Bizarne, na mahove i neumjesne čestitke američkom predsjedniku iz BiH i susjedstva iz sfere diplomacije prešle u bolesni neukus i patetiku političara

 

Joe Biden, upravo inaugurisani 46-ti predsjednik Amerike prima čestitke sa svih strana. Javljaju se i veliki i mali, ovi potonji posebno, da bi izgledali veći i značajniji. Čestitke ne prestaju od novembra prošle godine kada su završeni izbori u Americi još uvijek ‘frcaju’, čak i poslije inauguracije 20. januara ove godine.
U tome prednjače političari, sadašnji i bivši, poznati i zaboravljeni sa prostora ex-Yugoslavije, čije čestitke na mahove prelaze sve norme dobrog i diplomatskog ukusa, čisti su kič i primitivizam.

Iskopavaju se slike iz arhiva sa ‘dobrim’ Joe Biden-om, reinkarniraju susreti i prepričavaju njegove rečenice.
Koliko smo zaglibili duboko u naš domaći primitivizam i bijedu pokazuje zadnji tv nastup bivše premijerke vlade Hrvatske Jadranke Kosor. Koja se pored čestitke Biden-u upustila u javnu svađu sa bivšom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarević u svrhu dokazivanja ‘ko je prisniji’ sa Joe Biden-om. Ona ili Kolinda. Podbacujući Kolindi kako je bila ‘za Trump-a’, ne za ‘dragog Biden-a’.
Čestitka joj je za ‘umrijeti’. ‘Good luck, dear friend!’. Kao da čestita sekretaru HDZa na Pantovčaku izbor novog mandata sa kojim svaki dan ispija kavice, naglašavajući prijateljstvo sa američkim predsjednikom i prisnost neviđenih namjera. ‘On je tako snažan i fokusiran na probleme’.

‘On je tako neposredan i osvjedočeni prijatelj Bosne i Hercegovine, očekujemo njegovu punu posvećenost prilikama u našoj zemlji’, za razliku od Trumpa on će ‘raditi na uništavanju virusa mrženje i netolerancije’, vazi Bisera Turković, ministrica vanjskih SDA poslova i ambasadorica po zanimanju.
Prije toga, novembra prošle godine poslala je prisnu poruku na engleskom. “Dragi Joe, sačuvali smo nadu, sada je nova zora iznad nas”.

Arnaut iz ‘Naše stranke’ će čestitati ovako, slijedeći svitanje i zore Turković Bisere. ‘Dobrodoš’o predsjedniče’, kao da je Joe Biden izabran za bh predsjednika, ili bolje, kao kad se obraćaju Bakiru kad dođe u Tešanj na sastanaka lokalaca.

‘Slobodna Bosna’ je prenoseći utiske jedne novinarke i njenih utisaka, objavila čak i ovakav naslov. ‘Čovjek sa velikim ‘Č’ i velikim ‘P’. Dajući čitaocima da pokvareno i dvosmisleno razmisle šta je veliko kod Joe Biden-a a počinje sa ‘P’.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je u nemjesnoj čestitci podsjetio na Trump-a, Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Šefik Džaferović te Denis Zvizdić su uz čestitku iznjeli sva očekivanja BiH od Biden-a u uništavanju Republie Srspke i Dodika, u jačanju bh puta ka NATO programu a toliko se otišlo u bizarnosti čestitanja i naglašene prisnosti da je banjalučki psiholog i pisac Srđan Puhalo to savim tačno i precizno prokomentarisao jednim ‘twittom’. ‘Sretan Bidendan svima koji slave’.

A svi slave. Biden je upoznat sa našom situacijom, Biden je neposredan i tačan, snažan i mačo, odlučan, sve će naše probleme riješiti, prisan je i prijateljski nastrojen, on kreće u akciju odmah, on je emotivan i ljudski … Kao da se bira najseksi muškarac u kakvom žutom časopisu Amerike, diplomatskih čestitki nigdje na vidiku.
Bivši predsjednik Mesić se pored čestitke obratio Biden-u i pismom da ‘pomogne Bosni’, većina bh medija se upustila u pravljenje crnih listi onih koji čestitku nisu uputili. Među prvima je tu Milorad Dodik s zakašnjelom čestitkom, onda Putin pa Janez Janša iz vlade Slovenije i tako redom i listom. Udrite po dušmanima koji nisu čestitali.
Čista Bidenonanija. Da se bude u trendu i da se zaradi koji minut medijske slave i pažnje na najgori mogući način. Naša posla.

photo : ilustracija, plakat za inauguraciju, Joe Biden 46-ti predsjednik Amerike i podpredsjednica Kamala Harris, arhiv