Bosanski recept : da bi vodio državu minimum je da si osuđivan, nije loše ako si osumnjičen, ako si mangup i kabadahija tim još bolje.
Nešto manje je od tri mjeseca do zakazanih izbora, izborne liste se užurbano koriguju, sastavljaju i dostavljaju u Centralnu Izbornu Komisiju, opšta je navala ko će biti na listi, još veća ko će u vrhu liste, gdje ti je već unaprijed zagarantovana ‘hladovina’, dobra plata, položaj, moć i uticaj.
Svi, iz svih političkih partija od njih preko 64 koliko ih se ‘plasiralo’, biraju najbolje, najsposobnije, koji će nas poslije oktobra povesti u Evropu, u bolji život i napredak. Iako su ponuđene izborne liste, uz manje izuzetke, kao zatvorski spiskovi, nešto kao dnevna prozivka KP Doma, to nas neće spriječiti da zaokružimo ‘svako svoje’ lidere i kandidate, jer izbori su trenutak provjere ‘naših vođa, patriota, domoljuba i lidera’.

Što više pravosnažnih osuđujućih ili oslobađajućih presuda, pokrenutih istraga, nasilničkih i kabadahijskih procesa, bolje se kotiraš na listi.
Bosna je po svemu izuzetak, zašto bi to bili samo izbori. Kao što onomad reče Bakir Izetbegović (parafrazirano) ‘i Alija je, uz Božju pomoć iz zatvora sjeo u predsjedničku stolicu’, pa vidi kako smo uspjeli.
Tačno, i Fikret Abdić je pravo iz zatvora sjeo u BH Predsjedništvo. Tamo je, iako osuđivan zasjeo i Radovan Karadžić i tragom tog uspješnog bh recepta, sačinjavaju se i ovi oktobarski spiskovi, kao nešto najnormalnije.

Tako Dragan Čović, kandidat za bh Predsjedništvo ispred HDZ stranke, odlično ‘stoji’, u samom je vrhu po anketama i raspoloženju ‘biračkog tijela’, iako je nekoliko puta krivično odgovarao za zloupotrebe položaja i druge finansijske malverzacije. Svaki put su se ‘dokazi izgubili’ ili je Čović ‘oslobođen u nedostatku dokaza’. Prije njega, član BH Predsjedništav Ante Jelavić je pod osudom nestao iz BiH, eno ga u Hrvatskoj uživa u miru i rahatluku, baš ga briga i za Sud i presudu, daje intervjue i raduje se životu.
Fahrudin Radončić, iako ‘oslabljenog srca’ u pritvoru januara 2016. zbog čega je iz zatvora išao na pretrage, a tamo je pritvoren zbog krivičnog djela uticaja na svjedoke u udruženom zločinačkom poduhvatu i radi ometanja rada bh pravosuđa, zdrav k’o dren i bez ikakvih srčanih tegoba, kandidat je svoje stranke SBB za mjesto člana BH Predsjedništva ‘iz reda Bošnjaka’.
Još jedan kandidat iz ‘istog reda’ Šefik Džaferović nije pravosnažno osuđivan ali je nezvanično pod istragom za ratne zločine, koja istraga još nije ozvaničena i pitanje je da li će se ikada ozvaničiti. Ovaj predratni policajac je također prijavljen tužilaštvu BiH za malverzacije sa skrivenim oružjem, sa viškovima naoružanja, nema zvanične reakcije Tužilaštva ali Džaferović je ‘odranije poznat’ što mu daje velike šanse.

I ostale liste osim za bh Predsjedništvo, veoma su raznolike i bogate, stranke su prednost davale ‘najodabranijima’ i ‘najpoznatijima’. Sve po onim izvještajima iz ‘crne hronike’ kad nam serviraju kakvo krivično djelo a onda dodaju : ‘odranije poznat policiji’.
U Krajini, SDA se ne odriče Asima Kambera, čak ni pored činjenice da mu je nedavno SIPA pretresala i kuću i stranačku kancelariju, evo ga prvi na listi za Predstvanički Dom BH Parlamenta. Nije smetalo ni to što se zvanično protiv njega ‘vodi istraga’ radi ometanja rada pravosuđa. Drugi iza njega, na listi je Hamdija Abdić Tigar, pod istragom i zvaničnom optužnicom za smrt hrvatskog generala Šantića, ranije pravosnažno osuđivan za nasilništvo i nanošenje teških tjelesnih povreda zbog čega je služio kaznu u KPD Zenica.

Popularan je Tigar, samo tako, i prije dok je bio uz Hamdiju Lipovaču i SDP a posebno kasnije kad se odmetnuo u ‘zelene’ kod Bakira, da je prošle godine Bakir Izetbegović zamjerio bh filmašima i televiziji kako se niko nije sjetio ‘da snimi tv seriju ili film o Tigru’,  kao što su se Turci dosjetili da snime serijal o njemu i Alji. Evo šanse, poslije oktobra kad se Hamdo uvali u bh Parlament, neka se snima. Ma sve, može i o tome kako je naručivao piletinu dok dok je upravljao bihaćkim ‘Jedinstvom’ u vrijednosti od 30.000 KMa a igrači je ni omirisali nisu, nego je ovaj NK pao na dno od dna, pitanje je hoće li se ikad oporaviti, ali najviše o tome, na to je Bakir mislio, kako je uspio skupa sa Dudakovićem učiniti da nestane hrvatski general u tri poteza : korak od kuće generala do ‘Sedre’, pozivnica na proslavu i bure puno kreča i kiseline u okolici bihaćkih brda.

Nismo uspjeli sa sigurnošću provjeriti da li je na listi Bego Gutić, premijer Tuzlanskog Kantona, ali kako je prije par dana u fazi sastavljanja liste gađao flašom kolegu Hazima Rančića, vrlo je moguće da je time učvrstio svoju poziciju na ovom izbornom spisku. Osim ako je bila u pitanju flaša od pive, u kom slučaju mu šef Bakir ne bi oprostio. Jer je omašio jarana Hazima koji je kažu istupio iz SDA zbog ovog ‘opštepoznatog’ orgijanja SDA kandidata.

U Krajini, iako nije ‘zeleni’, vrlo lako je moguće da na listu izbornu uskoči i Hamdija Lipovača. Osnovao je ‘novu firmu’ i zove se ‘Pomak’, njegovi ‘crveni’ još ga nisu otpisali a nešto ‘mulja’ i sa DNZom Velike Kladuše, dok ga je Sud u Bihaću već oslobodio za dvije od tri optužnice za zloupotrebu i već ostalo znate.

U Sarajevu, prvi na listi je Sarajlić Asim koji se, u pauzama kad ne sastavlja stranačke kombinacije, odaziva Sudu gdje se protiv njega vodi krivični postupak za uticaj i iznude kod zapošljavanja skupa sa Zukićem, sekretarom SDA i odmetnutim Misadom Kukićem koji je osnovao sebi drugu stranku PDA partiju, ispred koje je postavljen na redni broj 1. svoje liste. . Kukić je inače ‘odranije poznat’ javnosti, Policiji i Sudovima. Osuđenik je bivši za privredni kriminal. Njegov jaran na federalnoj listi Husein Topčagić u narodu poznatiji kao ‘Huso Maljutka’ zbog krađe raketa u ratu zbog čega je i osuđivan, prati ga u stopu. Kao i Kukićeva zamjenica u PDA partiji Elzina Pirić, koja je pod istragom u predmetu Šume Tuzlanskog Kantona, radi trgovine uticajem.
Uz Sarajlića, na listi je i hanuma Sebija Izetbegović, treća na spisku, Bakirovica, i protiv nje je podnešena prijava za zloupotrebu položaja i ‘vodi se istraga’, zato je u samom vrhu liste. ‘Od ranije poznata’, samo tako.

Zatim na listi ali u drugoj izbornoj jedinici, za Skupštinu Kantona Sarajevo je Semir Efendić, koji će uskoro na optuženičku klupu za ubistvo, zapravo izazivanje saobraćajne nezgode sa smrtnom posljedicom, dok ga u stopu prati SDA kandidat Mirza Čelik, inače ‘poznat od ranije’, jer je pod istragom zbog pranja novca u predmetu ‘Zadruga’, gdje je bio na ispitivanju i zet Bakira Izetbegovića, ali umakao ‘istrazi’.

U Hercegovini, SDA čistoću na listi će predstavljati svršenik medrese i školarac iz Turske Salmir Kaplan, nama ‘poznat od ranije’, od prošle godine kad se istakao tučom i cijepanjem izbornih listića i materijala u Stocu.
SDP ‘crveni’ iako pozelenili i previše jer su sklopili pakt o izborima sa vehabijski orijentisanom aSDA, imaju također svoje prepoznatljive ‘brandove’. Prvi među njima, Nermin Nikšić, iako ga obrađuju sigurnosne službe što ni sam ne krije, prvi je na listi Hercegovine za BH Parlament, za Zenicu i Doboj tu je u vrhu ‘tučaroš’ i kabadahija i osuđenik nasilnik Helez Zukan, za Tuzlu na listi je Enver Bijedić protiv kojeg u Tužilaštvu stoje ‘oformljena’ dva predmeta radi prevare, zatim Irfan Čengić koji će umjesto u zatvor zbog afere sa parama Fonda za rehabilitaciju, zasjesti u Parlamentarne klupe u oktobru.
Dakle, minimum svih minimuma je ono famozno ‘odranije poznati’, nema velike razlike između ‘zelene’, ‘crvene’ ili koje druge boje.

photo : ilustracija izbora