Utička treća po redu bosanska džamija, zapravo crkva konvertovana u muslimansku bogomolju kojoj odmilja tepaju ‘gradska’ – ima se čime pohvaliti. Stara metodistička crkva uz opštinske prozore grada Utica NY progutala je preko milion dolara donacija, opštinskih grantova i novca sumnjivog porijekla tako da upadljivo blješti i ‘stucco’ fasadom i ambasadorskim jarbolima na kojima se viHore američka, bosanska i džamijska zastava, što nećete ili rijetko hoćete igdje vidjeti, čime je više nego u Bosni znak jednakosti između države i džamije ovjekovječen. Crkva/džamija je permanentno u aferama i tračevima zametnutim između bivšeg i sadašnjeg vodstva udruge Bosnian Islamic Association INC koje upravlja ovom firmom, a osim silne podrške koju je ovoj bogomolji dao bivši načelnik opštine David Roefaro, osim svađa u džamiji gdje je utička policija uredovala nekoliko puta, džamija je jedinstvena i po tome što mimo islamskih propisa pod krovom ima i kafanu koja je otvorena i puštena u rad ovih dana.

dzakaf

Kažu džematlije da je nekadašnji princip kao glavni moto oformljenja ove non for profit udruge i džemata ‘odvajanje od Arapa’ za ovogodišnji Kurban-Bajram pokazao svu prazninu i providnost cijepanja bh populacije : Arapa je tamo bilo više nego Bosanaca.
No, to i nije novost, o tome smo već pisali, uostalom, i termin Bajrama je prilagođen arapskom računanju vremena i fetvi Reisa Cerića, iako se na zvaničnoj web stranici Bajram najavljivao po Takvimu Islamske Zajednice BiH.
Međutim, neka, vidi se da u našim džematima to i nije nekakav ili ikakav problem, problem ovog džemata je sasvim druge prirode, iako ga vodstvo ne vidi problematično.
Naime, džemat je bukvalno i prevarnim glasanjem načisto otet od porodice Mehmedovića koja je utemeljitelj i džamije/crkve i džemata, u džamiju je ‘privremeno’ doveden hodža iz New Yorka koji je ostao evo druga je godina, odborom rukovodi i vuče glavne poteze utički kafedžija Sejo Durmišević koji nije ni član odbora a pripomažu mu utički bh i krajiški biznisi koji vrše svojevrstan reket nad džematlijama, protivno islamskim propisima u džamiji je uređen stan za imama, kupljeno je i zemljište za islamsko groblje gdje su već otpočela ukopavanja i na tom groblju je, vjerovali ili ne dovučena prvo pecana za janjce i frižideri za pivu a tek onda je postavljena ograda. Džemat non-stop dramči donacije i hedije koje narod i biznisi daju a odbor troši po svom ćeifu.
Međutim, poslednja bruka ovih dana nije i neće omesti ovu grupu haračlija iz odbora u nakanama mlaćenja para na čistom ‘bismillah biznisu’ na kojim genijalnim potezima i najveći kritičari moraju im skinuti kapu. Dok odboraši i napaljene džematlije takvima obavezno u tračerskim sesijama skidaju glavu.
Riječ je o otvoru kafane u crkvi/džamiji o čemu čaršija bruji ovih dana, međutim birtija radi, narode. Navali na čaj, kafu i sve drugo što ide uz kafanu.
Iako odboraši nisu glupi da ne razumiju izričitu zabranu islamskih propisa, idu dalje, sve uz molitvu Bogu i opštinskim vlastima koje tolerišu ovo skrnavljenje religije i vjere. Ranija vlast na čelu sa Roefaro David-om je to činila zbog para i njegovih Funeral Service usluga, nova za koji glas Bosanaca u izborima i zbog onog na što odboraši uvijek računaju : rodilo se valja ga ljuljati. Nekakav odbor koji je imenovan po novom načelniku Palmieri-u a koji bi se trebao brinuti o kvalitetu života Bosanaca i u kojeg su ušla tri Bosanca/Bošnjaka/ o kvalitetu vjerskog života brine načelno, stvarno-kupuje kuće koje opština prodaje i sve se svodi opet na biznis. Dokle će ova simbioza bezobrazluka trajati, ostaje da se vidi, za sada pored svih prednosti koje su Bosanci/džemat bi obavezno naglasio Bošnjaci,op.cross/ ostvarili u ovom gradu, imamo jednu od najvećih : pored trinaest civilnih dobili smo i četrnaestu džamijsku kafanu.
Neko bi rekao da je to sve u redu kad se niko ne buni, ali to je samo prividno i naizgled tako. Briga Amerikanaca i utičke vlasti što je po Zakonu o grbu i zastavi BiH tačno određeno gdje stoji državna zastava, kad je pored nje američka. A bh zakon je jasan : zastava ne smije stajati na vjerskim ustanovama jer pobogu Bošnjaci i Ostali, ima u Bosni i drugih nacija osim Bošnjaka, zar ne? Ili nema ? Izgleda da nema, ova zastava jasno govori da je Bosna islamska ili džamijska država, ona je naš identitet i znak jednakosti koji govori da smo svi mi Bosanci i Bošnjaci zapravo dio džamijskog carstva. Ko misli drugačije, taj ne voli Bosnu, nacijo, zato šuti o tome ili umri.
I kad već može hodža da spava, hrče, bunca ili čak da prdi ili dovede koje žensko da izvinete u svoj stan a da se ispod njega klanja, njega za to ne treba kriviti, mada islamski propisi to zabranjuju, kriviti treba odbor koji mu je kao u crkvi popu obezbjedio mjesto tačno iznad glava džematlija. Kao da je skidanje zvonika crkve i postavljenje skupog alema na njegovo mjesto glavni znak preobraćenja.
Kad može piva na groblju što onda ne bi mogla i kafana u džamiji, moto je ovih majstora ‘bismillah biznisa’ koji od para ne vide dalje od sehare.
Da vide, našli bi zabranu ovakvog ponašanja ne samo u Svetoj Knjizi već i u odluci o Kućnom džamijskom redu kojeg je donijela Islamska Zajednica u Sarajevu 16.oktobra 2007 godine ili još tačnije 05. Ševvala 1428. Tamo fino piše da je zabranjeno u džamiji trgovati, unositi hranu, zabranjeno je spavati u džamiji/ čl, 8 Odluke, a hodža valjda ne spava noću, op. cross/, u džamiji se ne smije ništa prodavati/ čl. 9 Odluke, valjda se ne dijeli u kafani džamije piće onako, halal, op.cross/ i sve tako. Međutim, odbor ovog džemata ne čita odluke, on gleda kako zgrnuti pare kojih je uvijek malo.
Činjenica koja će se provlačiti džematlijama kroz uši kako je restoran fizički odvojen od prostora za molitvu, kao i hodžin stan nije nikakvo objašnjenje ovog sprdanja sa vjerom. Moliću fino, nije džamija škola pa da u njoj kao u Bosni mogu postojati dvije škole pod jednim krovom. Svoj odlazak na hadž utički biznismen Bajro Smajić je proslavio upravo u ovoj džamisjkoj kafani, kažu da će se tu proslaviti i njegov dolazak. Oni licemjerni bi rekli da novopečeni hadžija prvo podmiri svoje dugove bar poslije slavljeničke žurke koja se priprema, međutim njega to ne zanima previše. Njegove slike sa arapskim šalom na glavi u društvu sa lokalnim zenljakom kamatarom i lopinom koji liječi svoje prijatelje kao ‘doktur’ pelješenjem preko silnih kreditnih kartica preplavile su facebook i internet, njegova šetnja brdom Arefat je sve oprala. Opraće i najnoviji ‘biser’ ovog džemata koji kaže kako je jedan džematlija koji u Bosni u incestu ima potomke sa snahom, ovdje odglumio teškog muslimana : umrlog sina je držao zamrznutog pola godine u mrtvačnici a nakon što je isti ukopan na gradsko muslimansko groblje, dao ga je iskopati i prebaciti na čisto islamsko groblje ovog džemata, štoje hadži BajrA dobro naplatio.
Šta je onda kafana u mubarek zgradi naspram takvog čina, pitam pučanstvo svoga grada, jer ‘bismillah biznis’ nema granica ni prepreka. Kad je na Božjem putu.
Nismo uspjeli saznati da li će po uzoru na Zagrebačku džamiju koja je zvijezda vodilja ovim odbor biznismenima ova kafana dobiti ime ‘Sofra’ kao što se zove restoran u toj džamiji ili će biti odabrano neko glasnije ime. Spekulira se sa imenom koje će u nazivu imati englesku riječ ‘secret’. Slatka tajna bi bila sasvim u redu.

Foto: prva slika ilustracija, druga slika restoran/kafana u džamiji na Court Street Utica NY u izgradnji