Daytonski mirovni Sporazum, nebesko čudo : spakovan u avionu i američkoj vojnoj bazi nakon ‘aminovanja’ Turske 1995, iz aviona Tayiba Erdogana 2021. nudi se njegovo raspakivanje, bošnjački član bh Predsjedništva ‘iz reda Hrvata’ Komšić ga svrstao u ‘hippy revoluciju’

 

Mirovni sporazum ‘Dayton’, to ne razjašnjeno bh čudo, ‘luđačka košulja’, bh zakon i Ustav, propis koji je zaustavio rat u BiH oružjem prije 26 godina a izrodio nemoguću državu po želji aktera bh rata, i danas je u centru pažnje jednako kao i prije dvije decenije.

Srbi i Hrvati nezadovoljni sa ovim ‘poslom stoljeća’ bi da ga raspakuju, Bošnjaci standardno: bi isto do podne, poslijepodne su protiv.
Dolazak turskog predsjednika Erdogana u Sarajevo prije nekoliko dana na svadbu dinastije Izetbegovića i dernek u Sarajevu te lakrdija bh Predsjedništva pred tv kamerama dokazuju nam da se bh istorija ponavlja.
Naime, nakon što je Dodik predložio izmjene Daytonksog Sporazuma u skladu sa izvornikom, uz tvrdnju da se država izgrađuje mimo odredbi ovog Sporazuma i da bez vraćanja originalnih nadležnosti iz ovog dokumenta nema drugog rješenja osim mirne disolucije, bošnjački članovi bh Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić su reagovali skoro istovremeno. Komšić uz prevrtanje očima i podsmjehe te uobičajne prijetnje, ovaj put i sa pozivom na hipike, Džaferović sa standardno poznatim ‘ni pedlja’ jedinstvene i suverene.
Ne zna se šta je Komšić mislio pod ‘oštrim odgovorom’ Dodiku kad je izjavio ‘nisam toliki hipik da se može desiti mirna disolucija’, kako su Komšićev ‘odgovor’ klasificirali bošnjački mediji, osim što se zna posigurno da je ‘gazija’ Željko poodavno u rangu hipika bh političke scene.

Kao što znamo hippy pokret je omladinski revolucionarni događaj iz 1960. protiv američkog potrošačkog društva californijskih muzičara i boema i nema veze ni sa ratom ni sa Bosnom, evo Komšić ga uvodi u eru Janis Joplin, Jimi Hendrix-a i Pink Floyd-a…
Inače, ovo sa Dayton-om u BiH je odavno u sferi ‘hippy’ politike, gazijske i revolucionarne ideje Komšića koji je zahvaljujući svojom muzikom u SDA produkciji i zbog stolice u bh Predsjedništvu Hrvate okrenuo protiv države Bosne. Kao što znamo ovaj Sporazum je u BiH i Ustavi zakon, i hadis iz Kur’ana i odluka iz fetvi Islamske Zajednice BiH a nikada nije potvrđen na organima države BiH niti je objavljen u službenom glasniku, čak više, nema niti iko zna gdje je originalni dokument na kojeg se svi pozivaju, prije par godina Bakir Izetbegović je javno priznao da se odluke donose na bazi kopije Sporazuma koju su dobili od Visokog bh predstavnika.
Osim toga, dokument je sačinjen u vojnoj bazi ‘Wright-Patterson Air Force Base’ američkog grada Dayton (država Ohio) 21.11.1995 da bi poslije silnih avionskih vozikanja ‘aktera’ bio potpisan u Parisu 14.12.1995. godine, nakon što je Alija Izetbegović pristao na sve uslove pregovarača uz pritisak turskog predsjednika Sulejmana Demirela.
Nakon 26 godina i ponude Milorada Dodika sadašnjem turskom predsjedniku Erdoganu da se uključi u raspakivanje ovog dokumenta čemu se prvi usprotivio ‘gazija’ Komšić pozivajući se na Ameriku a odbacujući Tursku i njeno posredovanje, a onda i SDA (Bakir Izetbegović ; ‘nema raspakivanja ali može dogovaranje”, nešto kao ‘nije govno nego se pas posrao’), iz ličnog aviona na putu prema Crnoj Gori oglasio se brat Erdogan i ponovio istoriju.

Nešto u smislu, ako se vi dogovorite Turska je spremna da posreduje (“Već sam im rekao. Ako donesete takvu odluku, mi ćemo također napraviti naše procjene. Donesite ovu odluku kao trojka, a ne čekajući upute odnekud. Nakon toga sam rekao: Napravit ćemo ovaj korak s hairom..”), čime je ovaj odgovor iz aviona vratio u nebeske visine. Spakovan je faktički u avionu i avionskim bazama uz dogovor sa bratom u Turskoj, sasvim je logično da i njegovo raspakivanje otpočne iz aviona i uz posredovanje Turske.
Međutim, kao što obično biva, bošnjačka elita na čelu sa Bakirom i Željkom, iako godinama i decenijama vapi za izmjenama, sada je najednom protiv. Odnosno jeste za promjene ali i nije. Kao i uvijek, u BiH nema tog državnog posla koji nije pod ovom bošnjačkom floskulom i koji nije prošao kroz iste ‘faze’ mudre politike Alije Izetbegovića. Pristajanje pa odustajanje. Od dogovora prije Daytona o mirnom razlazu koje je Alija Izetbegović potpisivao on ili njegovi ovlašteni pregovarači ujutru da bi ih popodne, kad dođe kući u Bosnu povlačio, do političkih dogovora o Izbornom zakonu ili bilo čemu drugom.
Tako je i sa ovom idejom o raspakivanju Daytona, hippy bošnjačka politika nema namjeru da se mijenja. Stoga, kad su u pitanju ovako važne teme, nama nema spasa bez aviona.

Najlogičnije je da neće biti nikakvog dogovora među ‘trojkom’, osim ako ih ne strpaju u avion ili u kakvu avionsku bazu uz vhiski i dobru klopu i muziku kakve ‘hippy produkcije’.

Reagovanje Komšića na ponudu turskog predsjednika Erdogana da je spreman posredovati uz dogovor njih trojice je ishitren, ulizivački potez priznavanja jedino američkih posrednika je pijana ali očekivana reakcija. Takvu reakciju, naime, bilježi u svojim nastupima i bh pregovarač i ambasador Muhamed Šaćirbay kada govori o potpisivanju Daytonskog Sporazuma kada kaže da je Alijina posjeta Turskoj i tadašnjem predsjedniku Sulejmanu bila presudna za stavljanje potpisa na ovaj dokument. Komšić je ovaj dio bh istorije prespavao.

Iako, ruku na desno srce, veliko je pitanje kako uopšte izmijeniti dokument kojeg formalno pravno nema? I koji nikada nije dobio pravnu snagu u državnim organima BiH a Bakir hoće da se sve provede u Parlamentu?
Dakle, ‘hairli’ ideja iz aviona je za sada samo to.

photo : turski predsjednik Redzep Tayib Erdogan sa delegacijom u avionu, na letu iz BiH prema Crnoj Gori, august 2021, arhiv