Na žurci u povodu inauguracije novog bh Visokog predstavnika neviđen broj osumnjičenih i optuženih, kao da se radi o relaksaciji na pauzi (svako)dnevnog suđenja u bh aferama, tipična slika ‘udara na Bošnjake’

 

Večeras u Zemaljskom muzeju BiH novi i stari Visoki predstavnici za BiH održali su press konferenciju i napravili žurku nakon što je Christian Schmidt preuzeo ovu funkciju od Valentin-a Inzck-a.
Stari ahbab Valentin je skromno priznao što je propustio u 12 pustih godina osim plaće, slavodobitno naglasio ono što je predzadnji dan donio (‘Zakon o negiranju genocida’), ‘novi’ puno toga nagovijestio a ništa konkretno rekao, stekao se utisak da lupa šakom po papirnom stolu. Poslije ‘brige za državu’ BiH, ‘za našu djecu’, za ‘pravnu državu i nepromijenjene granice i žrtve’ prešlo se na krkanluk. Na iće i piće.
Zbir zvanica ‘nabiguzija’ je sve rekao. Komšić Željko, Džaferović Šefik, Bakir sa najboljom direktoricom Sebijom Izetbegović, veličanstveni ‘Osmica’ Osman Mehmedagić, glavna još (ne)smijenjena tužiteljica Gordana Tadić, Edin Forto, Melika Mahmutbegović, ma uz strane anbasadore u BiH tu je čak i nezaobilazni Ramiz Salkić u pauzi obilaska džamija i džemata, podpredsjednik ‘mrskog entiteta’ Republike Srpske koji je dostojno zamijenio odsutnog Milorada Dodika.
Skupu je samo falio (ili možda nije, samo kamere još nisu stigle zabilježiti) Fadil Novalić sa ‘malinarem’ ‘egzotičnim’ Fikretom Hodžićem, poneki Asim (Sarajlić ponajprije), advokatica i stručnjak za SDA pravo Vasvija Vidović i Reis, bilo sadašnji ili prošli, pa da imamo čitavu državnu vlast na zajedničkoj fotografiji.
Kao u sudnici Suda BiH. Optuženi pristupili, Tužilac pristupio, šta odbrana ima reći …?
Klasičan dokaz ‘udara na Bošnjake’, za bh istoriju.
Veće ironije i više korupcije i kriminala na jednom mjestu odavno nije zabilježeno dok priča Visokog predstavnika o ‘vladavini prava države Bosne’ i njenom evropskom putu dok nazdravlja društvu toliko osumnjičenih falsifikatora, vlasnika nelegalnih diploma, perača novca i utajivača poreza i zloupotrebljavača i položaja i funkcije – nije nigdje u Svijetu ispričana do sada.

Da ironija bude veća, žurka je organizovana u Zemaljskom muzeju kojeg bh vlastela sistematski uništava već decenijama, nadati se da neće udariti kiša pa da svuda procuri, kao što znamo ova institucija i simbol opstojnosti države BiH još nije od oronulosti krova, zidova i eksponata te zapuštenosti pala samo zahvaljujući donacijama i pomoći stranih ambasada. Pravo je čudo što se nisu žurkali u mnogo boljem i opremljenijem ‘Muzeju Alije Izetbegovića’, valjda da se ‘vlasi Inzcko i Christian ne dosjete’.
Skupu nisu prisustvovali Milorad Dodik (a nedostaje, bez njega je ovaj porodični album mafije nekompletan) koji je javno odbio poziv a nije se mogao vidjeti ni ‘europejac’ Dragan Čović niti predsjednik Suda BiH Ranko Debevec Kavson, koji je vazda uz ‘Osmicu’ (‘do smrti’, kako je to napisao Osmica svom Debevcu), osim ako se nisu zakamuflirali.
Bošnjački mediji i ‘bošnjački prvaci’ na čelu sa Bakirom Izetbegovićem nisu krili svoje oduševljenje, proslavljajući pobjedu ‘Inzckovog zakona’, dodajući onako ležerno novu ‘domaću zadaću’ za novog Visokog predstavnika. Pismima, zaključcima i pitanjima. Prije zvaničnog izbora bilo je obrnuto, tvrdilo se da je Schmidt ‘veliki prijatelj HDZa i Čovića’, da podržava ‘udruženi zločinački poduhvat Hrvata’, da je ‘hrvatski igrač’ jer je primio u Zagrebu nagradu od tamošnjeg HDZa. Sada je priča obrnuta i proporcionalna bošnjačkim nadanjima i željama, nakon što su izbor novog Visokog predstavnika podržali Amerikanci i obavezno počinje sa onim našim ‘pozdravljamo’, ‘trebamo’, ‘moraćemo’….
Velika javna blamaža i bh vlastele i novog Visokog bh predstavnika, koji je u odabiru pozivnica načisto ‘fulao’. Namjerno ili slučajno, tek treba da se vidi.

photo : među prvim zvanicama novog bh Visokog predstavnika u BiH na žurku u Zemaljskom muzeju BiH stižu Sebija i Bakir Izetbegović, arhiv