Osveta ‘Bajrinog džemata’ (West Bosnian Islamic Center of Utica NY, Inc) ili ?

Nakon serije članaka o dešavanjima u ‘Bajrinom džematu’ u gradu Utica NY, o prljavom vešu ove zajednice, o malverzacijama sa parama i narodom, epilog za sada osjeća samo ef. Felić Fadil.

Službenici Departmenta za ekstradicije su danas sati uhapsili ovog efendiju u Utica NY nakon čega će biti smješten u Ekstradicijsku zatvorsku ustanovu kod Buffalo-a u mjestu Batavia, zvaničnog naziva Buffalo Federal Detention Facility, gdje očekuje prvo saslušanje pred sudijom za imigracijske postupke.
Razlog hapšenja ovog imama koji je prvobitno radio u crkvi konvertovanoj u džamiju da bi ga u poznatim događanjima hadžija Bajro Smaijić ‘preuzeo’ u svoj džemat koji je oformljen prošle godine, još se sa sigurnošću ne može potvrditi ali se da naslutiti.

Naime, efendija Felić je svoj boravak u ovom američkom gradiću vezivao uz postupak dobivanja boravišne dozvole, dozvole i radne vize koju mu je prvobitno ‘poslovao’ džemat u crkvi konvertovanoj u džamiju (Bosnian Islamic Association of Utica INC) a kasnije, prelaskom u ‘Bajrin džemat’  i privatnu novoizgrađenu džamiju utičkog novopečenog hadžije Bajre Smajića, izgrađenoj na njegovom privatnom placu izgorjele kuće u požaru, koji je uz odbor preuzeo poslove oko ‘uređivanja papira’ za efendiju a preko džemata West Bosnian Islamic Center of Utica NY, Inc, što je sve vođeno putem advokatske kancelarije advokata u Utica NY. Prošle godine, prema javno prezentiranom ‘izvještaju’ ovaj džemat je prikazao da je u tu svrhu plaćeno 3.000 dolara advokatima. Prema kopiji dopisa kojeg je potpisao sekretar ‘Bajrinog džemata’ Keserović, efendija Felić je tretiran kao ‘lider ove organizacije’ i traženo je od vlasti da mu se obezbjedi i boravak i viza zbog rada u ovom džematu. U aplikaciji je navedeno da će efendija raditi tu i da će imati platu 25,000 dolara godišnje, plus smještaj sve do 2017 godine dok su slike ovog imama svakodnevno sa radilišta putovale sa ‘face’ profila džemata u cijeli svijet. I pod motom ‘Krajišnici sa ef. Felićem grade u Utici NY novu džamiju’

Također, prema dokumentaciji koju posjeduje Cross Atlantic, zvanična adresa boravka ovog imama je bila u jednoj od nekoliko hadžijinih kuća (koje iznajmljuje) u gradu Utica NY sve do nastanka sukoba na relaciji Odbor-imam, nakon čega je hadžija zaključao džamiju a hodža promijenio adresu jer je postao nepoželjan za džemat i Bajrinu rezidenciju. Ostalo je sve naša bolesna istorija koja se može svesti u par riječi. ‘Kako čovjeku zagorčati život i kako mu se osvetiti po svaku cijenu’.

Upravo, u ovoj promjeni adrese može se, za sada, tražiti ‘tajna’ ovog bezočnog igranja ‘naših muslimana’ sa ljudima i njihovim sudbinama, budući da je efendija uhapšen najvjerovatnije zbog neriješenog boravišnog statusa. U kojem je bio dovoljan poziv telefonom, ili kraći dopis na Department za emigracije da osoba iz molbe za boravak i vizu nije više na vlastima datoj adresi i nije više u radnom odnosu kod navedenog poslodavca pa da dođe do hapšenja.

Konačna i prava istina će se moći dokučiti u cjelosti tek nakon saslušanja imama ali osjećaj sumnje da se radi o samo našim i nama svojstvenim igrama i dokazivanjem ko je veći i moćniji te o klasičnoj ‘kazni’ džematskog odbora prema ‘neposlušnom imamu’, lebdi u prostoru i vremenu. Zato jer efendija Felić nije od jučer u USA, nije od jučer ‘u papirima’ i advokatima, kako to odjednom da je postao sumnjiv za američke vlasti i veoma interesantan emigracijskoj službi, a za njim nema tjeralice iz matične države.

Efendija će najvjerovatnije pred sudijom dokazivati svoj status a sudija ima nekoliko varijanti za svoje odluke.
Može ukinuti ekstradicijski pritvor i pustiti efendiju, može mu odrediti izručenje a može mu se i ponuditi dobrovoljni odlazak za Bosnu, sve zavisi od dokaza u postupku i izjave uhapšenog imama.
Međutim, lako je sudiji, on bar ima i propise i svoju odluku. A šta će mo sa nama, šta sa efendijom koji i pored ‘papira’ i propisa i advokata završi u zatvoru?

Šta sa ‘Bajrinim džematom’ ako se utvrde sumnje i pretpostavke da je ovo njihov način i obračun sa efendijom koji se usudio išta priupitati a boravak u USA mu zavisi od ‘papira’ džemata? I od člana Bajrinog odbora koji je hodži javno ponudio na pušenje onu svoju dičnu obrezanu muslimansku mušku stvar. Ako se ispostavi da je poziv službi za deportacije došao od onih koji su hodžu do jučer kovali u zvijezde (putem medija “rePrezent”, “Avaz” i dr.) ?  Ima li takav džemat perpspektivu?
Ni u snu, makar ga vodio desetostruki a ne priučeni hadžija sa diplomom ekskurzije iz Saudi Arabia-e.

photo : ef. Felić Fadil, Cross Atlantic