Ha, vidi ‘na što je Trump spao’, a vidi našeg Alije kako je fin na slici sa Biden-om

 

Predsjednički izbori u Americi i lokalni izbori u BiH se ‘potrefili’, eto ih u isto vrijeme.

U jesen, u vrijeme pandemije kad ‘ori i gori’ na sve strane. Kad se lijepe slike političkih ‘lidera’ i faca na svaku čvrstu ili pokretnu metu od kontejnera za smeće do krovova zgrada, kad se naša dvorišta okite umjesto jesenjim lišćem plakatima naših ‘favorita’.
A zapravo ništa se nije ‘potrefilo’ jer se sve isto dešava svake dvije ili svake četiri godine, sa već prepoznatljivim ishodom pobjednika.

Mediji i u BiH i u Americi ‘praše’ u ‘tri smjene’ a neki i ‘četverobrigadno’, unaprijed znaš koji su ‘režimski’ a koji ‘nezavisni’ i ‘slobodni’. Sve više i sve jače ličimo jedni na druge. I mi u Americi i ovi u Bosni i Hercegovini. ‘Halakamo’, navijamo, ‘udaramo’ iz petnih žila.
I živimo na nepresušnim mitovima. Na legendama, dok stvarni život ide mimo nas.

Tako bošnjački mediji prenose kako u Americi Bošnjaci odlučuju o izboru američkog predsjednika, instrukcije su iz džemata i centrala Islamske Zajednice BiH odaslane davno, zaokruži Joe Biden-a, ‘dokazanog prijatelja BiH’, iz Srbije i Republike Srpske : ‘glasajmo za Trump-a, Biden je poznati srbomrzac’. Bošnjaci pojačavaju istoriju spašavanja američkih pilota u II Svjetskom ratu uz tvrdnju kako Draža Mihajlović nije ništa spasio već su to učinili partizani (sad im trebaju, naravno,), Srbi se ‘furaju’ na ‘antifašistički’ potez Draže četnika u spašavanju savezničkih pilota koji je ushitio Amerikance pa ga odlikovali nakon ‘stitinu’godina. Ako bude izabran Biden, Bosna je spašena, ako pobijedi Trup ode država klincu, navali narode do tebe je.

Ima se para ima i ideja. A nema puno glasača, bitka se vodi za svaki glas, Amerikanci u tome zdušno učestvuju. U ovoj nenadmašnoj priči u kojoj se gine za svaki glas viška, dijaspora je sastavni dio priče. Nju koriste u iste svrhe i domaći i naši u zavičaju.
Kroz vjerske organizacije najčešće, kroz društva širom dijaspore.

Tako da nam Ujedinjene Američke Države uz svake izbore liče na Sjedinjene Bosanske Države.
‘Slobodna Bosna’, ‘Bihexo’ portal zeta Bakira Izetbegovića a pripomaže i ‘nezavisno Oslobođenje’ prenose naše navijačke strasti do detalja.

‘Vidi na šta je Trump spao’, usklikuje ‘Slobodna Bosna’ koja nije više ni ‘slobodna’ ni ‘Bosna’ već bilten SDA i Željka Komšića, dok prenose sliku iz jedne lokalne zajednice Srba u gradu Milwaukee (država Wisconsin) uz sliku izaslanika Donald-a Trump-a za dijalog Srbije i Prištine sa grupom Srba i plakatom ‘Srbi za Trumpa 2020, zapravo materijalom iz banjalučkih ‘Nezavisnih novina’ koje već slave pobjedu Trump-a.

Istovremeno, na sva medijska zvona se printaju tekstovi iz St. Louis-a gdje živi preko 50.000 Bošnjaka uz bilbioard sa likom Alije Izetbegovića i Joe Bidena iz rane mladosti. Ili sa onim scenama iz države Iowa. Ludilo veće od pandemije.

Iako znamo da su Bošnjaci Amerike za domovinu ove godine pripremili tek 2,500 registracija za izbore a tako smo ‘uvezani’ i tako ‘patimo’ za Bosnom i ima nas blizu 200.000, iako znamo da su  ova medijska naprđivanja samo dio našeg mita o našoj važnosti i uticaju. Tako volimo i tako se ponašamo.
Kad već neće i ne mogu preko 300 miliona Amerikanaca da odluče o svojoj sudbini, ima ko da im pokaže kako se to radi.

Otkud Joe Biden na slici sa ‘osumnjičenikom za ratni zločin’ Alijom Izetbegovićenm kojeg je Haaga spasila samo rođena smrt, ili otkud Trump-ov izaslanik sa ‘četnicima’, e, to je već pitanje za analitičare i političare. Ali dio našeg oprobanog balkanskog mita. Joe Biden-a ili Trump-a uz izbore to interesuje koliko i Eskime zanimaju frižideri.

U kojem niko neće da primjeti ‘na što smo spali’. Na život  sa mitovima i legendama.
U kojem nema ovih podataka. U samo zadnjih par sedmica Joe Biden je ‘spiskao’ blizu 400 miliona dolara na svoje slike i tv reportaže, Trump nešto malo manje. Ili na činjenicu da u američkom demokratskom sistemu ne pobjeđuju glasači već moćni elektori i lova.

photo :  Joe Biden i Alija Izetbegović na bilboard-u u St. Louis-u, ispod : izaslanik Donalda Trupa sa Srbima u gradu Milwaukee, oktobar 2020, arhiv