bh vlastodršci imaju svoju : ostati na vlasti doživotno, pljačkati, barabirati i uživati

 

Prošlo je skoro pola godine od one planetarno poznate čestitke SDA ministrice, bh ‘šefice diplomatije’ Bisere Turković kako joj tepaju bošnjački i SDA mediji, upućene američkom predsjedničkom kandidatu Joe Biden-u novembra prošle godine kada je u utrci za Bijelu Kuću pobijedio Donald Trump-a.
‘Dear Joe’, sa tobom ‘nove zore sviću’, cvrkutala je biserna Bisera, najavljujući kako i za BiH stižu ‘nove zore i svitanja’. Jer, ‘niko kao Joe Biden’ ne poznaje Balkan i BiH’, ponavljali su listom svi mediji, i ‘slikovni’ i printani, u ničim izazvanom učešću u  izbornom procesu Amerike.

Istu mantru ponavljaju i nenadjebivi poznavaoci prilika u svijetu i u BiH, nekakvi silni ‘instituti’ i ‘demokratska nevladina udruženja’, mantru vatrom pale još vatreniji zgubidani i državni i vjerski paraziti tipa Reufa Bajrovića ili ‘Hižaslava Mustafe Cerića, dok je ponešen tom nedoživljenom podilazičkom ljubavlju, bošnjački član bh Predsjedništva iz reda Hrvata Željko Komšić otišao i korak dalje. Skupa sa ahbabom Šefikom Džaferovićem, kućnim fikusom dinastije Izetbegović, podižući na noge ‘gazije’, borce, i još uvijek uniformisane a nezvanične branioce Bosne i Hercegovine sa svih meridijana odbio se sastati sa ruskim ministrom u zgradi Predsjedništva da bi javno demonstrirao privrženost Bosne Americi a ne Rusiji i ‘njenom uticaju na Balkanu’, da se čuje u Americi kakve ‘mudonje’ imamo u vlasti. Par mjeseci kasnije Komšić je ‘sikterisao’ još jednog diplomatu, ovaj put iz EU, napustivši sastanak u bh Predsjedništvu sa šefom diplomatije EU Josepom Borrell-om, zbog komentara Dodika na sastanku, kao da se radi o sastanku Mjesne Zajednice i problemom sa šlaufom za vodu a ne o ozbiljnim državnim poslovima i temama.

Dugogodišnje simpatije i ogromnu pomoć Amerike bh predstavnici u vlasti potpomognuti svojim medijima doveli su do apsurda i sprdnje, računajući da će svi redom pa i Amerika ‘pasti’ na ovo mahalaško vođenje države i politike. Mantra najjednostavnije znači : javno i uz talambuse hvaliti Ameriku, kuditi Rusiju pa čak i Evropu, jer Amerika je sila Svijeta, i ona će sve umjesto nas. Mi će mo se naprđivati po tv i ostalim medijima, mi će mo ako treba i u skandale, a Amerika će to znati cijeniti pa će sve uraditi za nas. Uvešće nas u Evropu, u NATO, eto Biden-a na ‘bijelom konju’ da ukine Republiku Srpsku, da uhapsi Milorada Dodika i Dragana Čovića, u međuvremenu mi će mo hapati i očekivati sadaku, uz put zemlju kreditno zaduživati i pljačkati. Jašta nego.

Umjesto državničkih poteza, susreta i lobiranja, uvažavanja prava i demokratije i svojih građana te poštivanja prijatelja svuda u Svijetu, bh vlast je državu Bosnu dovela na koljena i pretvorila je u običnu mahalu, tako se u njoj i ponaša. Dok vani, kakve su prilike nemamo ‘ni druga ni u gori vuka’.
Naravno da Joe Biden poznaje Balkan, i naravno da je prijatelj Bosne koju pomaže zdušno, i politički i materijalno, međutim nije Amerika mahala, američka politika nije bahato i kriminogeno seosko društvo džeparoša i varalica. Svjetska sila ima svoje i svjetske interese, svuda pa i na Zapadnom Balkanu. Gdje smo mi tu ?

Prvi ‘hladan tuš’ prelio je tvrde bh glave odmah nakon izbora i inauguracije Biden-a iz kojeg se dalo naslutiti da je Amerika ‘pročitala’ naše lole i barabe i prve izjave iz Bijele kuće su bile diplomatske ali precizne. Dayton ostaje, može se ‘blago’ promijeniti, narod je taj koji treba da traži promjene, mora se postići dogovor sva tri naroda u BiH, političari moraju promijeniti svoj kurs. Prepričano, odprilike ovako: ništa od specijalnog interesa, Bosna nije uopšte u fokusu Amerike, ne bar za sada.

Da ne bi bilo zablude o tome, ne računajući česta ‘pisma’ američkog ambasadora u BiH, stiglo je i direktno pismo državnog sekretara (Antony Blinken) bh Predsjedništvu u kojem je Joe Biden poručio ‘kakve nam zore sviću’.
Okrenite se narodu, Amerika ostaje partner BiH ali bh vlast mora voditi transparentnu politiku, služiti svom narodu, provesti izmjene Ustava i Izbornog zakona, otpočeti borbu protiv korupcije i provesti tražene zahtjeve Evropske Unije te provesti presude Međunarodnog suda.
Dovoljno bi bilo samo ovo obraćanje svjetske velesile normalnim državnicima da shvate šta im je činiti, međutim očigledno Biden ne poznaje ni Bosnu ni njene ‘lidere’. Oni njega poznaju odlično.
Svaki od njih je pismo protumačio sa onim ‘vidi, ja sam bio u pravu’, ‘sad će to Amerika sve uvesti pod svoje’. I nastavio po starom.

Nekakav obični ‘non-paper’ o razgraničenju i ‘mirnom razlazu’, za kojeg je i Matthew Palmer specijalni savjetnik Joe Biden-a za Balkan rekao da ga uopšte ne shvata ozbiljnim, ovi državni mahalaši banditi danima razvlače po svojim agendama, mlate ratom i puškama, medji pripomažu kao da uopšte niko nije čuo šta ovaj specijalni izaslanik američkog predsjednika govori. A rekao je sve na televiziji, javno. Hoće transparentnu i pravednu državu, hoće da se ‘lideri’ dogovore, da se snažno radi na ulasku u EU, da se iznađe kompromis, nije ni za kakvu ‘Veliku Srbiju’, nema prekrajanja granica, neće ‘Veliku Hrvatsku’ ili ‘Veliku Albaniju’, on je za ‘Veliku Bosnu’, podvlačeći da ne misli pod tim geografsku zemlju već njen napredak kao države. Vraga, naše barabe jedino žive za geografiju, u kojoj još koriste malo  matematiku i istoriju malo više.. Sve ostalo je za njih ono poznato a naše : ‘đe će on nama, meni’, nastavljaju tamo gdje nisu nikad ni stali.

Zbilja, da li Amerika ima uopšte ‘viziju’ Bosne i Hercegovine. Mislim, da li zna Biden šta i kako, napose kada? I s kim?
Ništa ovi bećari ne kontaju osim jezika sile, straha i moći. Zar Americi i Biden-u nije još jasno kako se i na koji način došlo do Dayton-a i mira u kojeg su uložili sve da bi ove balkanske poglavice natjerali za stol da prekinu ubijanje sopstvenog naroda i razaranje zemlje?

Ostavljati im rokove da se oni ‘dogovore’ i da ‘iznađu konsenzusom’ rješenje, znači samo produžavati agoniju. Ako to nisu skontali, džaba im sve, mafiju treba ili ponovo zatvoriti pa natjerati da potpišu i urade sve što za državu treba, ili ih baš zaprave zatvoriti, jer oni osim straha od jačega niušta drugo niti mogu niti hoće priznati, previše su zaglibili. Ostavljati ‘narodu da sam razriješi’ ove probleme također je čista utopija, oni su sebi izmislili čak i narod, svako svoj i za sebe, tako da pored države imaju sve što im treba.
‘Vizija’ Amerike i Joe Biden-a o BiH dovela je javnost još jednom u zabludu nakon intervjua savjetnika Joe Biden-a za evropsku politiku crnogorskom listu ‘Pobjeda’ ovih dana. Naime, profesor Instituta za vanjsku politiku ‘Johns Hopkins’ dr. Michael Haltzel je izjavio kako ‘Joe Biden neće surađivati sa vladom čiji članovi negiraju genocid u Srebrenici’, misleći pri tom na ministra u vladi Crne Gore.

Da, ali kako će onda surađivati sa vladom BiH, logično je pitanje? Ili sa Miloradom Dodikom, članom bh Predsjedništva koji naravno, ne priznaje genocid? Plus, Mathew Palmer je u pomenutom intervjuu za bh televiziju govoreći o non-paper dokumentima odgovorio i na pitanje novinara šta misli o Zakonu o negiranje genocida kojeg bh vlastodršci ne mogu i neće da donesu, na način da je izričito rekao kako to uopšte nije potrebno, taj zakon ni ne treba. Kao : genocid se podrazumijeva, šta se ima takvo nešto naređivati zakonom.

photo : Joe Biden, američki predsjednik, arhiv