održana humanitarna akcija IZ po svim džamijama u BiH i u dijaspori za pomoć Pakistanu : a koliko je za braću izdvojila Islamska Zajednica BiH iz svog ogromnog budžeta?

 

Katastrofalne poplave su pogodile Pakistan, skoro jedna trećina ove ogromne zemlje je pod vodom. Prema pisanju svjetskih medija više od 30 miliona ljudi je ostalo bez krova nad glavom i imovine, ili je moralo napustiti svoje ognjište. Preko 2 miliona kuća je oštećeno ili srušeno, nekoliko hiljda je mrtvih ali broj nije konačan, uništen je stočni fond, stradalo je najmanje 800.000 domaćih životinja, uništena su poljoprivredna imanja, poremećena opskrba vodom, hranom i ljekovima. Iz svijeta stižu vijesti o humanitarnim akcijama, ljudima zaista treba pomoć, ispred bh Predsjedništva novčanu pomoć je dala i vlast BiH u iznosu od 1 milion KMa, pozivom za donacijama svim muslimanima BiH i u dijaspori obratila se i i Islamska Zajdenica BiH.

Oglašen je poziv da se 16. Septembra o.g. održi ‘sergija’ u svim džamijama kod kuće i u dijaspori, u koje ime je džematima poslan i tekst govora (hutbe) koji će se čitati vjernicima. Još ne znamo rezultate ove akcije, nisu objavljeni. Umjesto da parafraziramo već poznat sadržaj sličnih govorancija (red citata hadisa iz Svete Knjige, red ispranih i šupljih hodžinskih fraza), podvlačimo dvije stvari.
Prvo, u oči upada fotografija drvenog sanduka sa natpisom ‘sergija za nastradale u poplavama u Pakistanu’ objavljena uz tekst na zvaničnoj stranici Rijaseta. Zato što je sanduk ogromnih dimanzija i velik kao kuća, ali više iz razloga jer je zaključan katancem velikim kao i sanduk. Toliki katanac ide samo na ono što treba čuvati od velikih lopova ili na zatvorska vrata, i viđen je u crtanim filmovima kad Paja Patak čuva svoje zlatnike, pa nas ta slika sanduka i katanca asocira na zaštitu od velikih lopova. S druge strane, kad čitaš tekst govora/hutbe i tamo vidiš naš ‘merhametluk’, pitanje katanca i ključa se javlja nepotrebnim i suvišnim.
U stvarnosti nije tako, katanac je na pravom mjestu. Uostalom, često se u vijestima pojave informacije o krađi ‘kutija za sergije’, dok su još češće one druge o kriminalu i korupciji u Islamskoj Zajednici, da čovjeku naprosto dođe strah uz pitanje : hoće li išta od tih donacija stići u Pakistan.
Drugo, kad god su ovakve ili slične situacije, Islamska Zajednica ‘udara’ po džematlijama, po vjernicima. Hutbama, slatkoriječivim pozivima na Boga i na naš zadatak da se u nevolji pomaže. I raja daje, nema pogovora. Međutim, kad će IZ početi davati, dokle će vazda tražiti i otimati od vjernika?
Pitanje nije samo hipotetičko već je logično i zasnovano na realnim pokazateljima. Islamska Zajednica ima godišnji budžet koji se mjeri u desetinama miliona KMa, sakuplja muslimanski PDV ‘zekjat’, kurbane, vakufske donacije, vitre, dobiva zemljište od građana, ubire ogromne donacije arapskih zemalja i izdašne donacije vlasti BiH na svim nivoima, oslobođena je plaćanja državi poreza-državnog PDVa, bavi se građenjem stanova, restorana, hotela, dječjih vrtića, halal pijaca, studentskih domova… Njeni prihodi su ogromni a rashodi se ne znaju dovoljno ili nikako, tajna su i plate i rastrošnost vodstva Islamske Zajednice.
Najnormalnije bi bilo i najviše u duhu vjere koju propagiraju u IZ da onda u ovakvim teškim situacijama odvoje ‘svoja’ sredstva, iz svog budžeta, i da među prvima dadnu pomoć jer od sadake vječno i žive i uživaju. Jer imaju, vratilo bi im se još više, kako i sami govore u svojim vazovima.

Jok! Umjesto toga, ogromni budžet troše za velike plate, dnevnice, vožnju taxi prijevozom, na reprezentaciju po restoranima kao pravi bh političari, dok na vjernike svojim tumačenjem Božjih zakona prebacuju svu odgovornost za pomoć. Dakle, evo odgovor na pitanje iz podnaslova koliko je dala IZ za ‘braću’ u Pakistanu : ništa.
Oni će kad se akcija dovrši objaviti da je IZ određeni iznos dala bratskoj državi Pakistanu ali to će biti notorna laž, sve što se nakupi dali su i daće vjernici džematlije, ne IZ.
Uostalom, njihov katanac sam za sebe dovoljno o njima govori.

photo : sanduk Islamske Zajednice BiH za donacije (sergiju) Pakistanu, arhiv