Opština Velika Kladuša : poslije djece, vlast (za)uzimaju i zetovi

 

Stara dobra izreka govori ‘sve što je dobro neka ostane u familiji’, a nje se odlučno drži Fikret Abdić, načelnik Opštine Velika Kladuša u drugom mandatu.
Babo načelnik, sin Ervin Abdić savjetnik i zamjenik načelnika, jedna kćerka (Elvira-Ljilja Abdić) predsjednica Laburista BiH i na čelu Opštinskog Vijeća, druga kćerka (Dunja Pleho Abdić) savjetnica Babi i Opštini Vel. Kladuša i parlamentarka u vlasti US Kantona ispred Laburista, od ove godine u dinastijski sastav opštinskog vijeća stiže još jedna ‘prinova’.
Zet Fikreta Abdića a muž Dunje Pleho-Abdić Damir Pleho, na rednom broju 8 opštinske liste vijeća uplovio je u platne liste Opštine Velika Kladuša.

Kako je ovaj tip iz familije Abdića sa dvadesetog mjesta na kandidatskoj listi za izbore uspio steći poziciju na osmom mjestu opštinskih klupa, znaju propisi Izbornog BiH zakona i postizborni ‘matematički inžinjering’, sve ostalo je manje važno.

Kako mnogi ne znaju da je Damir Pleho inače i direktor i menadžer firme ‘FINAB’ d.o.o registrovane u BiH sa sjedištem kancelarije u Vel. Kladuši, od sada znaju, on će osim poslovanja u firmi u kojoj je samo jedno zaposleno, i to direktor, od ove godine donositi i važne odluke za građane Opštine Velika Kladuša. Po istom principu kao direktor ‘FINAB’ d.o.o. sa sjedištem u Karlovcu, Hrvatska – Elvira Ljilja Abdić na čelu Laburista BiH i opštinskog vijeća.

U stečaju prije par godina ugašeno je poduzeće ‘FINAB’ d.o.o. ( ime dobilo po skraćenici ‘Finansije Abdić’, op. Cross) sa sjedištem u Rijeci kojeg je namjerno nezakonito i traljavo sproveo ahbab Abdića (tek kad je poduzeće nakupilo dovoljno kredita i obaveza) stečajni upravitelj Andrej Sablić, međutim ‘FINAB’ se po onoj poznatoj mudrosti Sebije Izetbegović ‘jedan ode dva se rode’, ono kad pojašnjava napuštanje partije SDA članova, razmnožava aritmetičkom progresijom i ne poznaje državne granice.

Ovo privatiziranje Opštine i uvlačenje familije i privatnog poduzeća u državne organe, moramo naglasiti, nije izum Fikreta Abdića, ali je kod njega u Opštini Velika Kladuša dovedeno do savršenstva. Ostaje još da se u Opštini zaposli supruga Fazila i kćerka Edina Jušić Abdić sa mužem Ibrahimom Jušićem i ugođaj će biti upotpunjen.

Uostalom, čestitke ‘prinovi’ uveliko frcaju internet kanalizacijom klasičnom filozofijom primitivizma. ‘Kad mogu ‘oni’ neka i ‘naših’. Fakat, neka ih.
Sada se sa sigurnošću može reći da je opština Velika Kladuša, kako se ono kaže, ‘društvo neograničene odgovornosti’ n.d.o.o. Za ‘slučaj’ stečaja, nedaj Bože.

photo : dinastija Abdić, gore – načelnik Fikret Abdić i savjetnik, sin Ervin Abdić, dolje – kćerka Dunja Pleho Abdić savjetnica i poslanik u US Kantonu, Damir Pleho član opštinskog vijeća V. Kladuša, te Elvira Ljilja Abdić predsjednica Opštinskog Vijeća V. Kladuša i predsjednik Laburista BiH, arhiv Cross