Ronhill ili Dunhill : Ovaj put, na referendum ide čitava Bosna

Sutra je dan ‘D’ u BiH, čita se kao Dan ‘R’, znate već, zbog referenduma. I sve se odvija po planu, po bh recepturi iz političkih kuhinja : ‘oni bi kao na refrendum, a mi im kao to nećemo dozvoliti’.
Iako se još zvanično ne zna je li u pitanju opštenarodna anketa ili baš pravi pravcati referendum, narod će na glasanje, narod se voli glasati i nadglasavati. I voli raja referendumovati.

Međutim, ovaj sutrašnji smo i prebolili, nešto više pažnje zaokupira slijedeći, onaj refrendum planiran za 2018 godinu, ako se šta ne desi drugačije. Naime, svi mi znamo koliko Milorad Dodik voli cigarete marke ‘Ronhill’, zbog koje ljubavi su mu opozicija i novinari i dali nadimak ‘Mile Ronhill’. Navodno, naše istorijske priče govore kako je ovu vrstu cigareta Milorad Dodik najviše premetao ratnih godina kroz svoje ruke, čime se dobrano ‘opario’. Ostali, njegovi kolege političari su, svi osim Dodika obavezno Sveci i pomalo Pejgamberi, jer su premetali sve drugo osim cigareta, ali eto, istorija je ispisana.

E, još prije ovog sutrašnjeg referenduma, kompanija koja proizvodi ovu marku cigareta, odlučila je da je ukine. Zbog slabe prodaje. Kao da je Dodik kriv što je zbog politike zapostavio cigare. ‘British American Tobacco’ (BAT) je nemilosrdna, smanjuje se lova prodajom ovog brand-a i odmah kreće u akciju, mijenja ‘Ronhill’ u ‘Dunhill’.

Milorad Dodik se ne slaže nikako. Ime je toliko popularno u Republici Srpskoj, popularnije nego bilo gdje u 37 godina staroj istoriji ove cigarete, poznatije od Golfa br. 2, a osim toga, stranci bez pitanja domaćina odlučili su zamijeniti ovu cigaretu drugom, što je naljutilo Dodika da je glasno naznačio 2018 idemo na referendum. Neće nama niko odlučivati i nametati kako će mo i šta će mo pušiti, ne posebno stranci. Ako mi volimo ‘Ronhill’ ima da i dalje pušimo ono što nama odgovara. Referendumsko demokratsko pitanje će glasiti : Jeste li za to da pušimo ‘Ronhill’ ili ‘Dunhill’?, koje za ‘ZA’ zaokruži.

I gle čuda, na ovakve najave stižu pozitivni signali iz tabora BiH, posebno iz reda Hrvata i Dragana Čovića da bi u svezi pušenja mogli imati jedinstven stav, skoro zajednički referendum, ostaje još da se izvidi mišljenje Bakira Izetbegovića iz (preko)reda Bošnjaka, budući da muke sa pušenjem osjećaju ne samo Srbi i Hrvati, već boga mi i Bošnjaci. Naime, kao što znamo vlada Bakirova je prodala ispod cijene Fabriku Duhana Sarajevo, tj. svoj vlasnički dio u ovoj firmi nekoj ‘lijevoj’ kompanijici u Švicarskoj za bagatelu od nekih 40-tak miliona KMa pa se raja u BiH prepala šta će pušiti u budućnosti, jer možete misliti, ista kompanija koja je proizvodila i ‘Ronhill’ ‘planira’ navodno da otkupi ovaj dio bh vlade u Fabrici Duhana Sarajevo od ‘Adriatic Investments GmbH’ firmice iz Švicarske.

Kao što neznamo, od toga nema ni pojma, fabrika je prodata firmi koja na svom računu ima samo par hiljada KMa, vlada BiH se bavi prijeko potrebnim fikcijama u cilju prevare. Kao u slučaju ‘Agrokomerc’, kao u bilo kojem slučaju prodaje narodne imovine u prošlosti ili u budućnosti.

Iako, ruku na srce, isti cigar drugo pakovanje, moglo bi se ipak desiti da se oko toga 2018 izađe na zajednički referendum, ‘Ronhill’ nije drag samo Dodiku i Čoviću, i Bakir će se morati uključiti u to debelo, ako ni radi čega drugog a ono radi ‘demokratskog odlučivanja’ onih koji su ovom prodajom već popušili, tj prosječnih pušača. Referendum koji će se provesti neće imati nikakve posljedice osim nešto malo troška održavanja i glasanja što je kod nas regularni dvogodišnji trošak, čak iako se ime cigarete zaista promijeni, ali će pokazati volju naroda. Tj. da nama niko neće moći narediti šta će mo da pušimo, već da će mo pušiti ono što želimo. Naime, uvijek ćeš moći dobiti kutiju cigara na kiosku ili u trgovini kad je kupiš. Nema veze kako se zvala. Kao i referendum, je li tako? Nema ‘Ronhill’, daj mi ‘Dunhill’. Nema Dodik, ima Bakir. Isti cigar, drugo pakovanje. E, ali, ako nisi bio na refrendumu, to je onda već druga priča.