Mostarska ‘Liska 2021’ je otpočela, prijavite se

 

Kao što znamo, nakon 12 godina u Mostaru su održani lokalni ‘historijski’ izbori 20. decembra prošle godine, taj ‘praznik demokratije’ smo dobro proslavili, još slavimo.
Iako opterećen silnim optužbama, još većim i bezobraznijim krađama glasova, prebrojavanjima glasačkih vreća i kutija koje su se vozile i skenirale dva mjeseca dok konačno nije CIK umoran od svojih odluka i saopštenja konačno potvrdio da su krađe i glasanja legalna i da je vrijeme da se implementiraju, događaj je ostao za pamćenje.
Posebno ono javno pretumbavanje i razgledanje pedesetak hiljada našvrljanih glasačkih listića kao da se radi o milionima …
Potom su uslijedila domoljubna, patriotska i državnička nadmudrivanja ko će s kim, kada i kako, ko više voli državu a ko manje, ko je ‘bošnjački’ a ko ‘probosanski’ blok, zid, utvrda ili branilac koje su nam razgalila dušu u ovom vremenu corone da bi nakon skoro dva mjeseca iz ilegale u izborni proces ušla i Islamska Zajednica BiH optužujući predstavnika iz ‘reda srpskog naroda’ kod biranja gradskog vijeća prije izbora načelnika za očigledno svrstavanje na stranu HDZa. Tek toliko da se miješajući neumiješa.

Da rezimiramo. Odmah po završetku glasanja pobjednicima su se proglasili svi redom. I ovi iz Koalicije za Mostar gdje vodstvo ima SDA (a sa njom su još SBB Fahrudin Radončić, Stranka za BiH, DF Željko Komšić i BPS Sefer Halilović), šampanjac se točio i kod onih ‘drugih’ što su van te Koalicije – ‘BH Blok’ (SDP i Naša Stranka), radost zbog uspjeha nije sakrivao ni HDZ i Dragan Čović sa strankama ‘hrvatskog predznaka’.
Ovo nadmudrivanje pobjedom traje još, nakon što je potvrđeno Gradsko vijeće gdje je na čelo došao HDZov kadar, koje je izabrano javnim glasanjem, a što je preduslov da se izabere načelnik Mostara, oglasio se zabrinuti Valentin Inzcko, Niski Predstavnik za BiH sa visokim mišljenjem : izbori se moraju poništiti, jer prema Statutu Grada Mostara glasanje je moralo biti tajno.

SDA i HDZ su skoro istovremeno osudile potez ahbaba Valentina Inzcka, kao da su se dogovarali.

I gdje smo sada? Tamo gdje i pripadamo, nigdje.
SDA grmi kako je Visoki predstavnik stao ‘na stranu’ BH Bloka koji je, je li nedržavnički jer nije ‘probosanski’ i neće sa njima a oni hoće sa HDZom, HDZ tvrdi da je potez unio još ‘veću smutnju’ potvrđujući da je sve već i bilo smutnja, Visoki predstavnik se poziva na Statut, ‘BH Blok’ likuje kako je konačno Visoki predstavnik odradio svoj posao i najavljuje povratak odbačene Irme Barajlije u ‘igru’ koja nije ‘prošla’ javnim glasanjem, SDP i Nermin Nikšić i dalje vazi o ‘izdaji’ Mostara od strane SDA dok Bakir ponavlja već poznatu mantru : ‘ko nije probosanski ili probošnjački’, taj je izdajnik. I traži ‘ruke’ za glasove Bošnjaka načelnika. ‘Utrnula mu ruka’ ispružena.

Dakle, tipični festival lokalne zajebancije i humora, ‘Mostarska Liska’, komedije koja se svake godine održava u ovom gradu, a nosi ime po posebnoj vrsti ptice, s tim što smo ovoga puta umjesto pozorišnih na scenu ubacili izborne predstave.

Međunarodni karakter festivalu dao je Valentin Inzcko, prije njega i predstavnik EU Sattler i mnogi drugi ambasadori u BiH, proglašavajući obični, svakodnevni bh događaj, lokalne izbore, ‘međunarodnim demokratskim praznikom’.
Da bi razumjeli svu suštinu bh izborne cirkusijade te posebno zašto je Mostar ‘paradigma’ države BiH, kako to morališe čak i isprani Denis Zvizdić, da bi skotali zbog čega je održavanje izbora u Bosni svake dvije godine javna bespotrebna budalaština i ispiranje mozga i građana i birača uz silno bacanje love niz vodu, te napose zbog čega je ova tipična lokalna ‘liska’ dobila međunarodni obol, valja podsjetiti na samo jednu činjenicu.

Na ‘historijski dogovor’ Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića 20. juna prošle godine, u prisustvu ‘međunarodne zajednice’  predstavnika EU i stranih ambasadora u BiH.
Kada je dogovoren i izrežiran ovaj festival u Mostaru do detalja od učesnika do pobjednika. I najavljena izmjena Izbornog Zakona BiH, kao preduslov održavanja izbora u Mostaru.
Naravno, posjetioci festivala – birači i glasači niti bilo ko drugi osim ‘dvojice lidera’ i međunarodnih čimbenika nisu vidjeli ‘papir’ dogovora, tako da je ugođaj na ovom festivalu tim jož draži i slađi.

Oni, njih dvojica imaju svako svoje pojašnjenje (dijametralno suprotno, kao i uvijek) šta je tu dogovoreno i potpisano, sadržaj tog dokumenta je tajna, sve dok se festival komedije ne okonča ništa znati nećemo.
Treba imati strpljenja i čekati. Rok prijave je do 15. marta iliti Ožujka, smijeha, sprdačine i zafrkancije neće faliti.
Za sada ako se ne možete nasmijati opštem nepoznavanju sadržaja Statuta grada Mostara, kojeg ne poznaju ni Bakir ni Dragan a ni zabrinuti Visoki predstavnik za BiH, uštedite nešto vedrine i dlanova za poslednji čin predstave gdje će sve biti jasno.
Predstava ‘Kako je crna liska nadmudrila bijelu lisku’ koja je na programu zadnjih dana festivala i koja tretira Izborni Zakon BiH, ima već u startu šansu da postane pobjednikom, karte su rasprodate. I požurite, prijave su još u toku.

photo : Bakir Izetbegović i Dragan Čović 20. juni 2020, nakon potpisanog ‘dogovora’ o Izbornom zakonu i izborima u Mostaru, u pozadini predstavnik EU i strani ambasadori, arhiv