Novinar i publicista Avdo Huseinović u predizbornom kratkom video uratku pojasnio zbog čega i kako je Željko Komšić postao ‘zlatni ljiljan’ :  u akciji kodnog imena ‘Behar’ napadao je i zarobljavao vojnike HVO

 

Kratkim a slatkim marketing predizbornim video-filmom u trajanju od 4 minuta i 11 sekundi a što je zabilježio provehabijski magazin ‘Saff’, bošnjački novinar, folk pjevač, publicista (knjiga o Naseru Oriću) i vlasnik na stotine ratnih dokumentaraca Avdo Huseinović, natenane je uz pomoć generala i lično Željka Komšića pojasnio najpoznatijeg i najskupljeg bh ‘zlatnog ljiljana’. Ovaj bošnjački član bh Predsjedništva ‘iz reda Hrvata’ dakle, kao što film govori, nije slučajno u stolici Predsjedništva bio tri mandata gdje je ‘izabran’ glasovima Bošnjaka a po uputama SDA i Islamske Zajednice BiH i gdje planira zajahati ponovo oktobra ove godine.

Tokom vojne operacije „Behar“ združene snage bosanske vojske, početkom avgusta 1994. na ratištu Vareša oslobodile su sela Brgule, Zubeta, Pajtovići, Šikulje, te ovladale dominantnim kotama Vojnički grob − Srednja planina – Grad… , piše Huseinović i dokumentuje kamerom. Plan je bio u daljim dejstvima osloboditi širi prostor Nišićke visoravni i izaći na putnu komunikaciju Sarajevo-Olovo, te osvojiti planinu ‘Zvijezda’ sa koje se sve vidi ‘kao na dlanu’. U toj operaciji koja je trajala nekoliko dana major ArBiH Teufik Omanović je pojasnio kako je Željko Komšić sa svojom jedinicom ‘napao postrojbe HVO’ i tako omogućio slabljenje linije prema Srbima. Tom prilikom je ‘upao i zarobljavao hrvatske vojnike‘ govori major ArBiH, ne navodeći da li je i koga je možda i ubio, dok sam Komšić tvrdi da je ta akcija 1994. bila ‘vrlo viteška’ da su oslobodili ogroman prostor i našli ‘nema toga što nisu našli’.

Znači, Komšić je žestoko ‘odradio’ svoga ljiljana. Ponosno kaže ‘tada sam tek shvatio da smo mi ozbiljna vojska’. E, asad još da ‘vitez’ shvati zašto je pravi predstavnik Hrvata. Tj. zašto ga ne vole Hrvati a on pucao i ratovao protiv njih u ratu, u miru bi da bude konstitutivni i legitimni njihov predstavnik.
Iako predizborni marekting, vrlo loša i poruka i pouka.

photo screen : dokumentarac o Željku Komšiću na provehabijskom glasilu magazinu ‘Saff’.ba, dokaz kako je Komšić ratovao protiv Hrvata i ‘zaradio’ zlatnog ljiljana, arhiv