Savjetnik i Babin sin Ervin Abdić i Laburistička emigrantska strategija

 

Tamo gdje započinje bh emigrantska priča prestaje svaka logika. I kod ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i kod tečića Bakira Izetbegovića-Denisa Zvizdića u Vijeću ministara, svuda gdje se treba logikom doći do rješenja emigranata. Ili do saznanja gdje su pare države i EU za izbjeglice.
Kao što onomad davno neko reče : tamo gdje počinje Bosna prestaje logika.

Kada su u pitanju emigranti i vlast Opštine Velika Kladuša, ova naučna disciplina je odavno izgubila svoju katedru iako problemi sa emigrantima guše ovu Opštinu evo već druga je godina dok se njeni potezi skoro nimalo ne razlikuju od poteza zvanične vlasti Sarajeva ili US Kantona. Kao što je javnosti poznato vlasti ovog grada su među prvima izrazile svoju negostoljubivost ovoj populaciji i po receptu iz Sarajeva ‘rješenje’ su našli protjerivanjem i premještanjem izbjeglica iz parkova i centra grada na ledinu u mjestu Trnovi. Parkove Velike Kladuše nisu preorali kao Sarajlije ali izbjeglice su završile u kaljuzi i blatu gdje su skoro i zimu provele, do preseljenje u privatni objekat firme ‘Miral’ gdje se i sada nalaze’.

I ostali dosljedni u svojim nakanama da ni po koju cijenu ne prihvate ili budu dio rješenja za ove beskućnike na čemu su zdušno poradili i medijski i zakonodavno, zgražajući javnost svojim postupcima. Tim prije jer je velika većina Kladuščana u vrijeme bh rata završila sa izbjegličkim statusom u susjednoj Hrvatskoj.

Čak se u tom pravcu otišlo i korak dalje. Bila je planirana i posebna tematska sjednica januara 2019. o ovom problemu koja zakazana marta iste godine, no nije temu ni razmatrala usljed nedostatka kvoruma.

Međutim, ima logike da je svaka vlast slična ili ista, kada su u pitanju lova i emigrantski problemi. Tako će i opštinska familijarna vlast Laburista (predsjednica opštinskog Vijeća je kćerka Fikreta Abdića i predsjednica stranke Elvira Ljilja Abdić) sa načelnikom Fikretom Abdićem i još jednim savjetnikom iz porodičnog albuma-Dunjom Abdić, pored savjetnika sina Ervina, kao i bh zvanične vlasti Sarajeva ili Bihaća u svojim rashodima dobar dio budžeta pokriti troškovima emigranata. Preko Doma Zdravlja u Vel. Kladuši i Javnog Komunalnog poduzeća, odvozom smeća iz kampova, ali savjetnik Babe Sin Ervin Abdić je otišao još korak dalje u svojoj ‘nauci’.

Održao je sastanak 08.08.2019. godine sa predstavnicom njemačke razvoje organizacije GIZ EminomPašić u projektu IPA fondova, na temu ‘podrška emigrantima Zapadnog Bakana’, na kojem sastanku je dogovoreno da će se dvadesetak radnika  Opštine ‘educirati’ kako pomoći izbjeglicama.

Ono, kako ih što brže uočiti, strpati u kombi i na poljanak, šta li ?

Da ne bude zabune, nema se tu šta ‘educirati’, kad se već zna kakav je stav Opštine Velika Kladuša prema ovoj populaciji, riječ je o nečem drugom. Kako u ime izbjeglica, ‘jamiti’ šta love iz ovih fondova, kako zbrinuti i pomoći izbjeglicama to smo već davno apsolvirali i dokotrirali. I vidjeli. Bezobrazna merhamet bh škola.

Šta reći nego da je baš, ama baš vickasto. I od strane IPA predstavnika, od savjetnika Ervina Abdića još više. Mi volimo, ovaj…  programe IPA, imamo nekoliko projekata, ovaj…, i mi smo zainteresirani ovaj… da se uključimo u ovaj program… Ovaj, onaj, tuc-muc, pras-tras, glasi odprilike kratka izjava nasmijanog savjetnika sa tekom pod rukom (savjetnika koji po sopstvenom prizanju nezna ni sijalicu zamijeniti, kako je rekao jednom za medije) i slikom na lokalnom radiu, spremnog da se ‘uključi’ u IPA programe.

Ima li tu logike, pitaće se možda vrli pitac neki? Naravno da ima. Pojasnili smo i kako. Velika Kladuša je, naravno u Bosni. Tu ne počinje već završava Bosna.

photo : Ervin Abdić, na sastanku sa predstavnicima IPA programa u Vel. Kladuši, arhiv Cross