Staromusliman Abdulah Skaka odgovorio na poslaničko pitanje ‘Laburista BiH’

Nedavno su Laburisti, zapravo family Fikreta Abdića Babe na zvaničnoj web stranici postavili čudno pitanje, uz opširniji a bezlični komentar ‘čiji je Stari Grad ponad Velike Kladuše’, tek je jučer stigao odgovor. To je vlasništvo Abdulaha Skake, oprobanog i dokazanog SDA berberina anti-antifašiste, trenutno načelnika Grada Sarajeva, koji je Velikoj Kladuši poklonio ‘ramazanski top’, najnoviji izum SDA namjenske industrije u velikoj ekspanziji, da obilježi na pravi način svoje vlasništvo.

Sada svi znamo, kad se već Laburisti ‘prave Englezima’ čija je Hrnjičina Kula iznad Kladuše, zbog čega je i pitanje s početka teksta u najmanju ruku čudno. Ona je svačija, samo nije Babina, i nije dakako ‘Agrokomerčeva’. Posebno nije ni od koristi građanima Velike Kladuše, ako se izuzmu šetnje malobrojne dijaspore ili turista koji uz piće i svježi zrak mogu sa ovog mjesta pogledati na rodnu Čaršiju. I napraviri selfie. I to je sve.

Pitanje je, da prostite i neumjesno, jer ga postavlja family stranka koja odlično zna i istoriju Starog Grada i njene stvarne vlasnike, i umjesto što je javno postavljeno tek da se stvori privid da se ‘nešto radi’ u zaštiti imovine ‘Agrokomerca’, bilo bi bolje da je upućeno Delić Seadu Sedi i sličnim SDA odabranicima koji stoluju na Starom Gradu kao da im je ostavina iza roditelja, bez da ih iko priupita za zdravlje ili finansijsko poslovanje, i gdje se uglavnom održavaju tribine o ‘legendi’ Aliji Izetbegoviću ili sastanci SDA glavonja u kakvim potrebnim ‘svečanim’ prilikama.

Ili još bolje, da je upućeno dr. Ibrahimu Mujiću, predsjedniku najbogatijeg ‘nevladinog udruženja’ Opštine Velika Kladuša, ‘Udruženju za nezaposlene dioničare Agrokomerca’, koji se prihvatio predsjednikovanja tek kad je od Babe iz budžeta stigla silna lova, sa već oprobanim izjavama i stavovima ‘mi će mo’, ‘pokrenuli smo’ i ‘uradićemo’.

Pitanje je mogla predsjednica svih mogućih žurki i veselica pod kišobranom narandžastih Laburista u Velikoj Kladuši postaviti i svom Ocu, valjda on najbolje zna koliko je para ‘Agrokomerca’ potrošeno u saniranje ove tvrđave po kojoj se (pored Robne Kuće ‘Agrokomerc’ kojoj se također ne zna vlasnik) grad Velika Kladuša poznaje, koliko je para uloženo u petnaestak kuća-apartmana u originalnom domaćem stilu koje, prema izjavama malobrojnih turista nema čak ni valjanog WCa, kamo li čega drugog, o vlasništvu sve zna i Skakin mentor Bakir Izetbegović koji je onomad u srcu Velike Kladuše bez ikakvog stida i srama ‘zapakovao neznamkojimilioniti ‘Tops’, najavljujući ‘uzdizanje’ Agrokomerca sve do Tešnja i Sarajeva.

Kad već svi znaju sve, dođe nekako glupo i bezveze pitati o opštepoznatim stvarima, ali eto, Ramazan je, i namjenski top će odlično pristajati pored onog već pravog, ratnog kojeg su uglavili uz zidine još dok je V Korpus ‘oslobađao’ Veliku Kladušu augusta 1994. godine od njenih građana, istog onog kojeg je ef. Kovačević iz Sanskog Mosta dao uslikati i snimiti uz poruku izbjeglim Kladuščanima ‘neka čuju četnici u Batnozi i na Turnju’, a sve uz kalašnjikov o ramenu.

Pa ipak, pitamo se, evo, vidite, tek da se stvori privid da se nešto pitamo. I da radimo.

A Skakin antiantifašistički top, najnovije čudo SDA namjenske industrije (pored najavljenih Bakirovih dronova za nedaj Bože) će osvijestiti Kladuščane, čim ‘proradi’ (fale nekakve dozvole i fali školovani i kvalifikovani pucač topdžija na topu), do tada, neka zaposte i neka se omrse kao i do sada. Pogledom na kandilje ili neka osluškuju talambuse. Ili, brate, neka gledaju u sat.

Poklonu se ne viri u zube, ne treba viriti ni u topčić, koji više liči na stap za mlaćenicu nego na Ramazansko oruđe, međutim kad je Skaka na sceni, bilo bi dobro svako darovanje ‘izvagati’. Kao što znamo, ‘slavna berberska radnja’ u Sarajevu ovog sunet-efendije koju je naslijedio od svog oca mladomuslimana je osim po šišanju i brijanju poznata i po tome što su se tamo sunetili Bošnjaci, postoji uredna teka o tome (‘Preko milion Bošnjaka je tu odfikareno’, tvrdi Skaka, iako su tada Bošnjaci bili nepostojeći), a pouzdano se zna da je ta brijačka radnja bila popularna i po stjecištu simpatizera i činovnika SS Handžar Divizije u Sarajevu u Drugom Svjetskom ratu koji su tu dolazili po informacije za svjetski poznatog efendiju iz Jeruzalema Mohamed Amin Al-Husseinija, za kojeg je strastveno radio i Skakin gazija Mustafa Busuladžić, čije ime krasi Osnovna Škola u Sarajevu. S toga, čak iako ove topiće dijeli ‘šakom i kapom’ širom Jedinstvene i Suverene staromusliman Abdulah Skaka, njegov top i ‘nije baš za Ramazana’, čak iako je namjenski i poskup, ali dobro je došao da Elviri Ljilji Abdić odgovori na zagonetno pitanje ‘čiji je Stari Grad’ u Velikoj Kladuši.

Da se građani ne muče tražeći odgovor. Čim gruhne sa Starog Grada, saznaće.

photo : namjenski Ramazanski top, poklon Sarajeva Velikoj Kladuši, arhiv Radio Velika Kladuša