Ako neko ne zna ko je Ćana iz Utice NY, red je da ga bliže upoznamo, jer Ćamil Pašagić, dobra i još uvijek zdrava starina našeg Malog Mista ovdje na Sjeveru Amerike to zaslužuje.
canaNe samo zbog fantomske udruge ABA koja je godinama prašila Dijasporom i vukla na lancu simpatizere Fikreta Abdića u svojim fantomskim žurkama ‘Freedom for Babo’ po Washington DCu i po gradovima Amerike, već po mnogo čemu.
U toj akciji koja je sa printanjem knjige istoimenog naziva ‘Freedom for Babo’ kada je ‘pukla tikva’ između Hašima Ferkića dopredsjednika ove Udruge oko para za štampanje slikovnice posvećene nazivom Babi a u stvari ocu Božidara Šicela, dopredsjednika Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna čime je ‘pukla’ i slina nakupljena lova za Babinu slobodu uz pomoć unaprijed osuđene na propast rezolucije u Kongresu Amerike o slobodi Fikreta Abdića, Ćana je bio uz došefa Ferkića nezaobilazna persona.
Tekica i olovkica i puna usta Babe. Vječiti potrčko u svim akcijama počev od pruge ‘Brčko Banovići’ do današnjih dana, ovaj skoro osam decenija star ‘omladinac’ u akciji islamizacije grada Utica NY i konvertovanja crkve u džamiju, zaboravio je kao i svaki stari i potrošeni aktivista šta je radio u akciji codnog imena ‘ABA’. Sad pod skutima odboraša ove radikalne islamističke for profit udruge i pod mantijom Reisa Cerića i uz ‘blagoslov’ turbo-muslimana i člana odbora džamije BajrA Smajića sakuplja (a što bi drugo i mogao raditi) pare za pošumljavanje Islamskog groblja u Utici, kojeg je ovaj odbor oformio kupovinom pošumljenog velikog kompleksa na Herkimer Road prostoru.
I to ne bilo kakvo pošumljavanje, ovdje se planira zasaditi na stotine sadnica kestena.
Da se razumijemo, ne bi ništa u tome bilo čudno da koliko od prošle godine na ovom budućem groblju samo za muslimane nije izvšena nezapamćena sječa drveća u kojoj akciji su se džematlije skoro potukle otimajući se za oblice i ogranke koje su kasnije nuđene i još se nude na prodaju. Sad tako očišćen prostor treba pošumiti!
Mora se priznati da odboraši naše crkve/džamije imaju ideja u punjenju džamijske sehare a kesten je opet, kao ‘zaštitni znak’ Krajine došao kao dokaz Ćani i onima koji ovu partizansku akciju podržavaju, da Krajišnici ovdje vode glavnu riječ.
Siroti Ćana je vjerujem načuo kako se u Krajini o kestenu čak snima i film /načelnik Kladuše je to najavio/o ovom svetom drvetu Krajišnika, pa se dao u sakupljanje para.
avlimmKako vodstvo ove udruge očekuje svog poglavara i Reisa Cerića koji bi trebao crkvu zvanično otvoriti kao džamiju 01. septembra ove godine, možda bilo dobro da tada u društvu sa Cerićem Ćana zasadi i koji kesten mira na vječnom počivalištu. Unaprijed znam da Cerić neće biti oduševljenm kestenom jer njemu više leži hurma ili vinova loza, ali neka pokuša.
Neka doda i koji ljiljan, i ova biljka bi odlično uspijevala na Herkimer Road placu.
A pošumljavanje kao pošumljavanje, samo što smo sad naučili kako to ide : prvo posiječeš već postojeću šumu a onda sadiš novu. Uz tekicu i olovkicu, u aleji Kestena.
Sa bagerom člana odbora BajrA Smajića milozvučne marke ‘bandit’.
Gdje se od drveća neće više vidjeti šuma.

Prva slika: Ilustracija
Druga slika : Ćana, prvi s lijeva sa Ferkić Hašimom, dopredsjednikom urduge ABA na budućem islamskom groblju
Treća slika : sada već bivši predsjednik Bosnian Islamic Association Utica NY Avlim Tričić, fotografije sa web stranice džamije