Sarajevska vlast u kući bh poznatog pisca gdje je planiran Muzej pjesnika dala dozvolu za šiša-nargila bar.
Vrli pitac neki zbunjen : ‘kto je ta, da prostiš Bosna?’

 

Unuk poznatog i čuvenog bh pjesnika Maka Dizdara – Gorčin Dizdar objavio je veoma poučnu i očekivanu bh priču. Kuća u kojoj je njegov djed proveo dobar dio svog života a koja se nalazi na Baščaršiji u centru Sarajeva u Malim Dairama iako planirana kao Muzej Maka Dizdara (Makova hiža) pretvorena je u nargila bar. ‘Hookah Lounge’ Caffee Bar, piše na tabli originalnog naziva ‘Mak’, sve sa cijevima za šišu, a unuk ovog pjesnika ogorčen.

Kaže, inicijativa za osnivanje muzeja je u početku ‘dobila pozitivan’ impuls od načelnika opštine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića pa čak i od Bakira Izetbegovića koji je u vrijeme inicijative bio u bh Predsjedništvu, kasnije bh Predsjedništvo ga obavještava da je prijedlog ‘dobio minus’, ne javlja se ni gradonačelnik, u međuvremenu šiša bar je nikao i otvoren, već prima posjetioce. Na upit novinara Hadžibajrić je rekao kako se ideja o Muzeju nije realizovala jer između srodnika koji su u sporu to nije dogovoreno, nasljednici Mak Dizdara tvrde da to nije tačno. Ma, da, ali tačno je da je među hiljade ovakvih po Sarajevu, još jedan nargila bar otvoren, pa nek’ se puši. Ti odgovori meni, ja repliciram tebi.

Činjenica je da je poznati bh pjesnik ‘p(r)opušio’ u odnosu na bh vlast, jača im para od domoljublja. Ne mislim na paru iz šiše kao dim, mislim na lovu, neko je lokaciju platio i dobio papire. Nije oteo samo prostor za Muzej već je i ime pjesnika uzeto i iskorišteno vrlo vješto. Tako se to radi sa prostorom ili prestižnim lokacijama. I sa korumpiranom vlašću, dabome. Par dana će se o tome pričati i tačka, stiže novi medijski zanimljiv događaj. Da je kojim slučajem unuka Alije Izetbegovića ušicala ovaj prostor za Muzej svom djedu (Bog zna koji po redu) i ‘prvom predsjedniku’, ili da je tu ‘planiran’ kakav spomenik iz ‘naše istorije’ i tradicije, recimo kakva hair česma tetki Alije Đerzeleza ili podzemna i nadzemna garaža kakve banke ili mala kladionica i kockarnica, ne bi se tako opštinske vlasti poigravale sa njima kao sa unukom Mak Dizdara. Za kojeg pisca je vlast u patriotskom žaru izmislila priču kako je morao uzeti sebi nadimak ‘Mak’ jer ga je proganjala ‘ona’ komunistička vlast zbog imena Mehmedalija. Pa mi tek nakon dolaska ‘demokratske bh vlasti’ sa bh ratom doznali pravo ime pisca.
Eh, sve su vlasti iste. ‘Ona’ ga proganjala zbog imena, ‘ova’ zbog šiše i droge.

Da sam na mjestu rodbine Mak Dizdara, ja bih onda u čast i slavu vlasti u svim bh čitankama i svim ‘domoljubnim’ korištenjima patriotske Makove pjesme, uveo male izmjene i ‘dotjerao’ stihove njegovog  ‘Kamenog spavača’. Kao odgovor ‘jednom tako vrlom pitcu nekom, koji pita ‘kto je ta da prostiš Bosna’, ‘gdje li je ta’, ‘odakle  je’, ovako, recimo. “A zapitani odgovor njemu hitan tad dade: // Bosna rekti da prostiš jedna zemlja imade // I posna i bosa da prostiš // I hladna i gladna // i žedna da prostiš // I k tomu vlast imade // Kojoj para nejma, toj vlasti da prostiš // Koja je još // Prkosna // Od // Sna // Pijana od nargila barova // Bolesna od tržnih centara i kockarnica // I od džamija da prostiš // ”.

photo : nargila bar ‘Mak’ Na Bačaršiji u kući Mak Dozdara, arhiv