slika dana : Saff, Bošnjaci.net, Faktor.ba, Stav.ba, Oslobodjenje.ba, Bošnjaci.net …

 

Kao što smo i prognozirali (al’ je bilo teško pogodit!) Ustavi Sud BiH je usvojio apelaciju Bakira Izetbegovića. Donio je presudu po kojoj je vojnicima i vojnikinjama u ‘zajedničkim’ Oružanim snagama BiH od sada pa nadalje i ubuduće dozvoljeno uzgajanje i nošenje brade.
Apelacija Izetbegovića je ‘napala’ ustavnost člana 12 st 2 i 4 Pravilnika Službe Oružanih snaga BiH koji to nije dozvoljavao, Ustavni Sud je poklelknuo pred ugroženom demokratijom i proevropskim vrijednostima Konvencija i snage Izetbegovića. Sad mogu svi da zabradate kako im volja, ostaje da se Pravilnikom doradi dužina, širina i sva druga maštovitost brade, kako bi se što prije znalo ko će a ko neće na brijanje kod postrojavanja.

Ovu apelaciju Bakir Izetbegović je podnio po uputstvima i preporukama Islamske Zajednice BiH budući da njihov zahtjev Ministarstvu odbrane nije usvojen a veliki broj pripadnika vojske je zbog brade doživljavao šikaniranja, maltretiranja  i svaku drugu povredu demokratije i ljudskih i vjerskih prava. Ministarstvo odbrane je u odbijanju takvog zahtjeva navelo da bi dozvola puštanja i nošenja brade vojnicima bila u suprotnosti sa Zakonom o državnoj službi u vojsci, navodeći da taj propis ne dozvoljava nikakva vjerska obilježja u vojsci niti brade a osim toga tvrdilo se da je svaki pripadnik oružnih snaga kod zapošljavanja bio sa tim upoznat i prihvatao da se pridržava Pravilnika i zakona. Uz izuzetak vojnog muftije, on je kao i svaki pravi musliman izuzet od tih  zakonskih odredbi.

Međutim Ustavni sud je našao da su takvim zabranam vojnicima povrijeđena njihova prava iz privatnog, vjerskog i životnog prava. Ustavni Sud je svojom dlukom ustvari odlučio djelimično, budući da je osim nošenja brade Bakir tražio dozvolu i hidžaba za žene u vojsci, posebno se osvrćući na povredu prava vojnikinje Emele Mujanović (o kojoj smo pisali, vidi post) koja godinam tužaka svoju firmu Ministarstvo odbrane tražeći da nosi hidžab a oni nedaju, zbog čega su je premjestili u jednonacionalnu tj ‘našu’ kasarnu u Ustikolini gdje ona već osam godina radi pod hidžabom i priprema se za Strasbour, Međunarodni sud za ljudska prava i taj dio apelacija Bakirove kao još ‘neka islamska prava pripadnika Bošnjaka u oružanim snagama’ ostavljen je ‘na čekanje’. Da ne ‘ispadne’ da je Ustavni Sud pod bilo čijim pritiskom, to će riješiti kasnije, kad zaboravimo šta se dešava u Ustavnom Sudu.

Na ovaj način Bakir Izetbegović izokola oživotvoruje nepotpisani Ugovor Islamske Zajednice BiH sa državom BiH a koji čeka već godinama na potpis srpskih i hrvatskih predstavnika u bh Predsjedništvu u kojem su i ovi segmenti sa bradom i hidžabom, ishranu halal hranom smo već riješili odranije zahtjevom i zalaganjem Šefika Džaferovića i Željka Komšića. Podsjećamo, njihov prvi zvanični nastup ulaskom u Predsjedništvo je bio zahtjev da se provede istraga ko je našim vojnicima poturio nehalal konzerve u kuhinje Oružanih snaga. Nakon što su jurcali i otkrili Dodika i zastavu Republike Srpske.

Nakon objave odluke Ustavnog suda mnogi pripadnici ‘zajedničkih’ Oružanih snaga BiH su u znak zahvalnosti Bakiru i Ustavnom Sudu izašli na ulice da iskažu svoje oduševljenje, jednu takvu scenu smo i mi zabilježili na fotografiji uz ovaj tekst.

Nezvanično saznajemo da će naknadnom odlukom Utavni Sud konačno riješiti i enigmu kratkih nogavica, papučica, plaćenog odsustva, vojničkog pozdrava ‘tekbir’, odlaska na hadž i petkom na džumu te obavezne zabrane bilo kakve istrage bez odobrenja Islamske Zajednice BiH kad su u pitanju Bošnjaci vjernici uhvaćeni u kriminalu čime se ispunjavaju ne samo Konvencije o ljudskim pravima već i dijelovi nepotpisanog ugovora.

Na upit Ministarstvu odbrane da li će poštivati odluku Ustavnog suda te kako će se ta odluka odraziti na vojne aktivnosti, kao recimo one kod nošenja maski, iz ministarstva su nam diplomatski rekli da će iznaći modus da se odluka Suda ispoštuje jer ‘mi smo pravna država’. Očekuje se da sličnu apelaciju neko uputi i za povrede prava Granične Policije budući da i tamo ima zabradatih koliko hoćeš i koliko treba, nije isključeno da i tu Sud promptno reaguje jer nositi bradu u BiH nije samo stvar mode ili Konvencije o ljudskim pravima. Zna se šta šerijat propisuje.

Jedinu manjkavost ovakva presuda donosi u slijedećem : kako će mo sad razlikovati one vojnike iz ‘komponente’ srpskih Oružanih Snaga od ovih iz ‘bošnjačke komponente’. Odgovor na to nismo dobili u ‘jedinstvenim i zajedničkim’ Oružanim snagama.

U sferi kad je blokada vlasti u BiH, kad se u Sarajevo sjatila sva svjetska sila da spasi državu od propasti, podjele ili od oružanih sukoba koji se gromoglasno najavljuju, kad korupcija udara na sve strane i kad Milorad Dodik kao i Bakir ‘neće se nikad umoriti’, potez Bakira Izetbegovića je za svaku pohvalu. Jer je pored svih takvih problema našao vremena da se brine o ovako krucijalnim i važnim stvarima.
I živi je dokaz da Bosna ima zajedničku svijetlu budućnost u euroatlantskim i svim drugim integracijama.

P.S. svaka sličnost sa ličnostima i događajima slučajno je – namjerna.

photo montmontaža Cross Atlantica : ugroženi pripadnici ‘zajedničkih oružanih snaga’ slave odluku Ustavnog suda BiH o nošenju brada, arhiv