Ovo sa migrantima u BiH poprima sve više model katastrofe i pravne nesigurnosti. I namjerne stihije pa i lakrdije.
Preko 20 milona eura je već ‘leglo’, na desetine i stotine njih svaki dan pristiže na područje US Kantona, a vlasti još ‘nemoćne’ i nemaju apsolutno nikakvo rješenje. Za te pare mogli su do sada zgradu napraviti za desetine hiljada migranata, da su htjeli. A stiže zima.

Međunarodne organizacije se prepiru sa državnom vlašću u raspravi kome su otišle pare iz EU namijenjene migrantima, dok je sva briga pala na domicilnu populaciju i Crveni Križ. I krijumčarima za preko granice.

Zato vrijeme bh vlasti optužuju Evropu, susjedne zemlje – Srbiju koja ih pakuje unutra i Hrvatsku – koja ih vraća u BiH, i još, ni nakon dvije godine, ne zna se niti se može oformiti izbjeglički centar. Jedan od najvećih problema vlasti i Policije je kako kaže ministar sigurnosti Dragan Mektić identifikacija migranata. Na koju ‘foru’ najviše para namijenjenih migrantima Sarajevo uzima sebi za ove potrebe. Specijalni uređaji, DNK analiza, otisci prstiju i slično…

U Bihaću je usljed nemogućnosti utvrđenja identifikacije pušteno na slobodu lice migrant optužen za ubistvo, u međuvremenu još jedno ubistvo se desilo u kapmu ‘Vučjak’. Identitet počinioca se još ne zna. Izgubljeni, preplašeni i izmrcvareni te napušteni migranti se ‘rokaju’ zbog  najmanje sitnice, čak, kakve su prilike i iz dokolice. Ne samo u Bihaću već i u Velikoj Kladuši. Očigledno je da vlast u Sarajevu namjerno i svjesno stvara ovakav haos, dok je Evropi lakše da upumpava novac u Bosnu nego da se ‘boči’ sa izbjeglicama u svojoj avliji, bez obzira gdje novac završava.

A kad smo već kod identifikacije, pored silnih uređaja ‘koji nedostaju bh organima gonjenja’, bilo bi jednostavnije malo zaviriti u kontejnere za smeće. Vijesti kažu da je prije tri dana u jednom kontejneru u Velikoj Kladuši pronađeno 20 turskih pasoša koje su Kurdi migranti odbacili a poslije se ‘predstavljaju kao Sirijci ili Afganistanci kako bi se dokopali Evrope’. Pobogu ljudi, pa eto vam prilike da bar tih 20 identifikujete i da ih vratite odakle su došli. Ili u Tursku, recimo, čiji su državljani. Valjda pasoši imaju sliku, ime i prezime i ostale podatke.
Jok!
Niko iz organa gonjenja se više nije oglasio tim povodom.
Zvanične vlasti šute i o podacima o broju prijavilaca azila, vlast ‘ništa ne zna’. Osim što se svakih par mjeseci obraća javnosti kako ‘ima rješenje i planove’. Narod Bihaća i Velike Kladuše je ostavljen na ledini države kao i migranti.
Znači, nema druge nego čekati ovako još koju godinu a onda im podijeliti bh lične karte i pasoše.
Ili, nabaviti još kontejnera za smeće?

photo : odbačeni pasoši migranata u kontejneru za smeće u Vel. Kladuši, arhiv