bh mediji pod kontrolom države (mali je broj onih koji nisu na platnom spisku vlasti) izvještavaju : opšta je navala stranaca za zapošljavanje u BiH, navalili Arapi a Boga mi i Amerikanci?

 

Opštepoznata je činenica da bh vlast laže, vara i obmanjuje i zamajava svoje građane na svakom koraku, u svakoj prilici. Da bi takva laž postala ‘zvanična vijest’, vlast se potrudila pa je u budžetu izdvojila preko milion KMa za peglanje sopstvenog imidža u javnosti. Oni kažu ‘popravljanje imidža’ ali svodi se na isto : vlast parama građana iz budžeta plaća svoje medije koji će o njoj, o vlasti, govoriti sve najbolje i najljepše. Dakle, koji će lagati.
I nemali broj medija i onih što se tako nazivaju a ni blizu, prati vlast i njene ‘statističke zvanične’ doskočice koje nemaju veze sa realnim životom, čime se obezvrijeđuje istina i zbunjuje javnost, a to zapravo vlast i želi. Jer samo tako i u takvim prilikama ‘pliva kao riba’ i snalazi se.
Nema oblasti koju vladini mediji ne friziraju i ne peglaju, počev od onog famoznog ‘prosjeka’ plata i penzija u kojoj matematici svi ‘ispadnu’ bogati i dobro plaćeni pa do onog ‘mi smo sa najnižim cijenama u Evropi’ što u prijevodu znači ‘udri u poskupljenje’, pelješ budale i ovce jer se ne bune.

Tako je i sa tamatikom zapošljavanja stranaca u BiH, koja je dok o njoj čitaš u medijima dovedena do perfekcije, pa proizilazi da svi trče trkom u BiH da se zaposle. Čak i Amerikanci, ej, Bog te malov’o, da ne povjeruješ. Znamo mi da je broj nezaposlenih u BiH blizu ili oko pola miliona, poznato nam je da je većina na tom spisku samo da uzme koju paru sa biroa dok uredno radi ‘na crno’ negdje u inostranstvu, kao što nije nepoznato da su zemljaci lijeni kao Crnogorci i samo čekaju ima li kakave ‘plahe’ (socijale, džabice, ratnog dobitka i probitka, poklona merhameta ili iz dijaspore) i zuje po internetu, nargila barovima i kockarnicama (po čemu smo po broju stanovnika među prvima u EU), ma čak znamo i kako privatnici uz pomoć propisa države bukvalno iskorištavaju domaću radnu snagu. Da i ne pominjemo ono najvažnije : svake godine BiH napusti najmanje 150.000 radno najsposobnijeg stanovništa i odlazi u dijasporu, na Zapad. U takvim okolnostima kojima moraš dodati i zakonske propise o zapošljavanju stranaca i izdavanja dozvola strancima po čemu smo također najgori, najskuplji i sa najviše potrebnog vremena i dokumenata u Evropi, strefi te onda podatak kako se u BiH stranci masovno zapošljavaju, opšta je utrka ko će doći i raditi u BiH.

Da nije cinično i od vlade, mogli bi se i nasmijati, ovako vlada je ozbiljna i zna šta radi a nama ostaje da gutamo slatke priče. Izborne i predizborne a i one poslije izbora. Koje nisu naravno ni blizu istine. Kako povjerovati da je prema zadnjim podacima u BiH zaposleno ‘preko 2000 Amerikanaca’ te da je veliki interes za posao u BiH građana iz Saudi Arabia, Kuvajta, Kine, Turske, Sirije, Srbije …
Lako, odprilike ovakvim pričama.
” Ja sam nastavnik engleskog jezika, moje ime je Eisam Fattal, imam 34 godine, po nacionalnosti sam Britanac, studirao sam u Maleziji, volim Bosnu…” Ovaj učitelj u jednoj tursko-bošnjačkoj školi je Britanac kao što sam i ja Amerikanac, ali statistika ga je ubacila na pravo mjesto. Zaposlen je kao Britanac u državi BiH što je formalno pravno tačno, međutim sa Britanijom on nema baš velike i bliske veze, nema nikako. Da ima, bio bi tamo zaposlen i volio bi Britaniju svoju državu. Vjerovatno tako imamo i ‘preko 2000’ onih sa američkim pasošem koji su Amerikanci isto kao što je Fattal Britanac, ali slatka priča o navali Amerikanaca je plasirana i otišla u eter.

Da skratimo priču, iako je vlast čak donijela i kvotu do 8000 stranaca koji se mogu zaposliti, iako će u tu kvotu ući mnogi ‘stranci’ treba znati ko su zapravo ta lica koja  se pod kategorijom ‘stranaca’ zapošljavaju u BiH. To su većinom ‘braća’ Arapi koji su preplavili BiH i koji pokupovaše bh grunt gdje stignu a sve u dogovoru sa vlašću (samo u 2019. prema zvaničnoj statistici vlast je najviše dozvola izdala ‘strancima’ sa Bliskog Istoka koji se bave nekretninama i trgovinom), dio emigranata iz Sirije, nešto malo Kineza koje nismo protjerali, jedan dio su ‘stranci’ iz Turske zaposleni po turskm školama i koledžima u BiH ili Sandžaklije iz Srbije (oni koji se još nisu dočepali bh državljanstva u ratu i poslije i nisu u brojci od 200.000 bh sandžaklija), te oni sa američkim pasošem (Arapi, Bošnjaci povratnici ili neki drugi USA građani rođeni ili emigrirali u Ameriku) Amerikanci … Kad sve sabereš i oduzmeš, eto ti statistike. Stranci okupirali BiH, toliko je tu lijepo da je opšta navala. Čak bi nam bili rado i matičari.

Daj Bože da je tako, međutim ni blizu. Da je tako kako nije, glavna zanimanja bi zbog  toga trebala biti ona iz domena građevinarstva ili uslužnih djelatnosti na što najviše žali i kuka privreda i udruženja sindikata. A pogledajte ko od stranaca po izvještaju zvaničnih državnih organa želi dobiti posao kod nas. Što je vlast i odobrila i usvojila. Mesari, pekari, vozači, bravari, konobari, matičari, IT tehničari, socijalni radnici, odgajatelji, odnosno profili kakvih ima među bh. građanima koliko hoćeš. No, vlada je u svojim planovima predvidjela i ove ‘strance’ ako žele raditi kod nas. Ratare, voćare, stočare, rudare, kopače, za konobare, kušaoce hrane i pića, kuhare, hotelijere, ali i za pratioce putnika, stjuardese, konduktere, laborante, vaspitače, nastavnike, fotoreportere, knjigovođe, operne pjevače, plesače, batlera, domara, njegovatelja.

Faktički, ovakav program vlade nema blage veze sa realnošću i potrebama već je napravljen samo radi jednog cilja ; da se strancim koji su u BiH došli ilegalno ozvaniči po svaku cijenu boravak bez obzira na njihovu stvarnu djelatnost, jer se većinom radi o željenim strancima. Da kažem još jednostavnije : o planiranim budućim stanovnicima države BiH. Amerikancima Srbima, Turcima, Kinezima…. Zar to nije divno i pohvalno?

photo ilustracija : dozvola za strance, arhiv