Od Obama-e do sutkinje Vrhovnog Suda

 

Kad je američki bivši predsjednik Barack Obama 2013. godine davao intervju za CNBC televizijsku kuću, pred nama je na njegovom oznojenom licu u prvi plan iskrsnula povelika crna muha.
U prvi mah, Obama se pokušao nonšalantno ‘otresti’ ove napasti ali muha je uporno i bez straha prošetala po njegovj faci i nije se dala dugo omesti.
Već se zaboravilo kako se Obama riješio muhe, no snimak je u čas postao viralan i dobar materijal za internet šegu i zafrkanciju.

Međutim, kada smo prije sedmicu dana gledali tv debatu zamjenika američkog predsjednika Trump-a (Mike Pence) i buduće, eventualne zamjenice Joe Biden-a (Harris Kamala), senatorice, u državi Utah na tamošnjem prestižnom Univerzitetu, muha je opet doživjela svoju medijsku slavu a stvar sa ovim dosadnim insektom poprimila je više od virtualnog.

Na pospanom a bijelom skalpu podpredsjednika Pence-a ugnijezdila se povelika muha i mirno uživajući kao i pospani Pence ostala u kadru poprilično dugo.
Pence će kasnije izjaviti da je nije ni primjetio, dok će protukandidat Trump-a Je Biden odmah uskočiti na twitter-nalogu sa velikom plavom muholovkom u ruci, spreman da muhu ‘otrese’, simbolično najavljujući kako će Trump-a u drugoj po redu debati ušutkati kao muhu.

Debata je otkazana jer Trump, corona-super heroj, nije htio ponovnu debatu smatrajući to bespotrebim trošenjem njegovog vremena, posvetio se jurnjavi po Americi i “tvitanju” dokazujući kako je pobijedio coronu za četiri dana i kako mu ništa ne može oduzeti slijedeći mandat, kad već to nije mogla corona.

Naravno da je Trump-ova corona zajebancija, pitanje je veliko da li je virus uopšte i fasovao ali o tom neki drugi put, ovdje je riječ o muhama u ‘muhanju’. Jer, nakon Pence-a, muha je ponovo u američkim tv medijskim prilozima i u kadru.

Prvi dan saslušanja (obavezna procedura kod biranja kandidata) u američkom Senatu buduća sutkinja Vrhovnog suda koju je Trump predloži na tu stolicu, gospođa Amy Coney Barrett na svom ljubičastom kostimu donijela je opet veliku crnu muhu, ili je muha tamo aterirala.

Zbilja, to je već previše čak i za američki vickasti humor i ovo sa muhama nije više samo viralno već degutantno i odvratno.
I nije samo pitanje iz domena interneta : da li muhe idu na slatko ili idu na nešto drugo, pitanje je zašto muhe toliko vole političare?

photo : gore-Barack Obama, desno-sutkinja Barrett, dolje-podpredsjednik Mike Pence. I muha, naravno. arhiv.