Ima li igdje države : U reviziji tužbe protiv Srbije glavnu aktivnost vodila udruga Fadile Memišević, u izboru Visokog predstavnika za BiH ‘nevladina udruga’ iz Canade ‘Institut za izučavanje genocida’

 

*** Svi sada znamo da je pred samim istekom desetogodišnjeg roka za reviziju tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim Sudom u Haagu, glavne aktivnosti povela ‘nevladina udruga’ Fadile Memišević (‘Pravda za mir’) u suradnji sa ‘Institutom za izučavanje genocida u Sarajevu’ i ‘Majkama Srebrenice’ Munire Subašić, a po ideji Bakira Izetbegovića i uz podršku Islamske Zajednice BiH. Znamo i kako se završila ova notorna laž Izetbegovića koji je tada tvrdio da ima nove dokaze i ‘strane stručnjake’ i da je predstavnk BiH Sakib Softić legalan i legitiman predstavnik (iako je već imao pismo Suda u ladici koje tvrdi suprotno), kad nam je predstavljeno da je to ‘borba za žrtve’, znamo kako je prevario neke od političkih predstavnika koji su to podržali u Vijećnici, sve znamo ali ništa nismo naučili. Jer, mi želimo biti takvi đaci.

*** Isti ili sličan scenario se opet ponavlja, mediji na to ne obraćaju veliku pažnju, a radi se o izboru novog predstavnika za BiH, koji bi uskoro, ako se to desi, trebao zamijeniti Valentin-a Inzcka.
Opet, kao u prethodnom slučaju, i kao u mnogim sličnima, SDA u državnim organima iz zapećka skupa sa Islamskom Zajednicom vuče glavne konce, čime de facto i de iure Islamska Zajednica BiH pokazuje da svojim paralelnim organima uz pomoć SDA obavlja državničke poteze.

Radi se o djelovanju ‘nevladine organizacije’ u Canadi, koju je registrovao Emir Ramić, inače profesor iz Prijedora, sada ‘akademik’ po tituli muftije Zukorlića i Bošnjačke akademije gdje je akademikom postao i ‘Hižaslav’ bivši Reis Mustaf Cerić i mnogi drugi, riječ je o ‘Institutu za izučavanje genocida Canada’, udruženju koje od 2009. godine lobira za državu BiH i za Islamsku Zajednicu BiH. I koje je zapravo ‘filijala’ Predstavništva Islamske Zajednice BiH iz Washington DCa.
Prije ‘Instituta’ Emir Ramić je predsjedavao krovnom organizacijom Bošnjaka i džemata Sjeverne Amerike i Canade (KBSA) u periodu od 2006-2008 gdje je predsjednikovao u jednom mandatu i Mirsad Hadžikadić, sadašnji lider političke bh partije ‘Platforma za progres’, ‘Institut mu je smješten u prostorijama džamije.

*** Kada je krajem prošle godine objavljeno da je Njemačka predložila svoga kandidata za ovu funkciju u BiH (Christian Smidth), uslijedila je medijska hajka na ovu kandidaturu, prednjačio je kanadski ‘Institut za izučavanje genocida’, odakle su, kao sa glavnog izvora sijevale varnice po bošnjačkim medijima na ovaj prijedlog. Njemci nam rade iza leđa, to je dogovoreno sa Rusima a oni su zna se-naši neprijatelji, odjednom je drug i ahbab Valentin postao bolji od predloženog iako su ga godinam kritikovali za nerad i hladovinu. Povukle su se čak i najbizarnije smicalice koje ovog Njemca diskvalifikuju, kao što je nagrada-lenta ‘Ante Starčević’ kojom je odlikovan od strane Hrvatske, a kojom nagradom su ‘odlikovani i zločinci Hrvati’ u bh ratu.
Na stranu što je ovim ordenom odlikovan i daidža Emira Suljagića direktora Memorijalnog Centra Potočari predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović pa i Šefko Omerbašić bivši zagrebački muftija, Njemcu je ova lenta uzeta kao otegotna okolnost, a činjenica da je i Alija Izetbegović ponio Tuđmanovu lentu (‘Velered Kraljice Jelene’) prešućena jer je vrh IZa tako odredio.

Istovremeno, ne od strane države BiH već iz ureda ‘Instituta za izučavanje genocida’, nakon prepiski sa vladom Canade, ‘osvanuo’ je novi prijedlog : kandaska vlada predlaže generala u penziji (Joseph Ingram) bivšeg služenika-direktora Svjetske Banke u Evropi, ureda za BiH, a koji prijedlog je ‘dogovoren’ nakon posjete Željka Komšića Canadi, zapravo džematima Sjeverne Amerike i Canade i Emiru Ramiću, direktoru ovog ‘Instituta’ marta prošle godine. Što je proglašeno ‘državnom posjetom Canadi’ a Komšić otišao u izolaciju po dugi ili treći put iste godine.

*** Ako znamo da Visokog predstavnika za BiH bira Upravni Odbor PICa (članice su : Francuska, Italija, Japan, Canada, Njemačka, Rusija, USA, Velika Britanija, Predsjedništvo EU, OIC-Organizacija Islamske Konferencije koju predstavlja Turska) a potvrđuje ga Vijeće sigurnosti UNa, da li je to u najmanju ruku skandalozno da se izborom ovako važne funkcije za BiH bavi ‘nevladina udruga’ iz Canade, zapravo ogranak predstavništva IZ u Washington DCu?

Nije, jer Islamska Zajednica se u BiH za sve pita. Uostalom, skandalozno je da ona kao država ima predstavništvo u Bruxellesu a od prošle godine i u Washington DCu, pa ništa, tako se to u BiH ‘radi’.
Silna prepiska između vlade Canade i ovog ‘Instituta’ pokazuje da je glavnu aktivnost sa Canadom u izboru Visokog bh predstavnika vodila uporavo ova udruga a ne bh ambasada u Canadi ili država iz Sarajeva. Zadnjim pismom od prije par dana, vlada Canade obavještava ‘Institut’ i Ramića da podržavaju prijedlog kandidata iz Njemačke, umjesto da o tome obavijesti vlasti države BiH što potvrđuje tezu da su glavni pregovarači i lobisti za izbor Visokog bh predstavnika u Canadi bili IZ i ‘Institut’ a ne država BiH.

Ujedno, ovo pismo kanadske vlade je znak da je ova udruga u Canadi cijelo vrijeme manipulisala pismima kojima je zatrpavala kanadsku vladu te da vlada Canade nije ‘upala u mašinu’ ovih lobista IZ u Americi, da navodno predloženi kandidat Joseph Ingram nije uopšte bio kandidat Canade, a što je u medijima čitavo ovo vrijeme eksloatisano kao već siguran i potvrđen dogovor ‘eksperata Instituta’ Ramića i Canade.
*** Lobiranje za državu BiH je o.k., međutim previše ovlasti države su ovim paralelnim organima Islamske Zajednice BiH daju štokakvim udruženjima i organizacijama, čime se samo potvrđuje slabost države i ogromni uticaj IZ u svim porama države i društva u BiH. Emir Ramić je inače aktivan u ovom ‘Institutu’ već godinama a da se niko ne pita šta se može ‘izučavati’ u vezi genocida pored već utvrđenih odluka i dokaza Haaškog Suda? Uostalom, isti ili sličan ‘Institut’ već postoji i u Sarajevu pa se onda može zaključiti da je u pitanju poznato bh lobiranje uz dobru naknadu.
Ujedno, dokaz kako SDA i Islamska Zajednica BiH kroz paralelne organe direktno slabe državu BiH.

Fadila Memišević je uz Bakira Izetbegovića u procesu propale revizije presude protiv Srbije nagovještavala ‘strane stručnjake i eksperte’ od kojih se poslije te sramne cirkusijade nije pojavio u javnost nijedan. Hoćemo li dočekati da vidimo koji su to ‘eksperti za genocid’ iz udruge Ramića pripremali Josepha Ingrama za Visokog predstavnika BiH ‘osvjedočenog prijatelja Bosne’?

Naravno da nećemo, ‘prošla baba s kolačima’.
Po istom šnitu danima slušamo bljezgarije još jednog ‘nezvaničnog bh lobiste’ i propalog bh političara Reufa Bajrovića predsjednika opet jednog instituta (‘Institut za demokratiju’), koji je uzgred žilavo pružao otpor kandidatu Njemačke za Visokog bh predstavnika (‘koja mrzi muslimane’) ili ‘Instituta za Balkanske studije’ u Ljubljani izvjesnog stručnjaka Bećirevića, i nema kraja našoj institucionalnoj budalaštini.
A gdje je tu država, pitam se? Eto je ‘radi punom parom”!.

photo : Emir Ramić direktor ‘Instituta za izučavanje genocida Canada’, instrukcije kod Reisa ef. Kavazovića 2014, arhiv