Bos. Krupa : Školski WC (zahod) renoviran sadakom Bugarske od 95% dok je 5% ‘obezbjedila Opština Bos. Krupa’, plus, u krajiškim medijima ova bruka je prvorazredna vijest

 

Ne, ne može se i ne treba pomoći bh državi, zapravo vlasteli u BiH državi. Tako potvrđuju vijesti iz dana u dan koje govore da je prosjačenje odavno prešlo sve manire lošeg i posrnulog društva.
‘Dramči’ i prosi ko gdje stigne, čak se u tome i nadmeću i ponose se sa tim.
Ode ministrica ‘biserna’ Turković među ‘braću’ pa ‘kmeči’, odu ‘naši lideri’ kod stranih ambasadora pa kukaju i plaču naprosto te sramota. I ne samo lideri, neki dan u vijestima rekoše kako je ‘u ime Bošnjaka’ neka leziljebovićka udruga u Americi pisala američkom predsjedniku Biden/u i tražila da nam udijeli vakcina.

Nama, čiji predstavnik Džaferović izvali kako ‘u vakcinisanju ne zaostajemo u Regionu’ jer valjda i faktično ta ‘radnja’ nije ni otpočela osim nešto malo sa donacijama, dok Bakir Izetbegović sve skupa sa Fadilom Novalićem i hurmama od braće sa Bliskog Nam Istoka još nije ni izračunao koliko smo miliona ‘nabavili’ ili dobili, a već pelcovan.
Njih Boga mi, Tite mi nije ni sram ni ‘blam’. Jer znaju šta rade. Visoke plate još veći dodatni benefiti, otpremnine, zapremnine, jeftina a odlična klopa u državnom restoranu, hladni napitci i skupa pića. Udobna auta, privilegije, tenderi i talovi, sastanu se, ‘dođu na posao’ kad im se ‘ćefne’. I to kad treba odbiti kakav prijedlog za smanjenje plate i džabice ili uvesti koju novu džabicu ili povećati porez. Tada može i telefonski a može i neposredno. A narod veselo umire i navija, kao na utakmici i samo vjeruje u sadaku.

Međutim i kod prosjačenja ima nekog reda, zna se ko prosi a ko prosjake razvozi i ubire ‘ušur’, kod nas u BiH je recept ovakav : svi prose ali svi kući ne donose. Kući donose samo račune o zaduženjima i kreditne aranžmane.
U tom neredu, bezobrazluku i javašluku nagledali smo se i dožvjeli svašta ali u sadaka državi nikad nije dosadno. Jer nema Zakona o sadaki a hoćemo u Evropu.

Kako će mo u Evropu kad nismo u stanju ni jedan obični WC (zahod), sobu za sranje, renovirati bez sadake. Prvorazredna vijest ove sedmice stigla nam je iz Bos. Krupe. Kažu, renoviran je WC u Prvoj Osnovnoj Školi uz pomoć države Bugarske. Ukupne troškove u iznosu od 36.144,81 KM vlast u Opštini Bos. Krupa je podijelila bratski tako da je Bugarska dala 95% a Opština ‘ravnih’ 5% i djeca konačno mogu umjesto u ‘čučavac’ normalno otići u toaletu.
Ne može mizernije i bijednije? Ma može, biće toga još jer mi drugačije ne znamo nego ispružiti dlanove ili Gore-prema Bogu ili dolje-prema sadaka dobrotvorima. Zato, zahvaljujući ‘našoj vlasti’ sada djeca u Bos. Krupi ne kažu idem u WC-nego отидеmе до тоалетната.

Mora se tako i znam ‘miriše’ na ćirilicu, ali većinski je vlasnik zahoda Bugarska, red je da joj se odužimo. I ne kaže se više u ovoj Opštini sadaka, sad se to fino na bugarskom kaže : милостиня. Tako mu i dođe. Da su pare dali Arapi, mi bi logično na čistom našem jeziku arapskom to nazvali sadakom, iako ima isto značenje i iste posljedice.

Milostinja se kaže i na srpskom isto. Evo, u istoj ovoj Opštini ali u dijelu gdje je vladar Milorad Dodik, rodnu kuću Branka Ćopića u Hašanima, sa kojim se prepoznaju sva djeca u Bos. Krupi i sa piscem kojeg svi citiramo i volimo, renovirali su pet-šest godina. I to, hoćete vjerovati – parama iz Azerbejdžana. Milostinja na svim jezicima svijeta ima istu svrhu, samo je kod nas u BiH legalizovana i institucionalizovana sa jednim ciljem. Da pokaže naša perfektna sranja u ‘тоалетната’.

photo : renovirani ‘mokri čvor’ u Prvoj Osnovnoj Školi Bos. Krupa, ‘rePrezent’.ba