ispiranja usta i nosa nema boljeg imuniteta. Nema veze što smo muslimani da ne kažem Bošnjaci i nema veze što se pije u društvu sa džematlijama i članovima odbora crkve-džamije, kad je sve u ‘službi’ države koja se toliko voli, više od ID džamije ili Udruge uz pomoć kojeg čarobnog broja se riješe mnogi problemi. Dakle, corone ima, čak smo je na slici zaokružili da se bolje vidi. Jer kad je corona žurka to treba tako.
A i živi je dokaz da postoje dvije vrste muslimana. Onih na ‘fejsu’ i onih u realnosti. Onih u džamiji i onih u kafani. Hoću reći : onih sa pivom (SDA Sulejman ­Tihić) i onih bez pive (­SDA Bakir Izetbegović).

Neznam kako se osjećao sekretar džamijskog odbora na ovoj žurci dok se oko njega ‘loče’ piva kako je jednog Bosanca jednom izvrijeđao Bošnjak policajac (Dž.Š, inače član i redovni džematlija u spomenutoj džamiji sa Hankom) jer se ‘uhvaćeni ‘nalio uz Ramazan, kako ga nije sramota’, što nije lokao poslije ili uz Bajram kao što je red, te mu odfikario ticket i kaznu, ne znam ni kako se osjećala Hanka (tim prije jer u logo znaku nema zvanične države Bosne, samo ratni cvijetić a tako se kune u državu), ja sam se osjećao grozno. I sad me duša boli zbog te neoprezne opreznosti.
No ipak, kad sve saberem i kad (se) oduzmem, vrijedilo je. Jer je, da prostite sve ‘za našu stvar’ dozvoljeno.

 

photo : slike su posuđene sa face book profila BACA udruge i vlasništvo su Nedima Mujića, bijeli krug corone je autorsko djelo Cross Atlantica. Gornji dio-Hanka Grabovica i društvo ‘pozdrav domovini’, donji dio-‘pozdrav coroni’, arhiv