Utica NY : Hadžija Bajro Smajić zaključao džamiju

 

Utički četvrti (za sada abgd, tj. ako Bog da, biće ih još, znam ja nas …) po redu bh džemat zvaničnog kodnog imena West Bosnian Islamic Center of Utica NY, u narodu naše čaršije na sjeveroistoku Amerike poznatiji kao ‘Bajrin džemat’, prije dva dana se oglasio zaključanim.

Zapravo, zaključana je džamija na adresi 763 Bleecker Street gdje je za nepunu godinu dana na zgarištu izgorjelog objekta vlasništvo Bajre Smajića, nekadašnjeg lole i bekrije našeg grada u Americi a odskora novopečenog hadžije i muslimana kojeg je ‘rentao’, iznikla džamija kojoj još nedostaje munara, čime su ‘zaključane’ poprilično i sve druge aktivnosti oko ovog džemata, kojeg potresaju poremećaji međudžematskih odnosa od maja ove godine kada je načisto propao i ‘temelj’ novoopjevane džamije našeg grada. Od kojeg datuma su nestale pare ( i još se traže, moli se pošteni pronalazač da ih prijavi) sakupljene od posjetilaca i gostiju uz ovo ‘druženje’ (čitaj : drmež i bismillah dernek), prvobitno ozvaničeno kao nestalih ‘par hiljada dolara’ da bi se došlo do nezvaničnog podatka o ‘nestanku nekih dvadesetak hiljada’.

Ujedno, poremećeni su i odnosi odbora i hadžije Smajića sa efendijom i imamom ove džamije Fadilom ef. Felićem, koji je prije službe u ovom novom džematu službovao u Bosnian Islamic Association of Utica NY, bolje poznatijeg kao crkva konvertovana u džamiju, gdje je hadžija Bajro Smajić u dva navrata stolovao kao član odbora iliti jedan od direktora toga odbora, prije nego je odatle povukao nešto svojih pristalica iz carstva Duračak Sakiba predsjednika toga odbora te oformio novi džemat.

Sladunjava, slatkasta i preslatka priča, kao i u prethodnom džematu (o jedinstvu autonomaša i njihovoj želji da imaju samo svoju džamiju, o silnim parama iz donacija, o tome kako je došlo vrijeme da se ‘odvoje kruške od jabuka’, tj. Krajišnici od Bošnjaka, kako je to siroti hadžija pojašnjavao u naručenoj reportaži ‘rePrezenta’ i lično kod Ese Šabanagića koji je boravio rodbini u posjeti pa ovjekovječio sve pobrojano) prerasla je u našu opšte poznatu muslimansku trakavicu, sa kojom se zabavlja čaršija ovdje na Dalekom Sjeveru.

Navodno, džamija je zaključana više radi efendije Felića ali pobogu i estagfirllah braćo muslimani, pa nije to bazar ili kafana pa da se tako jednostavno okrene ključ u bravu i kaže : ‘izvin’te ne radimo, dođi te drugi dan.

Ali, izgleda da jeste. Tipično džamijski i tipično ‘naški’.
Da li je hadžija Bajro džamiju otključao, je li bilo izmjene brave na vratima i je li sad džamija otvorena, nismo sa sigurnošću provjerili budući da se vijesti još kriju od Cross Atlantica i njegovog urednika a potpisnika ovih redova koji piše ‘bez avdesta’ kao zmija noge, međutim da je bila  zaključana u to nema nikave sumnje, to je već provjereno.

Kao što je također neizvjesno i sve drugo planirano u ovom džematu, počev od zidanja munare pa do novog efendije. Utica TracH News Agencija javlja da je novi imam već ‘usječen’ u osobi Refika Kazaferovića, imama bez portfelja, dok će zakazani sastanak džematlija za 03. Septembar ove godine dati i ostala pojašnjenja. Imam Felić je sa džematom kako saznaje Cross Atlantic pod ugovorom još uvijek ali njemu više nema mjesta u ovom objektu pa je pitanje koje lebdi u zraku džamije hoće li ovdje i Sud imati posla, jer Bajrina se za sada ‘pika’, usljed čega će džematlije plaćati dvojicu hodža : jednog kojem nije istekao ugovor i drugog koji potpiše novi ugovor.

Kako god bilo, pokušaćemo kontaktirati efendiju Felića i pružiti čitaocima bliže informacije, do tada, kad ulazite u ovu džamiju polaHko i oprezno. Jer, ne zna se da li ‘radi’ ili ne ‘radi’, da ne udarite glavom u dovratak.

Ono što se zna a što je tvrdio ovaj list odranije, to je da je ovo ipak privatna džamija i u vlasništvu hadžije Smajića, inače je ne bi mogao zaključati. Što se nijekalo tvrdnjom kako je zemljište poklonjeno džematlijama, hoću reći uvakufljeno. Možda i jeste poklonjeno (kome i kako treba vidjeti akta o osnivanju udruženja) ali uvakufljeno nije sigurno. Jer o vakufu brine Sarajevo i Islamska Zajednica BiH, u čijem sastavu ovaj džemat još nije ozvaničen niti prihvaćen.