Krajem maja ove godine, ‘temelj’ četvrte po redu (ali nove novcijate, da se zna!) bh džamije u gradu Utica NY, zapravo već oprobana i uigrana veselica džematlija u povodu ozvaničenja rada džamije, završio je neslavno.
Kako javlja agencija ‘Utica Trach’, nestalo je ‘nekoliko hiljada dolara donacija’, nakon svečanosti u povodu ‘temelja’ džamije džemata ‘West Bosnian Islamic Center of Utica NY’, poznatijeg kraće kao ‘Bajrin džemat’.
Nema, javili su nam naše ‘krtice’ u džematu čeka od $3,000.00 koji je kao donacija stigao iz dalekog grada Chicago, IL, od tamošnjih Krajišnika, kao da je u zemlju propao.

Osim ove donacije, saznajemo da je nestala još koja ‘hiljadica’ zelembaća, u toku su interne istrage, stroga naredba o šutnji je na snazi pa se teško probiti do potpuno tačne informacije.
‘Temelj’ je inače bio loše posjećen, što se može vidjeti i na video prilogu zvanične web face book prezentacije džemata, ali se ipak ukupilo oko 20.000 dolara, koje pare su bile namijenjene za početak gradnje munare.
No, ‘krtice’ javljaju da je malo od toga ostalo na hrpi. Čopni onaj, naplati ovaj, podmiri tamo i ovamo i nema para.
Saznajemo također da trag nestanka čeka iz Chicago, IL za kojim se najviše traga, vodi u sami vrh vodstva, međutim još se sa sigurnošću ne može potvrditi ‘ko je mućko colu’. Tj. ko je drmn’o lovu.
Ali, mala smo mi čaršija, čuće se, kod nas se sve dozna. Posebno sa krađama džamijske sehare, posebno se lako uđe u trag čekovima.
Do tada, one veselije džematlije tiho pjevuše onu našu poznatu narodnu pjesmicu ‘Bajrin džemat preplavila voda, đe je bilo dolaziti zgoda’.
Luda vremena. Doskora, koliko još augusta prošle godine, kad se počelo sa kopanjem temelja, tamo je ‘pronađena nafta’, bar su nas tako izvještavali.

photo : Ilustracija, donacije