Deklaracije, rezolucije i zaključci političkih subjekata u BiH, analizirali smo zadnji nedavni akt SDP BiH i tzv. opozicije i uporedili ga sa deklaracijom SDA sa 7. Kongresa stranke : nema razlike, osim što zeleni počinju sa ‘Vjerom u Boga’ kao Draža Mihajlović dok crveni to izostavljaju

 

Sve deklaracije i rezolucije političkih partija u BiH su kao uostalom i mnogi drugi stranački akti čista beskorisna prepisivačina. ‘Vodu vari, vodu hladi’. Svim srcem zajebavaju naciju, kad god neznaju šta bi rekli ponude deklaraciju ili rezoluciju. Evo, za primjer smo uzeli samo dva akta : jednu deklaraciju SDA mafije i zaključak bratske joj stranke (po vlasti) SDP BiH, možete pročitati slična akta i iz DF strančice Željka Komšića ili bilo kojeg ‘političkog subjekta’ u FBiH, ima ih na stotine koliko i stranaka, pa će te se uvjeriti ‘da pušu u jedno’.
Kao da su ispod indiga. Hoću reći ne kažu ništa. Deklaracije i rezolucije su zapravo jedno veliko neobavezujuće ništa. I nikome.
Uporedili smo nasumice deklaraciju SDA sa 7. Kongresa ove partije iz septembra 2019. i Zaključke koji su ispisani i zvuče kao deklaracija, sa zadnjeg sastanka SDP partije od prije dvije sedmice. Koji je donešen u društvu tzv opozicije : ‘Narod i pravda’, ‘Naša stranka’, SBB Radončića, aSDA  (odskora Narodni evropski savez) Nermina Ogreševića, ‘Nezavisni blok’ Senada Šepića i ‘Socijaldemokratsku partiju’ Envera Bijedića ojačanu partijom Mirsada Kukića i nekoliko tobože ‘nezavisnih’ poslanika tipa Denisa Zvizdića i njemu sličnih.

To ide ovako, u oba dokumenta i istim redosljedom.
‘Ističući činjenicu’ – pa onda slijedi : ‘da je BiH jedinstvena i nezavisna i suverena’. Slijedeći mudri pasus ‘svjesni ozbiljnosti trenutnog stanja’ (a svjesni su ko drogirani pijanci) gdje se obrazlaže kako se napada država Bosna i njen ustavni poredak, slijedi potom ‘opredjeljeni da’ pa se zamezi  kako su za to da ‘proradi država’, onda ide ono najsmiješnije ‘odlučni u namjeri da djelujemo’, zna se već kako, potom dolazi ‘uvjereni da je’ i na kraju preambule dolazi ‘opredjeljeni da’ te se dodaju na kraju zaključci po tačkama.

U ‘bobu’ su oba ova akta iz kuhinje SDA i SDPa identična u preambuli, zaključci su malo drugačiji, prilagođeni svojim viđenjem situacije u vrijeme donošenja akta, uz opasku da akt SDA u premabuli ima dodatak kojeg nema SDP.  ‘Sa vjerom u Boga’ navodi SDA kao da se radi o dokumentu Draže Mihajlovića, dok razumljivo SDP toga nema iako se zna i vidi da nisu daleko od toga. Ili zaključke SDPa nije sastavljao Denis Bećirović.

Evo šta je Nermin Nikšić sa jaranima zaključio u ovom zadnjem medijski najavljivanom dokumentu, ima 8 tačaka, koji će spasiti državu i riješiti bh situaciju. Parafrizirano, nema ništa što nije već hiljadu puta rečeno. Vratiti odlučivanja u zvanične državne prostore u poslaničke klupe (a niko ne radi, nema ništa u poslaničkim klupama), pozivamo Visokog bh predstavnika da djeluje us kladu sa Anexom 10 Daytonskog sporazuma (iako Daytonskog originala nema niti ima zvaničnog prjevoda što su potvrdili i iz OHRa, koristi se ovjerena kopija prijevoda sa franscuskog po notaru što je potvrdio i Bakir Izetbegović), te da drug Visoki otkloni blokade u državi BiH, zatim slijedi zaključak da Parlament kad ga odblokira Visoki-nastavi sa radom i donese Izmjene izbornog zakona, poslije ide zaključak kako će se obaviti fer i pošteni izbori (svi znamo da neće i da se krade na izborima), da bi na kraju zaključili kako je država BiH nezavisna suverena i nedjeljiva i kako će se zalagati za zaustavljanje odlaska ljudi iz BiH.
Čista politička talašika i zafrkancija.

Posebno što para i oči i uši je prenaglašeno ponavljanje  u zaključnim razmatranjima kako je BiH suverena i jedinstvena a zapravo se u svim zaključcima daje zadaća Visokom bh predstavniku i međunarodnoj zajednici, koji zaključak anulira iliti poništava sve ove prethodne. I zorno uz silne sastanke  sa međunarodnim predstavnicima u BiH svjedoči kako su ‘lideri’ tako mali i nevažni da im čak ni Bog ne može pomoći iako su sa vjerom u Njega.
Kad se sve sabere i oduzme, od silnih deklaracija i zaključaka najbolji je ovaj od SDA mafije ‘sa vjerom u Boga’. Narodu-samo da se oduzme, ništa drugo.

photo : Bakir Izetbegović i Nermin Nikšić, arhiv