Ne prigovaraj vladi da ne zna da radi

 

Kada su jula mjeseca ove godine ‘naši’ parlamentarci odlučivali i usvajali budžet, svoju ‘kasicu prasicu’, umalo je zapelo na amandmanu od 400.000 KMa koliko je jedan od poslanika porijeklom iz Krajine tražio za migrantsku krizu. Poslije nemuštog ‘natezanja’ ovaj amandman ‘nije prošao’, nije ništa izdvojeno za migrante, ali je u budžet ubačen dodatni milion KMa za kojeg se odmah i u startu reklo da će se potrošiti na auta i namještaj a što je bio zahtjev HDZa i Dragana Čovića.

Ubjeđujući delegate da glasaju za budžet ‘jer je u pitanju država BiH’ a o migrantima ‘će mo u hodu i kasnije’, Bakir Izetbegović je tada tražeći usvajanje budžeta obećao da ‘ni on ni Zvizdić neće od ovog miliona uzeti ni marku’. Za Čovića nije davao ‘garancije’-

I bi, desi se budžet.

Ovih dana čitamo kako su za potrebe Parlamenta hitno naručena tri nova i skupa auta koja će biti plaćena sa porezom malo nešto preko 300.000 KMa a u njma će se vozato Špirić /SNSD/ Bojana Krišto /HDZ/ i još jedan HDZ činovnik u vlasti.

Bez trunke stida i srama dok vozila u javnom saobraćaju u sarajevu prokišnjavaju a GRAS čeka sadaku i milost vlasti, u trenucima kad corona hara i u zdravstvu i u ekonomiji, ‘naši’ parlamentarci će sjesti u udobne i komforne limuzine. Sve ‘po zakonu’.

Ali, da bi bar malo ublažio posljedice corona virusa i narodu olakšao muke te pkazao da vlast misli na svoju raju, pobrinuo se Fadil Novalić, premijer u tehničkom mandatu već dvije godine. Na sjednici vlade donešna je odluka da se hitno onima najgladnijim i Crvenom Križu ‘pokloni’ 40 tona goveđeg gulaša i nareska u konzervama, ‘za najugroženije kategorije’. U brojkama, da se podijeli 124.988 komada gulaša po 200 grama i 100.000 konzervi nareska od 150 grama.

Ne ulazeći dublje u matematiku, sabirajući ove konzerve poklon vlade proizilazi da će moći dobro ručati nekih 200.000 i kusur gladnih. Ovaj potez vlade je za svaku pohvalu ali šta ćemo sa ostalima koji gladuju?

Još samo da je, kao i u prošlom bh ratu vlast odredila da ih bace iz oblaka i iz aviona, ugođaj bi bio još potpuniji. Pa onda, ako je gulaš marke ‘ikar’ slučajno, onda našoj sreći i rahatluku nema kraja.

Čuveni, izvikani Fadilov ‘corona zakon’ kako oteti od sirotinje i dati bogatima, pokazuje svoju punu primjenu u praksi, i taman na vrijeme pred izbore.

Da se ljudi najedu i da glasaju.
Za koga?
Pa zna se, za one koji ti hrane usta a ispiraju mozak. Za “svoje”.
Dakle, nacijo, navalite na gulaš, niste ništa bolje ni zaslužili.

Ako niste zaboravili sa ovim gulašem se uz dobru i već oprobanu uspješnost koju smo savladali u ratu može napraviti bolje jelo od onog u menzi Parlamenta BiH gdje ‘naši’ predstavnici žderu morske plodove, divljač i ostale specijalitete po bagatelnoj cijeni.

Plus, to je halal hrana, provjereno stoposto.
Znači, džabica. Samo uzmi konzervu i zaokruži. Na izbornom listiću.

photo : gulaš ‘Ikar’ ilustracija, poklon vlade BiH pred izbore, arhiv