Kako je Radončić počeo ‘ličiti na svoj narod’

 

Nema ni par mjeseci odkako je Fahrudin Radončić ‘otpisan’ kao kandidat za bh člana Predsjedništva jer ne zadovoljava kriterije po recepturi Bakira Izetbegovića i njegovih ‘medija’ (‘Faktor, Stav, Saff i Slobodna Bosna), evo ‘Fahre’ u sasvim drugom ruhu i dijalogu, na samom početku izborne kampanje.

Podsjećamo kako je to slikovito dočarao Bakir Sin Velikog Oca, mislim to ‘ličenje’ na ‘svoj narod’ u ‘evropskoj Bosni’. Moraš se vidjeti u džamiji, moraš petkom obavezno na džummu, svratiti kod Reisa ‘koji se neće nijednoj političkoj partiji prikloniti’ ali hoće najviše slika sa Bakirom i njegovom džamijskom ekipom u vlasti, moraš bar svratiti jednom u Srebrenicu, trebaš obilaziti hair česme i šehidsak groblja i nesmiješ imati nikakve dodirne ‘veze’ sa Miloradom Dodiom i Draganom Čovićem.
Dobro, bilo je tu još onoga Alijinog ‘kako moramo biti malo više Bosanci’ a najviše ‘furati’ Bošnjaštvo ili ono kako ‘ne možeš biti kandidat za Predsjedništvo ako si rođen van BiH’, oba ova sljepačka bulažnjenja su otpala. Prvo, jer Bosanaca nema ni u Ustavu ni u trgovini ili kakvom granapu, drugo jer je Sebija Seka Jedina, Bakirova hanumica na izbornoj listi a rodom je iz bratske Crne Gore kao i Fahro. Kao i Sefer Halilović, kao i stotine Sandžaklija na listama.

Međutim, skontao je ‘evropski’ Fahrudin da je Bakir Izetbegović nažalost u pravu, i da ako hoćeš vlast, moraš ličiti ne na svoj narod, to je smiješno i blesavo ali je od Bakira i sveto, već da moraš zaigrati na nacionalnu, nacionalističku i klerikalnu matricu na kojoj su svi poslijeratni izbori u BiH zasnovani i provedeni. I dobiveni.
Pa je brže bolje, ‘iako je okrenut prema Bruxellesu i Washington-u DC’ a ne prema Ankari, Radončić krenuo sa performansom.

Prvo je uputio preko svog lista ‘Avaza’ par oštrih replika preuzetih od Bakira prema Dodiku (‘Niko neće uzeti ni pedalj Bosne’) iako zna kao i Sin Velikog Oca da je Bosna nestala potpisom Babe Alije u Dayton-u 1995 godine kao što zna da je niko ni ne napada, a onda se pojavio u džamiji na Kurban-Bajram gdje je poljubio rukohvat Reisa ef. Kavazovića i gdje se čak i uslikao sa Bakirom, poslije je sve ‘naša’ bh izborna strategija i istorija.
Evo Fahre u Krajini, obilazi šehidske spomenike, evo ga otpočinje kampanju iz Srebrenice, uslikao se sa cvjetićem Srebrenice na reveru u Potočarima, evo ga sa imamima i ‘vazi’ o njihovim problemima, ma čak je ‘turio’ i zelenu kravatu umjesto one ‘pederske’ pink ofarbane po kojoj je poznat od rođenja. I vjerovali ili ne, posjetio je i Fatu Orlović, nenu iz Konjević Polja koja je za Bošnjake ‘heroina’ u izborno vrijeme i nevrijeme.
Nema dileme, sad je pravi kandidat, sad liči ‘na svoj narod’ i možemo ga uskoro akoBogda vidjeti i na džumma namazu, da konačno dobijemo kompletnu sliku ‘budućeg predsjednika’.

Međutim, kako permanentno ističe svoje razlike i osobenosti koje ga razdvajaju od Bakira Izetbegovića, te kako je govorio da ‘neće biti ničiji međed za vašare’, ovakve promjene govore suprotno : Fahrudin Radončić sve više sliči Bakiru. i ‘svom narodu’. Pravi izborni Bošnjak.

photo : Fahrudin Radončić, izborne slike, arhiv