Melani Čolić: dobila bh pasoš ‘moćniji od američkog’ i bh državljanstvo, još da nađemo kakvog Donald-a

 

Melani Čolić je naše gore list, tipičan predstavnik potomaka dijaspore. Rodilo se za ‘slatku’ novinsku priču kojoj je teško odoliti.

Model, maneken, rođena u Chicago, IL u Americi, članica modne agencije ‘Ford’, poprilično uspješan mladalački san svakog izbjeglice ženskog roda : kako osvojiti modne piste svijeta i postati slavan.
Mama iz Bos. Krupe, tata iz Sarajeva, adresa stanovanja kola i avion, Amerika, agencije ‘Prada’, ‘Versace’, ‘Gucci’…
Iako jedva priča bosanski, novinari su ‘izvukli’ ono najglavnije. Došla u BiH jer ‘neizmjerno voli Bosnu, toliko je vezana za Sarajevo da nije odolila i ovog ljeta doći tamo sa posebnim razlogom’. ‘Da se upiše u knjigu državljanstva i da izvadi bh pasoš’.

Neka joj je sa srećom, podčlanak ‘Avaza’ koji je dočekao Melani navodi slijedeći tekst: ‘Bosanski pasoš moćniji od američkog’, vrijedilo se potruditi. No, meni se čini prema fotografiji koju je redakcija priloga o ovoj našoj djevojci odabrala i koju prenosimo, da je redakciji važniji modni detalj manekenke na vratu od bh pasoša, inače bi se uslikala sa pasošem. Naime, privjesak manekenke je veliki polumjesec u zlatu po čemu se u zadnje vrijeme Bošnjaci slikaju i prepoznaju po ‘fejsu’ dijaspore pa je tako ovaj logo Islamske Zajednice snažno bljesnuo na grudima modela. Što veći polumjesec to je ljubav prema domovini jača i snažnija. Mada, nisam uopšte siguran da će ova reklama išta pomoći i Melani i njenoj Agenciji, osim što je odlična promocija islamskih vrijednosti i ‘naše tradicije’.

I, da, slučajno, životni put ‘naše’ Melani pomalo podsjeća na Prvu Damu Amerike, suprugu Donalda Trump-a bivšeg američkog predsjednika Melaniju Trump (Melania Trump) misicu i manekenku iz Slovenije, ranijeg prezimena Knavs. S tom razlikom što je ‘naša’ rođena u Americi i što je izbjeglica, dok je Donald-ova Melania došla u Ameriku kao već poznati model i našla svoga Trump-a. Valjda će se i ‘našoj’ posrećiti, sad kad je dobila ‘močni’ bh pasoš.
Što se tiče domoljublja i bh dokumenata ‘dijasporaca’ gdje ubrajam i ovu našu manekenku, stvar stoji ovako.
Nema tu patriotizma, to su novinske priče za vikend i razonodu, svako normalan voli svoju zemlju i svoje mjesto rođenja, to ne treba dokazivati niti se dokazuje dokumentima, iako je tačna činjenica da bh dijaspora upisuje djecu rođenu u Americi u knjige rođenih u BiH i vadi bh dokumenta ali sasvim iz drugih razloga.
Iz straha od svoje sopstvene vlasti, iz ‘ekonomskih i pravnih’ razloga.

Naime, dijaspora decenijama služi bh državi i vlastima da je pelješe, da je koristi za glasanje, dok kod kuće za dijasporu ne čini ništa. Čak više, kažnjava je, propisan je obavezni ‘prijavak boravka’ kao strancima kad dođu u zavičaj, naplaćuje dijaspori skuplje svoj servis od domicilnog stanovništva, čak najavljuje i porez za slanje novca putem money order usluga, malo joj onih milijardi godi­šnje što uzima preko banaka. Osim toga, ‘kroz narod’ se stalno proteže strahovanje da bi država BiH mogla u svojoj hlopavosti i grabljenju love udariti posebnim propisima i na imovinu dijaspore, na kuće, stanove i zemljišta, posebno u nasljeđenoj imovini. Zato je ‘najsigurnije’ imati bh pasoš i bh ličnu kartu, dokumeta koji su daleko skuplja nego dokumenta u dijaspori. ‘Nikad se ne zna’.
Valjda zato jer su ‘moćniji’. Još jedan razlog ove ‘pomame’ za bh dokumentima u zavičaju je i totalni nerad i bešćutnost te administrativna ujdurma sporosti bh ambasada u dijaspori i njihovog osoblja, a što je posebna priča, kao i njihove astronomske usluge
photo : Melani Čolić sa domoljubnom ogrlicom, arhiv