Načelnik Opštine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić sa predizbornim kamenjem okićenim ukradenim citatima u centru Sarajeva postavio i Aliju Izetbegovića i SDA na pravo mjesto : u kameno doba

 

Bh političari su beskrupulozni, nezajažljivi u svojoj korumpiranosti i pljački državnog novca i blaga, bahati, bezobrazni i drski. Uz to, oni su mentalno sumnjivi, uz moć iz vlasti pored narcisoidnosti njihova patološka paranoja je često i opasna.

Ali, oni su vlast, rade šta hoće, ne bojeći se zakona koje su sebi davno prilagodili, one Božje na koje se pozivaju davno su zaboravili.
Oni se samo boje straha za svoje guzice ali bez razloga. Niti bh raja niti međunarodna zajednica,  neće im nauditi, drugi niko im ne može ni ‘dohakati’.
Poslednji u nizu kao živi dokaz je SDA načelnik Opštine Cntar Sarajevo Nedžad Ajnadžić koji u utrci za još jedan mandat načelnika ne bira načina da to dokaže.

O državnom trošku, što znači parama naroda, postavio je u centru Sarajeva na nekoliko lokacija ogromno kamenje sa navodnim citatima Alije Izetbegovića, kao turističku atrakciju. Kamene gromade popularno zvane ‘stele’, koje se mogu zvati i ‘štele’ jer su ‘našteljene’ osvanule su iznenada da se narod nagleda i načita.

Naravno, sve što piše na kamenju nije iz usta i ‘pera’ Alije Izetbegovića, ali u očima bh raje prosječan političar i nadprosječan vjernik kakav je bio Alija, koji je šerijat i islam ozakonio u BiH mora ostati mudrac, pa makar i na ovakav način.
Tako je pored silnih mudrolija koje je Alija navodno ostavio u naslijeđe na jednom kamenu stavljen citat Britanskog slikara (John Opie) – ‘Nauka otkriva, umjetnost stvara’, kao filozofsko razmišljanje Izetbegovića, da se narod ‘ibreti’ i isčuđava pameti i mudrosti ‘prvog predsjednika BiH’, kako vazda iskrivljujući istoriju titulišu prvog predsjedavajućeg bh Predsjedništva.

Ajnadžić je dao uklesati i ‘misao’ Alije ‘Ostani uspravan. Kako ćeš pognute glave ispod zvijezda’, a što je zapravo ‘prepisan’, skoro ukraden stih poznatog pjesnika A.B. Šimića iz njegove pjesme ‘Opomena’, koji glasi : čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda’. I potpisao Aliju.

Na stranu što kamenje smeta pješacima i što je ruglo, zaboravimo i pare koje su date jer ne daje ih Ajnadžić, ali ovaj povratak Sarajeva i Bosne u kameno doba, negdje par miliona godina unatrag čak i ima smisla. Snaga je u kamenju i Aliji, rekli bi SDA majstori snage, magle i dima, upravo oni kao Ajnadžić koji su nas tamo i vratili.

Jer, ako nam je ‘Islamska Deklaracija’ Alije Izetbegovića ‘programsko štivo’ i baza svih aktivnosti SDA partije kako je to i obznanila, onda nije ni čudo što nam se umjesto 21. vijeka podmeće kamenje. Tim prije jer nas u Islamskoj zajednici BiH koja je suvlasnik bh vlasti uvjeravaju da je Zemlja ravna ploča, da je Bog stvorio muškarca od gline a ženu od rebra (njegovog), dok Bakir Izetbegović na simpozijumina o budućnosti ljudi citira Kur’an, na kraju svih krajeva mi još, dok se ostatak Svijeta ‘bakće’ naukom i tehnologijom, ganjamo ‘šejtane’ kamenjem i to proglašavamo ‘našom svetom’ dužnošću’.

Pored nekoliko muzeja, na stotine odštancanih knjiga, Alija Izetbegović je evo poslije smrti završio i na ‘štelama’, kakve su prilike i neprilike, nije isključeno da neki vrli hafiz ili vjerski stručnjak pronađe koju Alijinu mudrost i na bh stećku.
Od svih citata, ipak, najviše pažnje zaslužuje onaj o lopovima, kojeg je Alija sastavio ili iz neznanja ili u trenucima iskrene pokornosti, čiji dio glasi ovako.

‘Naš narod je dobar, oprostiće greške ali neće opraštati lopovluke’. Kao, ‘nije naš narod blećak’, šta li?

Majke mi, kao da je prepisao od Fadila Novalića kad je onomad, prije nekoliko godina na pitanje novinara da li se boji naroda koji postaje nestrpljiv zbog njegovih i lopovluka mu države-Partije odgovorio : ma jok, znam ja naš narod. A onda dodao kako narod previše jede, pije kafe i kako troši na mobitele
Ova izjava (ako je Alijina), nema ama baš nikakvog smisla, ne zbog FadileOprosti premijera, navodnog premijera i njegovih telefona koje mijenja u Austriji svako par mjeseci ‘staro za novo’ niti zbog ‘afere’ Respiratori gdje je Fadil spiskao preko 10 miliona KMa ili zbog desetine drugih ‘afera’ i ‘aferica’, budući da je van realnosti i ikakve logike.

Jednostavno jer vidimo skoro tri decenije da vlast uživa u korupciji i lopovlucima a narod oprašta i voli lopovluke kao najveći blećak ikada igdje izmišljen.

Ma, čak i kad neko iz tog domicilnog naroda ili neko iz silnih turističkih grupa koje će pohrliti da odčitaju mudro kamenje zapne za ove gromade filozofije u Sarajevu pa povrijedi nogu, ruku ili cjevanicu, mudrost Alije neće doživjeti primjenu u praksi, taman da se za isti kamen zapne tri ili više puta. Provjereno u narodu. U Aliju se ne smije dirnuti, kamenje se ima samo gledati i sa strahopoštovanjem čitati tamo odštancano, ko neće, neka ga u ‘nepatriotskom’ luku zaobiđe ali neka šuti.
A do tada, Ajnadžić koji se sakrio iza kamenja i Alije, već će smisliti nešto drugo, možda čak i piramide iz Visokog ukrasi filozofijom vođe i premjesti ih na Trebević.
Za sada i ove mini figure piramida su sasvim pristojne. U kamenju je snaga.

photo : montmontaža Cross Atlantic, arhiv