Spontano izrežirana rođendanska čestitka Fikretu Abdiću Babi

 

Od 18. juna ove godine kada je u Velikoj Kladuši uhapšen Fikret Abdić načelnik Opštine, Laburisti BiH čiji je predstavnik i član i sam Abdić, sve svoje aktivnosti su sa zvanične web stranice preselili na face profil stranke. Zvanična web stranica je ostala za podsjećanje na umrle članove stranke i ‘programska opredjeljenja’ iz akata o osnivanju Laburista.

‘Fejs’ je u ‘punom kapacitetu’, napaljuje se prvenstveno dijaspora koju stranka nije ni čula ni vidjela od prošlih izbora 2016, štab stranke na čelu sa kćerkom Fikreta Abdića Elvirom Ljiljom Abdić se preselio u Opatiju, stižu novembarski izbori.
Hapšenje Abdića i njegova ponovna kandidatura na mjestu načelnika uz dolazeće izbore 15. novembra pravi su i jedini razlog ovakve ‘aktivnosti’ Laburista.

Svaki dan se plasira poneki novi video uradak iz radionice unuka Fikreta Abdića sa tv Arijan stižu analize, zaključci, prenose se kopije iz zadnje njegove knjige, ‘odbrana’ Fikreta Abdića je u punom jeku, desk novoosnovane televizije unuka Abdića radi bez prekida.

Dobro, vidjeli smo već kako i zašto je uhapšen Abdić, kako je ‘riješen’ do izbora, svaki dan vidimo i čujemo kako ne radi opština niti vijeće, ali u ovoj izbornoj kampanji osim emotivnih porodičnih uradaka o Babi i familiji i prepisivanja već poznatog iz njegovih knjiga i sudskih procesa ništa ne vidimo dalje. Posebno ne vidimo ništa iz prave pravne odbrane Fikreta Abdića.

Zašto je to tako?
Evo, kako je to familija Abdić koja je u dobroj mjeri ‘kriva’ za hapšenje Oca zamislila.
Kao i u procesu Abdića u Bihaću, kao u onom u Karlovcu, u Hrvatskoj.

Samo o Babi i njegovim uspjesima, samo o njegovim političkim protivnicima, ništa o krivičnom djelu koje mu se stavlja na teret, ništa šta o tome misli advokat Abdića, ništa od analize iole priznatog pravnog stručnjaka. Dakle, sve je isto u bobu. Ono što već znamo o Babi i njegovim protivnicima zasladiti sa emocijama, napaliti raju da glasa, ne upuštati se u potrebne i normalne teme i probleme kao što su budžet, prodaja imovine Agrokomerc (poslije kompleksa Polje, Robne Kuće zaštitnog znaka Velike Kladuše u centru je prije par dana prodata i Upravna Zgrada nekadašnjeg SOURa Agrokomerc a tv Arijan nije o tome ništa zabilježila), razvoj grada, programske orijentacije, olakšavanje prava građana, zapošljavanje, odlazak omladine, eto sigurnog uspjeha na dolazećim izborima.

Totalno kontraproduktivno i nepotrebno.

Istrage tv Arijan iz Hrvatske nisu uspjele prenijeti ništa o hapšenju Abdića, o dokazima za djela kojima se tereti nema ni slova a puna je opštinska arhiva, valjda se moglo nešto i ‘istražiti’ da se vidi kako je Babo ‘riješen’, zašto je uhapšen, ništa se gledaocima ne servira da vide šta o tome misli Udruženje nezaposlenih dioničara, šta to Laburisti planiraju u slijedeće četiri godine, sva izborna taktika se svela na emocije, na nostalgiju i ideologizaciju. I na žaoke vlastima koje su izvele hapšenje.

Od iznošenja bolesnog stopala Fikreta Abdića pa do istraživanja zaraslih temelja njegove kuće te kako stanuje u Maljevcu u izrentanoj sobi došle se do ‘spontane’ čestitke za Babin 81. rođendan.

‘Nakon što su čestitke počele stizati spontano odlučili smo ih spojiti i u inat svemu biti s tobom bar na vaj način…’ započela je kćerka Ljilja video show nazvan čestitka Babi. Nakon čega je uslijedila ‘parada kiča’ u trajanju od pet šest minuta do sada viđena samo još iz vremena kad je Abdić bio u zatvoru u Puli, kada je ovakve bedastoće da se poslužim malo hrvatskim, servirala ondašnja Fikretova stranka DNZ.

Koliko je ovaj filmski uradak ‘spontan’ gledaoci koji su iole pažljivije odgledali ovaj primitivan način izborne kampanje su mogli olako zaključiti.
Šef i vlasnik tv Arjan, unuk Fikreta Abdića sa strane u svajoj drugoj sceni diriguje i ponavlja šta će grupa izvođača odrecitirati ili odpjevati, čak.

Ako je iko svoga člana porodice iskoristio u političke svrhe i u svrhu dobivanja vlasti, onda je to zasigurno familija Abdića što je ostalo zapisano u istoriji bh političarenja.
Uz ovakve izlive neukusa i banalnosti te uz činjenicu da je u zatvoru, dakle žrtva, Fikret Abdić ne treba da brine šta će se desiti 15.novembra.
Na tu kartu se svjesno i zaigralo. ‘Lajkovi’ zabave i dokolice to zorno potvrđuju.
Sve čestitke Abdiću za rođendan.

photoscreen facebook profila Laburisti BiH : lijevo urednik ‘tv Arijan’ Arijan Jelinović diriguje čestitku, ispred njega ‘spontana’ grupa ponavlja, arhiv