Sanders veća prevara i od Hillary i Trumpa

 

BH izborni krkljanac je otpočeo i trajaće mjesec dana, američki traje već drugu godinu. U Bosni se nadmeće blizu stotinu političkih partija i na hiljade kandidata, u Americi samo dvije stranke, i dvoje kandidata, od nešto preko 20 koliko ih je bilo prošle godine.

No, dobro, teško je praviti paralelu, kod nas se provode lokalni a ovdje predsjednički, i toliko smo mala država ali zato sličnosti ne fali. Prljava, bljutava i na mahove teško svarljiva kampanja je i tamo i ovamo.

Osim toga, izbor je takav da se zapravo nema za koga glasati ni tamo ni ovamo.

Kako se o našim kandidatima manje-više sve zna a ništa ne saznaje, ovdje i sada o kandidatima za američkog predsjednika.

Hillary ili Trump, koga zaokružiti?

Obzirom na američki izborni sistem, o tome najmanje odlučuju glasači, ali kad je već teatar, treba pogledati. Elektorskim izbornim glasanjem, izborna volja američkih glasača je već dobrano uništena i zaobiđena. Inače, da nije tako, ne bi sada imali najgore do sada kandidate u američkoj istoriji. Hillary, notorna lažljivica i nastavak klana Clintonovih na jednoj strani, sa druge strane bogati i bezobzirni bogataš Trump koji se zabavlja u svojoj raskoši i straši Svijet. Ona, demokrata, postaje kao i izbor Obama-e ‘istorijski čin Amerike’. Obama jer je Crnac a ona jer je žensko, Trump, ‘žestoki’ napadač sistema kojeg treba mijenjati. Oboje su, nakon što su ušli u kandidaturu otpočeli ‘borbu’ za sirotinju, ona kao liberal a on kao konzervativac, što nije ni blizu istine.

Ništa novo ni neviđeno na američkoj sceni. Niti će bogatun i tajkun Trump uraditi ono što obećava i prepričava niti će Hillary oznojiti sjedalicu za prava žena, tzv. srednje klase, a jedno će postati predsjednik.

Sjetimo se samo šta je Obama obećao a šta uradio. Mnogo rekao ništa pokazao. Nobelovac postao sa 19 dana u Ovalnom Ofisu, obećao povući vojsku iz Iraqa, obezbjediti besplatno školovanje za siromašne Amerikance, popraviti zdravstvo, puteve, imidž Amerike. Gdje je sada, nema ga nigdje u posjeti ni u Evropi ni Aziji, ponegdje samo, niti mu ko dolazi. Ratujemo, ratuje se. Studentski krediti su kao kreditne kartice, nikad ih otplatiti, nije u stanju čak ni zakonski minimum radnicima odraditi. O ljubavi prema islamskim zemljama, a što je najveći adut u glasanju bio muslimanima Amerike, govori Afganistan, Syrija, Libija, Iraq … Hilarry koja je bila njegov protukandidat a kasnije sljedbenik njegove politike, sada priča kao Obama prije osam godina. Dok su uz nju čvrsto najveći bogataši sa Wall Street-a, bankovne i osiguravajuće kompanije.

Sa druge strane Trump koji je prije ulaska u Bijelu Kuću ‘zaratio’ sa čitavim svijetom pa i sa svojom Partijom dobrim dijelom, ništa od obećanog neće moći uraditi. Američki predsjednik je zapravo u nemogućnosti da puno i uradi, to odrađuje Senat i Kongres, ali ovdje kao i kod kuće, o izborima odlučuju pare i snažne kompanije. Establišment.

Najveće razočarenje ovih predsjedničkih izbora je, veće od oboje kandidata, ipak Bernie Sanders, senator države Vermont, koji je, kao što znamo ‘odustao’ od utrke i pridružio se Clintonovima. Zato jer je svojom ‘političkom revolucijom’ godinu dana ohrabrivao i pljačkao siromašne slojeve građana, omladinu i žene, da bi ih, njih na desetine miliona ostavio Hillary Clinton na tacni. Sva njegova demagogija od jedinstvenog zdravstvenog osiguranja pa do obračuna sa Wall Street pljačkašima države i naroda, na kraju se svela na dobru poziciju pod stare dane, ako baba Hillary pobijedi. A sirotinja mu je slala donacije i do 20 miliona mjesečno, sve ‘na sitno, po dolar ili više, a ne kao bogate korporacije koje plaćaju Clintonovu’, čime se neizmjerno hvalio dok je obećavao laži a punio kasu Demokrata. Iako je bio najbliži da rasturi Reganovu doktrinu pljačke i mučenja radnika i sirotinje a uz pomoć bogate klijentele u korporacijama koja upravlja državom, sve je prokockao zbog udobnih staračkih dana u državnoj stolici. Poslije njega, teško da će iko zadobiti ovoliko povjerenja u najbolnije probleme američkog društva kojeje dotakao.

A poslije ovih ‘istorijskih’ kandidata Amerike, za osam godina će mo imati opet ‘istorijske’ predsjedničke izbore, gdje će mo kao kandidata gledati nekog latino-amerikanca. Za sada, zaokruži šta imaš a nemaš puno.

BH vlasti i posebno Islamska Zajednica BiH su već odaslale javne poruke Bošnjacima/i Bosancima, ako ih još ovdje ima/ daglasaju za Clintonovu. Ona ‘voli’ muslimane, a Trump ih mrzi. A to je kod nas glavni izborni adut, iako ih oboje jednako vole. Da muslimani mogu otvarati džamije, sjediti na iftarskom ručku u Bijeloj Kući i učiti djecu u mejtefu pored regularnih škola.

Sve ostalo, posebno naši najveći životni problemi, naš status i naš život, ni ovdje kao ni kod kuće, ne ‘pije vode’. Ima se, može se.