Otkud Bisera Turković u ‘Zvezdama Granda’?

 

****
Kaže dobro poznata bh priča : svi putevi vode prema Beogradu. Tamo će ići čak i ovaj najnoviji kružni tok zvani auto-put, što ga planiraju jednog dana asfaltirati.
Za sada, dobro je i ono ‘plači mala plači, evo me na Rači’, nema druge.

Dok bh vlast, ma šta god značila ova sintagma za grupu profitera, korupcionaša i mafije pod zaštitom državnog sistema razrađuje ‘puteve pacijenta’, spašava tehničkog premijera Fadila Novalića ili preobrazovanog direktora OSAe ‘Osmicu’ Mehmedagića, dočekuje na aerdoromu obećanu sadaku covid-vakcina i plasira slike po ‘fejsu’, corona koja je svuda u svijetu pandemija a kod nas ‘stanje nesreće’, pacijentima je ucrtan jedini preostali put – prema groblju.
Dvije najveće i najspososobnije klinike (Klinički Centar Sarajevo i Opšta Bolnica ‘Abdulah Nakaš’) su odavno utvrde dvoje staromuslimana, Sebije Seke Izetbegović i Ismeta Gavrankapetanovića iz kojih oni bildaju svoje mišiće i odakle frcaju granate da Sarajevo gori, praši se i uzduž i poprijeko na temu ko je veći domoljub i bolji spasilac zaraženih, dok za bolesne i virusne pacijente tamo nema puno spasa. Uglavnom zaključano.
Njima je preostalo da lijekove nabavljaju po Palama i Sokocu, po Banja Luci ili privatnim sarajevskim apotekama, unutra ući ne mogu, ostaje im da sakupljaju ušteđevinu za poslednji ispraćaj. Kao što znamo, vlast je i kod umiranja u prednost, imaju oni propise koji će im olakšati muke po džepu, sve će to narod platiti, za obične smrtnike ostaje im blok ‘bejtu-l-mal’ Reisa Kavazovića i ‘narezana’ dženaza.
****
Da uprostimo, vakcina za bh sirotinju nema a svakodnevni izvještaji i snimci sa tv ekrana govore kako se vakcine vrte i stižu, izlapjeli Šefik Džaferović se čak potrudio bez trunke srama ustvrditi kako mi u vakcinaciji ‘ne zaostajemo za drugima u Regionu’. Naravno da ne zaostajemo, mi nismo ni počeli sa tim.

Kad nema vakcina, onda znači da ima ‘izolatorija’, čekaonica smrti za covid bolesnike. Ima i telefona za pomoć oboljelima koji ti puste muziku a naplaćuju impulse. Statističari su do sada izbrojali šest-sedam takvih mjesta (od Studentskog doma preko nekakvih hala Tehničkog ili Geodetskog fakulteta do Dječjih vrtića) koji su otvoreni uz veliku lovu i slikanje a onda ih nestalo kao i vakcina ili respiratora, jedini održivi je onaj u Podhrastovima odakle se gomilaju mrtvi svakodnevno, čiji broj iz dana u dan raste. Proporcionalno tome, raste i broj i dženaza i sahrana. U  građanskoj državi i multietničkom Sarajevu, i ova statistika nam je ‘zajednička’ kao i Oružane Snage. Jedni ‘sele’ a drugi ‘umiru’, a nema ni jednih ni drugih. Veće gluposti od ove odavno nisam čuo, kad je valjda i dženaza sahrana.

****
U strahu od smrti i ostavljeni na nemilost bahatoj i bezobraznoj vlasti, građani su prestali brojati dobivene vakcine pa i vapaj Reisa da se pazi da li su vakcine sa svinjetinom ili su čisti halal, a što je jedan od značajnijih razloga zbog čega vakcina nema, te širom nahrupili prema Beogradu.

Kod Vučića, nego šta.

‘Da li si pucao po Sarajevu Aleksandre, pitaće Hdžifejzović, dok se Aca vrpoljio na stolici odgovarajući na pažljivo pitanje Sandžaklije, vlasnika tv tornja ‘Face’, a on odgovarao. ‘Radio sam svoj posao, nisam pucao’.
I kao da je htio u lice reći : evo, i danas sam vam donio 5.000 vakcina, spašavam živote, radim svoj posao. Kolone stanovnika Sarajeva, njih na hiljade bh građana hrle prema Beogradskom Sajmištu na prijeko potrebnu vakcinaciju i spašavanje golih života jer su ostavljeni da umru ili prežive na sopstvenu odgovornost, prizori i tonom i slikom govore sve, ne mora Hadžifejzović ništa pitati niti patetično komentarisati.
Puni autobusi kao u kultnom filmu ‘Ko to tamo peva’, voze prema Rači, prema Beogradu, ne voze prema novootvorenom bh konzulatu u Novom Pazaru kojeg je isposlovala Bisera Turković.
U sopstvenoj zemlji za koju si ginuo, borio se, nema ti spasa, spas se očajnički traži čak i od onog koji je ‘radio svoj posao’ na Jevrejskom groblju.

Naravno, zna Vučić da opet ‘radi svoj posao’, na taj način je već obesmislio pitanja ne samo Hadžifejzovića već i mnogih onih koje je navodno ponizio. Njemu šajkača do poda, njemu hvala. Slike zahvala, potpisa i pisama sa Beogradskog Sajmišta čak i od onih iz prvog Bakirovog saffa zorno potvrđuju svu besmisao države BiH i dokaz su ko je koga ponizio. Šteta, vlast u BiH se ne može poniziti, takvi tipovi nemaju u sebi ništa što bi se moglo pretvoriti u poniženje, oni su od toga davno pelcovani.
Pa čim je kompletan Ustavni Sud BiH završio u Srbiji na vakcinciji, tu je kraj čitave priče o nekakvom kurčevitom dostojanstvu i poniženju. Vučić je htjeli priznati ili ne, majstor svog zanata.
****
‘Sviće zora u subotu/dan doleće iz daljine/siromasi ovog kraja/čekaju da sunce sine/čekaju da sunce sine/joj, joj, joj, joj/ Za Beograd (za Beograd) … odjekuje poznati song iz još poznatijeg filma, dok se Bisera Turković tajno pelcovana u Zagrebu dovi i voza po Bliskom Istoku i sa braćom ugovara nove količine sadake spasonosnih bočica za raju i podanike, a Abdulah Skaka nasmijan i šaljiv kao što ga je Bog dao, uz Allaha i zakletvu građanske države Bosne brani Izetbegovića od Bogića Bogićevića. Kojeg je potopio.

Scene iz pomenutog filma odslikavaju kraj i pad Kraljevine Yugoslavije u sumrak II Svjetskog rata, scene iz bh autobusa uveliko podsjećaju i asociraju na kraj i države i sistema BiH.
Samo što u najnovijem remake bh filma umjesto porodice ‘Krstić’ vlasnika autobusa koji pelješi putnike za upravljačem sjedi Bakir Izetbegović, umjesto Miška je zabrinuti Reis ef. Kavazović sa povezom preko očiju, sa ahmedijom na očima.

Vozi Miško, vakcine su vlaške ali nužnost mijenja pravila. Džabe su, a to je opet halal.

****
Poznato je da su, osim ovih vakcina-tura autobusa iz BiH, autobusi prema Beogradu bili jedino ovako puni kad se prije pandemije išlo na ‘Zvezde Granda’.
Princip uspjeha ove show tv ublehe Saše Popovića i ‘Grand Produkcije’ koja sedamnaest godina proizvodi ‘zvezde’ je prepisan i u bh vlasti i jednostvano se to zove zakonsko prosjačenje.

Saša je na ovome doktorirao a posao ide ovako. Što više ‘zvezda’ to više ugovora. Pjevače onda strpaš u kombije i autobuse pa im daš zadatke : idete po Svijetu i pjevate, meni 70% vama 30%. Čist račun duga ljubav. Kao kad ‘pimp’ iz Prijedora ili Beča raspoređuje svoje prosjake, sirotu malu ponekad i sakatu djecu, razvozi ih i dovozi, oni prose po trgovima i ulicama a pare se slijevaju kod Popovića koji se voza na jahti ili sakuplja rolex satove.
Tako radi i bh kleptomanska vlast. Ministri i predsjednici šetaju po Bijelom svijetu i sakupljaju sadaku. Ili uzimaju kredite od MMFa ili drugih bankarskih lešinara. Sebi 70% ostalo na sirotu raju.

Zato ne pitajte otkud Bisera u Sultanatu Oman gdje je otvorila još jedan bh konzulat, među svojim ‘Zvezdama Granda’, što se na našem jeziku kaže ‘Zvijezde polumjeseca’? I zašto obožava ovu najnoviju folk tužbalicu iz omrznute Republike Srspke ‘neće Gara da primi vakcinu, ona bocu prima na Sokocu‘, kad se pouzdano zna da je bocu dobila na Tuškancu? Ili šta će Konaković u Turskoj? Ili Selmo Cikotić u Japanu? Evo, sav sam sam se ‘naježio’ kako bi to slikovito rekla starleta Karleuša, dok nam pokazuje toplo međunožje.

photo : Bisera Turković sa sultanom Omana, 28. mart 2021, arhiv