Senad Avdić : od profesionalca novinara do đaka iz mejtefa Bakira Izetbegovića i ‘Frljoke’

 

Decembra 2015. isprintan je zadnji broj nezavisnih sedmičnih novina ‘Slobodna Bosna’, 1000-ti primjerak. Novine koja je s punim pravom nosila epitet nezavisne i čije tekstove su gutali ne samo čitaoci, njih desetine hiljada iz broja u broj, već čije su stavove citirali i branili čak i mnogi strani ambasadori dok su pojedine naslovnice i montaže i danas u arhivama rado viđeni materijali. Beskompromisno i snažno, bez pardona i britkim jezikom na mahove čak i pretjerano smjelim opservacijama, ova novina i njen urednik Senad Avdić plijenili su pažnju i domaće i strane javnosti. ‘Ma to je tako, bilo u Slobodnoj Bosni’, čulo se u raspravama.
Novina nije štedila ni religiju ni vlast a vezama sa obavještajnim facama u Sarajevu novina je uvijek imala ‘vruće’ i zanimljive teme. ‘Slobodnoj Bosni’ su svoje iskaze i priče davali i ‘teški momci sa asfalta’, posebno se istakla u feljtonima o neriješenim političkim ubistvima, jedna od rado čitanih rubrika bila je kolumna urednika Avdića ‘Noćas spaljujemo iluzije’ koje su bile zaista neponovljive.

Bilo je napada na ‘Slobodnu Bosnu’, na redakciju ali bilo je i nagrada. Avdić je tako nekoliko godina zaredom proglašavan ‘novinarem godine’ 2008 i 2009, dodijeljena mu je i nagrada ‘Nikola Guzijan’ 2006 u Banja Luci, bio je rado tražen gost u tv emisijama i show programima. Na prijetnje kriminalaca i gradskog podzemlja, Avdić se nije osvrtao, prašio je nezaustavljivim putem nezavisnosti i profesionalnog novinarstva, međutim ni vlast ga nije štedila. ‘Frcale’ su tužbe na svaki slijedeći novi tekst ali ‘Slobodna’ je izlazila ‘na kraj’ i dolazila do čitaoca, sve do decembra 2015 godine, kada je printan zadnji 1000 ti broj ovog lista.

Avdić će izjaviti da je razlog gašenja printa i prelaska na elektronsko izdanje ‘Slobodne Bosne’ rezultat snage elektronskih medija i silne tužbe kod Sudova koje su novinu dovele pred bankrot, što je i donekle razumljivo, međutim nije razumljiv konvertitski stav Avdića gašenjem printanog izdanja. Samo onaj ko je redovno pratio printana izdanja i ovo elektronsko, može razumjeti ovoliki jaz u novinaru, ovoliki kontrast i promjenu i ovoliki pad i novine i novinara.

Jedan sam od onih što je bukvalno isčekivao svaki novi broj, zato je moje razočarenje tim veće i strašnije. Ovo nije ‘onaj Senad’, nije pa Bog!  I ne govorim to zbog njegove svađe sa Radončić Fahrudinom, svađe je bilo i prije, recimo sa Pećanin Senadom, urednikom još jedne dobre bh novine, a sada advokatom, govorim o sadržaju elektronske ‘Slobodne Bosne’ sada i one od ranije. Toliki preobražaj i konvertizam su učinila i doživjela samo možda još dva izvrsna novinska pera : Senad Hadžifejzović prije osnivanja svoje televizije tv ‘Face’ i Goran Milić, nekadašnji novinar ‘Yutel-a’, zagrebačke televizije a sada direktor ‘Al Jazeera Balkans’ kuće. Kod Hadžifejzovića se profesionalizam i nije sasvim ugasio, ovaj sandžaklija iz Sjenice, Sandžak, Srbija je nakon odlaska na hadžž i šurovanja sa SDA partijom bio zaglibio preduboko u državnu i vjersku podaničku shemu novinarstva da bi se iz tih kandži izvukao sopstvenom televizijom, Milić je bio i ostao klasičan primjerak novinarskog konvertita za debelu lovu.

Ne može se oteti utisku da je i Avdića lova odvela u propast profesije nezavisnog novinara. Radončić iz ‘Avaza’ tvrdi da je SDA vlast kupila Avdića imenovanjem supruge Danke Savić na mjesto mabasadora i dotacijama iz državnih fondova preko urednika ‘Slobodne’ Metiljevića, što i nije za odbaciti jer mu je supruga zaista postavljena u stolicu ambasadora, međutim šta god da je uzrokovalo ovaj podanički i ponižavajući potez nekadašnjeg profesionalca, polučilo je rezultate. Elektronska ‘Slobodna Bosna’ je u zadnje dvije godine postala klasičan bilten Bakira Izetbegovića i SDA stranke. Nju permanentno citiraju vehabijska i turska glasila kao Kur’anske ajete, do jučer su Avdića sjeckali na komadiće i pljuvali do iznemoglosti kao islamofoba i mrzitelja svega bošnjačkog, čovjeka koji smrdi na svinjetinu i bazdi na alkohol, a što je glavno mjerilo halal kvalitete bošnjaštva. Tu mislim na ‘Saff’, ‘Faktor’ i ‘Stav’, medije od kojih su zadnja dva uradak turskih moćnika i Bakira Izetbegovića, prvi je čisti vehabijski elektronski magazin u funkciji Islamske Zajednice BiH.

Sada se i Avdić svrstao sa njima i u funkciji je SDA i Islamske Zajednice BiH. Je li ovo prostituisanje sa novinom i profesijom rezultat supruge i njenog mjesta ambasadora BiH u Češkoj ili je ova promjena proizvod novčanih dotacija elektronskom glasilu ‘Slobodnoj Bosni’ ne znam, a moglo bi biti i jedno i drugo ili oboje zajedno, ali ono što vidim i čitam sada je živi dokaz da se Avdić ponizio do zadnjeg atoma snage.

Ne mislim na medijska prepucavanja Radončića i Avdića, iz kojih se može izvći i puno poučaka, nije ni Radončićevo ‘maslo za Ramazana’, međutim, moje razočarenje je u Avdiću, čijim tekstovima sam vjerovao i čije istraživačko briljantno novinarstvo se istopilo u slikama Bakira i Sebije, u  kritikama Milorada Dodika i svega što se dešava u Republici Srpskoj a veličanju svega onog kod kuće čak i kad je notorna laž i bljuvotina. I ako će mo iskreno, Radončić sada prenosi samo ono što je Avdić pisao nekada, dok taj ‘grijeh’ Izetbegović pripisuje Radončiću, mislim na feljtone koje je o političkim ubistvima Avdić printao a ‘Avaz’ sada objavljuje. Avdić je nekada znao staviti sliku Bakira Izetebegovića na zadnjoj strani a na naslovnici tekst ‘Mrak na kraju tunela’. Danas je spalio sve iluzije za sobom i kao Milić što je nekada citirao Tuđmana i dovodio u emisije stručnjaka koji je ispravljao goste koji ne govore hrvatski, danas je najveći Sarajlija i Bošnjak, sada Avdić ispravlja svakog ko ne misli kao Bakir i piše kao njegov đak iz mejtefa. S desna ulijevo. Nekad ga je nazivao vođom političke mafije i dovodio u vezu neriješenih političkih ubistava, danas piše o desetinama hiljada zaposlenih zaslugom Bakira i hanume mu Sebije. I vodi anketu da li neBošnjak može biti kandidat za člana bh predsjedništva uz zaključak da ne može, i to sve samo zbog Radončića, jer Ejup Ganić bi naravno to mogao odraditi, i jednostavno tim lažima, i ne samo njima, zagađuje medijski elektronski prostor ‘Slobodne Bosne’ pa i šire. Čista ‘Frljoka’ od novinarstva.

Advokat i delegat u bh parlamentu Semir Halilović je u jednoj javnoj raspravi Avdića prozvao ‘novinarskim kopiletom’. Za mene je klasični novinarski konvertit. Bilo da je ‘začet’ u braku ili vanbračnoj zajednici sa poliitčkim i vjerskim klerom, svejedno, isto mu se piše. A nama čita.

photo :  Senad Avdić, arhiv lista