slika dana : Ovako je Hrvatska dočekala bh sultana

 

Vijest o posjetu Bakira Izetbegovića Zagrebu i Hrvatskoj prekjučer, a koju je tekstom sa naslovom ‘Izetbegović u Zagrebu’ i slikama prenijelo sarajevsko ‘Oslobođenje’, čista je medijska ‘zbunjola’. Koga je posjetio Bakir ?
Sudeći po slikama i ešalonu zvaničnih domaćina prije bi se moglo uočiti da je posjetio neku od arapskih zemalja ili Tursku. Nigdje Zagreba ni Hrvatske.

A, ne, griješite. Bakir je posjetio Zagrebačku džamiju kao što dolikuje njegovom opisu poslova i renomeu, a džamija je u Hrvatskoj. I skoro u Zagrebu.
Osim toga, ako niste ćoravi, vidjećete da je Bakir uz sve počasti dočekan kako i priliči jednom predsjedniku, ma šta predsjedniku, sultanu čak! Zbog čega je i mjesto susreta pažljivo odabrano. U njegovu čast se hrvatska predsjednica Kolinda (treća s lijeva na slici) zamaskirala i zavila da ne pokvari Bakirova osjećanja dok se hrvatski premijer Plenković preformulisao i zakamuflirao u odoru zagrebačkog muftije Aziza Hasanovića. Njega će te lako prepoznati po bijeloj kapi na glavi.

Poslije ovako pompeznog dočeka, sultan Bakir se odmah tu, pored crvenog tepiha u prvoj kancelariji sastao sa istim osobama sa koje su ga dočekale ispred, pa se razgovor rastegao o složenim državnim temama. Tako novine prenose da se da serazgovaralo ‘o situaciji u Bosni i Hercegovini, o odnosima BiH i Hrvatske, o odnosima Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini i o Simpoziju o bosanskom jeziku’.

‘Član Predsjedništva BiH se ovom prilikom osvrnuo i na protekli referendum o ustavnim promjenama u Turskoj’, o turizmu, dotaknuo je i negirao i neke izjave predsjednice Kolinde koja je samo maramom nervozno pokrivala lice dok je Bakir elaborirao kontra-teze o bh terorizmu, turizmu, ili o pobjedi brata Erdogana na referendumu u Turskoj.

Dakle, nema šege, u pitanju su međudržavni odnosi i posjeta je državnička, samo su Hrvati previše ozbiljno i preoprezno pripremili ovakav protokol.

A da bi se ovakav jak posjet državnika zaokružio, da bi mogli vidjeti da Bakir radi ‘punom parom’ i da putuje na diplomatske susrete svuda, čak i u susjedne države, iskorišten je uz ovaj posjet još jedan događaj u Hrvatskoj. Naime, u Zagrebu se u periodu od 21. do 23. aprila iliti Travnja organizira Simpozijum o bosanskom jeziku gdje će Bakir biti jedan od počasnih panel-gostiju, pored načelnika Zagreba Bandića u jednom renomiranom hotelu. Gdje je Bakir, javljaju mediji, već uknjižio prve medijske zaključke.

‘Neprihvatljivo je da Bošnjaci kao druga nacionalna manjina u Hrvatskoj nemaju svoj zvanični jezik u školama‘. Nešto slično Čovićevom zahtjevu u vezi trećeg nacionalnog kanala u BiH, nešto kao dvije škole pod jednim krovom u BiH.
Ovaj simpozijum je upriličen pod idejom Zagrebačke džamije a uz podršku zagrebačkih vlasti kao protuteža Deklaraciji o zajedničkom jeziku koja je nedavno objavljena od strane grupe intelektualaca i lingvista Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore, kojom se deklariše da je na prostorima ovih država jedan te isti jezik, a što nikako ne prihvataju zvaničnici tih država.

Otuda ovolika kamuflaža i performans hrvatskih zvaničnika i samog Bakira, otuda upravo ovakva medijska zbunjenost ovom posjetom Bakira Zagrebu koja se svela na jedno a to je : autori i simpatizeri Deklaracije o zajedničkom jeziku niukom slučaju ne smiju i nisu smjeli saznati o dolasku Bakirovom, posebito o razlozima dolaska.

Dakle rezime Bakir jeste u Zagrebu u državničkoj posjeti, i bio je na Sipoziju /mu/. Nije objavljeno na kojem jeziku se simpozijum održavao te da li je trebalo angažirati prevodioce na manifestaciji.

photo : doček Bakira Izetbegovića u Zagrebu, Oslobođenje