Abdulah Skaka gradonačelnik Grada Sarajeva, predstavnik ‘bogataške bošnjačke mladeži’ tipični je SDA fašista na vlasti u ‘multietničkom i sekularnom’ Sarajevu

 

Nema greške i nije nikakav lapsus, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je klasičan primjer fašiste na vlasti. Uostalom, u povodu ovogodišnje proslave rođendana i dana Grada Sarajevo 06. Aprila, mladomusliman Skaka je to ponovio nekoliko puta. Bar ono što se čulo i vidjelo, o onom drugom što je nezabilježeno ne vrijedi trošiti riječi. Ponovio je to da se tačno razluči lapsus od ‘istine’. I nema ispravke ‘krivih navoda’ ili ‘izvlačenja iz konteksta’, izvinjenja ni sučajno.

Prvi put je to obznanio u emisiji “Novi dan” televizije N1, rekavši bez treptaja kako je  “prije 72 godine je pobijeđen antifašizam, zajedničkim snagama, kako ste rekli u uvodnoj rečenici, pobijeđen je antifašizam, a Sarajevo oslobođeno od fašista”, drugi put u malo drugačijem izdanju ovako, nakon obavezne dove i polaganja cvijeća i vijenaca ispred Vječne vatre u Sarajevu:
“U današnjem danu je puno simbolike. 555 godina od prvog pominjanja Sarajeva, kada je Isa-beg Ishaković krenuo u kreiranje jedne nove urbane cjeline i 72 godine od pobjede nad antifašizmom”.

A i što bi se i kome izvinjavao. Skaku javnost poznaje već dugo, ove javne izjave su samo nastavak njegove ‘politike’ fašizovanja u vlasti i miksanja kostiju partizana i ustaša. Uostalom, bošnjačka zvanična politika i nije daleko od njegovih fraza. Za njih je i dalje partizansko oslobođenje Sarajeva ‘iskrivljena istorija’, Valter Perić i takve trice i kučine, kad se po njima pouzdano zna da su partizani došli iza muslimanske vojske koja je jedini oslobodilac, pa naprasno pobili sve gazije u ustaškim i handžar uniformama. Dakle, takvu istinu je posebno poučno čuti ispred ‘Vječne vatre’, tamo je najpriličnije.

Za Skaku smo prvi put podrobnije čuli kad je sistemom kupovanja ‘papaka’ imenovan na ovu funkciju, prije toga na mjesto dogradonačelnika. Zahvaljujući kenjavoj i također fašizoidnoj ‘opoziciji’, dva ‘prebjega’ od kojih jedan iz SDPa (Ahmedin Miladin) a drugi iz Komšićevih ‘zlatnih ljiljana’ (Dado Stojnić), Sarajevo je dobilo za gradonačelnika nekompetentnu a poželjnu osobu, kadrovika SDA Partije. Ovaj dvojac ‘preletača’ je kobajagi isključen iz svojih matičnih stranaka ali Skaka je zasjeo u fotelju i jaše na krilima svojih tradicionalnih ideja.

Dan Grada Sarajeva je bio odlična prilika da ih i ovjekovječi, kao i da se pozove na svoje korjene, na Isa-beg Ishakovića utemeljitelja Sarajeva, na blokadu u zadnjem bh ratu, te da sve to uvije u ‘moderno i evropsko’ napredovanje Grada Sarajeva.
U svojoj političkoj karijeri ovaj SDA kadrovik je ‘guran’ inogama i rukama međutim raja ga nije htjela, izgubio je u utrci za načelnika od nezavisnog kandidata Hadžibajrića na prethodnim izborima načelnika u Opštini Stari Grad. Ali ga zato vole u SDA i vole ga sarajevski ‘papci’ poslanici.
Nekoliko detalja iz biografije ovog fašiste vrijedi istaknuti tek da se dobije neznatni profil mudraca i poslušnika vlasti i SDA Partije.

Ostaje upamćen njegov slogan u borbi za mjesto dogradonačelnika prošle godine kada je izjavio kako je došlo vrijeme da „mi bogata bošnjačka mladež treba da preuzmemo sve pozicije“, ali više od toga je njegova hvala sa brijačnicom ‘Skaka’ u kojoj je nakon smrti oca postao suvlasnik. Ova radnja je osim po brijanju poznata i po sunećenju Bošnjaka što je Abdulahu Skaki bolja preporuka od svih glasova, SDA cijeni sunećenja posebno jer to je zaštitini znak Bošnjaka. Prema strogoj evidenciji koju posjeduje Abdulah Skaka, u ovoj radnji je osunećeno najmanje jedan milion Bošnjaka, Muslimana i bilo čega još. Nije zabilježeno koliko je mušterija u ovoj radnji obrijano ili ošišano ali ‘fikarenje’ je precizno upisano u teku koju nasljednik Abdulah, nakon smrti oca nudi Gazi Husrev Begovoj Medresi kao ‘vrijedan historijski eksponat’. Čekaju se rezultati pregovora koliko će love mlađaHni Skaka inkasirati za osušene i obrubljene kitokožice u očevoj teki.

Skaka je u pravu, ovo je prekrasna zbirka čak i za Muzej, za recimo Muzej osunećenih, jer siguran sam da se nije stalo samo na milion obilježenih, čitava Bosna i uzduž i poprijeko je osunećena. Bilo da je dobila muškost u brijačnici ‘Skaka’ ili nekom od silnih kolektivnih centara za sunećenja što se svake godine uz donacije ‘majčice’ Turske’ odvija na sva zvona. Suneti se ko god se stigne i gdje god se uhvati. I muško i žensko, muškarčine za sada javno ove druge žrtvice potajno i urjeđe, sve dok nam i to ne postane naša tradicija uskoro.
I sam Abdulah Skaka kaže da se tradicija nastavlja, ‘stižu novi doktori u brijačnicu Skaka’. Ova radnja a sa njom i Abdulah Skaka prepoznatljivi su po ocu Abdulaha Skake koji je umro prošle godine a koji je inače jedan od osnivača SDA Partije, i koji je uz preporuke Alije Izetbegovića i pod krinkom humanitarluka i humanitarnih ljekarskih konvoja (organizacija ‘Bima’) obišao Iran, Pakistan, Jordan, Australiju, Saudi Arabia-u i čitav Arapski Svijet, dok je kod kuće kao što smo vidjeli brijao, šišao i sunetio.

Života mi, poslije ovako iscrpne analize, čovjeka načisto preuzme strah kad sjedne na brijačnu stolicu, nikad se ne zna hoće li ti otkinuti kosu sa glave ili će te osunetiti i upisati u teku. I to još bez bicikla, obavezne nagrade, koja je čista ironija : kako se može osunećeni uopšte provozati na biciklu i šta će mu biciklo u takvom stanju.
No, neka načelnik Skaka suneti i bilježi, problem je ovdje u modernoj fašizaciji vlasti koja se više niti ne skriva. Ako načelnik bh metropole može javno tvrditi kako proslavlja borbu protiv antifašizma, a tvrdi, onda nam ne gine mjesto u njegovoj teci, Evropu treba totalno zaboraviti.

Međutim, gore od ovog istinitog navoda fašiste Skake boli činjenica da Abdulah nije jedini predstavnik ovakve bogate bošnjačke mladeži na vlasti, a još gore od toga je što je vrlo malo reakcija na ovakve fašističke nastupe iz naroda, iz drugih političkih partija ili nevladinih organizacija. Što upućuje na zaključak da je broj osunećenih fašista u ‘demokratskoj državi Bosni’ odavno premašio broj neosunećenih antifašista, te da nam je umjesto članske partijske karte u buduće skidati gaće u svrhu pokaza identiteta. A što je bolnije od sunećenja u brijačnici ekonomiste i magistra Abdulaha Skake, modernog evropskog načelnika fašiste.

photo : fatiha partizanima ili “svojima”, Vječna Vatra, Sarajevo 06.04.17, Abdulah Skaka treći s desna na slici