Zašto su u planu načelnika Abdića u podsticajima u prednosti koke u odnosu na ćurke, šta je sa patkama i da li jednako vrijede pijetlovi kao kokoške?

Čim je krenula ‘ofanziva’ velikokladuške opozicije za opoziv Fikreta Abdića zbog budžeta Opštine i njegovog nedolaska na posao skoro pola godine, Babo se ‘razradio’. Ništa corona, ništa granična gužva i carine (Abdić je jedini načelnik u BiH koji sa kompletnom porodicom iz druge države Hrvatske upravlja i vodi Opštinu Velika Kladuša u BiH), Babo se nakon još nerazjašnjenog pokušaja hapšenja po navodnoj hrvatskoj potjernici interpola načisto ‘razradio’.
Usvojen je konačan Predacrt plana Izmjene i dopuna prostornog plana Opštine Vel.Kladuša za period 2014 do 2034 godine, doduše za sada samo na sjednici Savjeta plana za praćenje izrade prostornog plana (očekuje se da se ovaj Prednacrt ubaci u skupštinsku proceduru na javnu raspravu i usvajanje), nabavljeno je novo novcijato auto za potrebe Opštine, jedne njene službe, plus, ono što je vrlo interesantno, Abdić je objavio Javni poziv za uzgoj koka nosilica na opštini Vel. Kladuša i pozvao sve zainteresovane buduće i sadašnje uzgajivače ove peradi da se prijave radi dobijanja podsticaja za ovu i formiranja budžeta za iduću godinu.
Nešto slično kako je i otpočeo u ‘Agrokomercu’, Babo se vratio na iskonski početak, na koke, jaja i ‘projekat’ sa kokama.

Svako ona ko ima u posjedu 30 kokošaka neka se javi na dati broj u Opštini i konkuriše za podsticaje u ovoj i idućoj godini, oni koji namjeravaju ‘držati’ koke na svojim gazdinstvima, također mogu konkurisati.
Otkud i kako je najmanji broj kokoški baš 30 zna samo Abdić, kao što valjda i zna kako će se utvrditi namjera onih koji žele ‘uzgajati kokoške, kako takvima odmjeriti podsticaje. Obavijest ne govori kolika je vrijednost koke u podsticaju niti koliko im para ‘na sonu’ za ovaj ‘projekat’.
Ove nedorečenosti otvaraju  mogućnosti za prevare.Šta ako prijavim da ću imati koke, uzmem podsticaje pa jednostavno kažem : nema koki, sorry. I očigledno stavljaju u neravnopravan položaj patke i ćurke u odnosu na koke, neravnopravni su i pjevci, pijetlovi, ne navodi se da li ih možemo računati u ovaj broj 30 koji govori samo o kokoškama, iako svi znamo da bez pijetlova nema ni kokoški. I obratno. Napose, šta je sa pilićima, mogu li ih računati u prijavi, valjda će i oni jednog dana bit kokoške ili …
Ili je to još jedan u nizu najavljivanih projekata Laburista BiH bez pokrića, kako bi se stekao utisak da načelnik radi, da Opština radi, sve pršti od projekata i rada?
A podsticaji? Koga briga, znalo se uvijek kome se daju, Abdić nije i neće biti izuzetak.

photo : ilustracija, arhiv