Borba za BH Predsjedništvo se zahuktava, muslimanski AFŽ sve glasniji

 

Kako se približava vrijeme zvanične objave oktobarskih izbora, sve je više pokazatelja da će SDA u borbi za prijestol kao kandidata za bošnjačkog člana BH Predsjedništva ponuditi – Sebiju Izetbegović.
Zvanično, Bakir Izetbegović je ove ‘spekulacije’ odbio kao neosnovane, međutim sve se više čini vjerovatnim da se neće lako odreći prijestola i autokratske vlasti nad državom i da će dinastiju nastaviti imenovanjem supruge u borbi za mjesto člana Predsjedništva.

Razloga, povoda i ambicija ne fali, onaj glavni zbog kojeg usljed zakonskih prepreka Bakir Izetbegović se ne može ovaj put kandidovati jer je dva puta uzastopno u BH Predsjedništvu, bit će ‘premošten’ kandidovanjem člana familije, konkretnije supruge, nakon čega Bakir može ‘presjeći’ i nastaviti sa kandidaturom slijedeći put.
Iako formalno pravno Predsjedništvo nema neku snagu osim u domenu predstavljanja države, vojske, dimplomatije i troška državnih para bez ikakvih odluka, ipak je to prestižna funkcija za koju će ove godine biti kandidata više nego prethodni put, Bog zna koliko će ih se još kandidovati, svaki dan vidimo da se najavljuju novi i novi kandidati.

Za SDA je ovo mjesto značajnije od drugih jer potvrđuje kontinuitet u vladanju ove partije i državom i narodom od rata pa do sada, što u sprezi sa vladanjem stranke uz Islamsku Zajednicu BiH itekako popravlja utisak autokratskog dinastijskog stila vladavine Arapskih dinastija, šejhova i kraljeva, što je za SDA jedna od programskih odrednica. Ne razmišljajući koliko je ovakav potez poguban za Bošnjake i za državu Bosnu sa nešto malo Hercegovine, SDA se opredjelila po svoj prilici za očuvanje sopstvenih pozicija vlasti i države, svjesna da u ovakvoj konstelaciji partija i ljevice, i centra i onih desno, uz lovu koju dobiva iz budžeta, uz poluge vlasti koje drži više od dvije decenije i uz plaćene medije te ogroman broj sigurnih glasača u državnim organima i firmama te nabijen izražaj nacionalizma, vjere i Islamske Zajednice BiH koja je u njenoj direktoj potpori, SDA ima najveće šanse da opet zauzme Predsjedništvo. I da dokaže da je u jedinstvu porodičnog blaga najveća snaga.

Licitiranje sa Denisom Zvizdićem, Softićem ili Osmanovićem kao mogućim kandidatima, samo je bacanje magle u oči javnosti dok se užurbano traži način da se objavi kandidatura Prve u Bošnjaka Sebije Izetbegović, koja je i sama prije nekoliko mjeseci medijima izjavila kako se samo spinuje sa mogućom njenom kanidaturom.

Ruku na srce ili bilo gdje drugdje, osim Sebije, nema boljeg kandidata iz reda SDA Partije. Žena ‘zmaj’ je ovih dana krenula u političku akciju, za sada je još ova promocija u domenu ‘muslimanskog AFŽ dijela populacije, ali izvori Cross Atlantica potvrđuju da će uskoro sa profiliranjem supruge svog Predsjednika krenuti otvoreno i SDA, zatim će na red doći džamije i muslimanska mladež, sve ostalo će biti naša istorija.

Zašto je Sebija najizvjesniji SDA kandidat?
Pa, najprostije jer je prva u dinastiji. Kad se složi vlast koju ima u krevetu a zatim na poslu i u medijima, rezultat ne može izostati. Ona je već zapravo Predsjednik. Čuva je isto obezbjeđenje koje se brine o njenom mužu Bakiru, dobiva love koliko joj treba, vozi se autom Predsjedništva, pokazala je svu moć arogancije, besprizorne snage i bahatosti tjeranjem velikog broja specijalista sa Kliničkog Centra kojeg je poželila i dobila iz ‘prve ruke’, pred njom već kao pred predsjednikom ustaju kad se pojavi, samo ona može novinare nazivati luđacima a da to ostane u domenu medijskog trača, o njoj je snimljena tv serija, ona je svakodnevno u društvu SDA pljačkaša u vlasti, na svom radnom mjestu se uveliko i odavno ponaša kao pravi pravcati predsjednik, o njoj su pjesme već na internet profilima ljudskih gluposti opjevane. Samo joj još treba ‘muhur’, zvanično objavljen potreban broj glasova, sve drugo ima što posjeduje jedan ‘normalan’ bh predsjednik.

Njena suvrenost i jedinstvenost je neupitna kao i suvrenost, jedinstvenost i teritorijalni integritet države Bosne, sve češći njen odlazak na kolektivne iftare i druge SDA kolektivne žderačine su sve vidljiviji, sve češće govori o Aliji Izetbegoviću kao o idolu i vođi prešućujući da se sa njim nikad nije slagala i da je zbog nje Alija otišao živjeti na drugu adresu (dobro, to je bilo malo i zbog razlaza sa suprugom Halidom koju je poslao u Tursku a prigrabio pjesnikinju Meliku Bosnawi sa kojom je robijao 1983 zbog svoje ‘Islamske Deklaracije’ i koju je vjenčao šerijatski i tajno), njoj se klanjaju načelnici i ministri kao nedavno u Travniku na nekoj ‘tribini’ o pravima žena koja se kao po običaju pretvorila u politički miting (‘vidi mashanlah šta nas je i koliko smo jaki’, kao onomad u ‘Zetri’), ostaje još da ‘pređe džamijski prag’ kao jedan od najminimalnijih SDA programskih uslova za ovo ‘radno mjesto’, da je vidimo u VIP loži iza Reisa Kavazovića, i stvar je ‘zapečaćena’. Varena. Skuhana. U kuhinji SDA, uz začine vehabijskih batinaša i sa minbera džamijskih okruženja, uz snažnu podršku i Rijaseta i Sabora Islamske Zajednice  i uz neviđenu nejedinstvenost i namjernu sljepoću tzv ‘ljevice’ koja se ne bori protiv SDA već za fotelje i nastavak i ostanak u vlasti.

Iz reda SDA kleptokratske i vjerske bulumente biće i ovoga : mi se borimo za demokratsku državu. Za sekularnu zemlju u kojoj će biti prava za žene, evo dokaza, dajemo vam istorijsku šansu da po prvi put imate ženu za kandidata. Šansa neće izostati jer i Islamska Zajednica BiH i SDA odlično znaju ‘s kim imaju posla’.

I ko bi, na kraju svih krajeva, takvu šansu i propuštao?

photo : zaljubljeni u Bosnu do poslednjeg Izetbegovića, Bakir Izetbegović i supruga Sebija, u pozadini Sarajlić, optuženik pred Sudom BiH, predsjednik KO Sarajevo, arhiv