Bisera Turković spašava premijera Fadila Novalića i Fikreta Hodžića-‘medicinskog baštovana’

 

Obično kad ti neko dadne poklon, otvoriš pakovanje i zahvališ se na donaciji, makar ti se i ne dopalo ono što si dobio. Ovo pravilo važi svuda osim u zemlji sadake (na bosanskom : džabica, plaha), u BiH.
Još od 26. maja ove godine kada je na Sarajevski aerodrom sletio avion sa donacijom iz ‘bratske’ države Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) kada se tamo uslikala sve sa šeširićem i mladalačkom energijom (upravo onako kako je Bakir Izetbegović na zadnjem Kongresu SDA bulumente najavljivao pomlađivanje svoje partije mladošću i energijom a dobili novi-stari ešalon isluženih SDA aparatčika) Bisera Turković, ministrica vanjskih BH poslova, u magacinima aerodroma stoji u kutijama vrijedna humanitarna pomoć.

Obznanili su da je stiglo 100.000 testova za coronavirs, 25.000 odjevnih kompleta za zaštitu, 150.000 pari rukavica, isto toliko i maski tipa N95, zatim 150.000 hirurških maski jednokratnih i isto toliko jednokratnih zaštitnih maski, 50.000 vizira te 20.000 zaštitinih naočala, ali do dana današnjeg roba je u skladištu i nije raspoređena.

Sa aerodroma ne može izaći dok se ne obavi carinjenje a da bi se ocarinila roba, bez obzira što se radi o donaciji, moraju se dostaviti dokumenta o robi koja je predmet donacije, odluka da se oslobodi plaćanja carine, kuda i kome roba ide, posebno, što je postao ‘kamen spoticanja’ mora se dostaviti cijena robe, odnosno fakture.

E, tu je baš, ono baš zapelo. Iako medicinski centri traže hitnu raspodjelu, iako corona mashanllah ‘nije kritična’ ali sve više sa nama, frcaju dopisi na relaciji Ministarstvo Biserkino-Krizni Štab-Agencije-carina i Porezna uprava.

Bisera se ‘pravda’ da je dostavila sve traženo osim faktura, a to ne može jer kaže baba ministarka kako se ‘radi o privatnoj donaciji’   koja nam je došla ‘posredstvom MVP-a BiH ali od strane privatnog lica, uvažene šeikinje iz Emirata’.
Kao, kako prva hanuma ‘bratske države’ je donator a ne UAE, zato institucije braće Arapa nisu u mogućnosti da specifiraju vrijednost donirane opreme, kao što se radi sa većinom ostale donirane pomoći.
Moliću fino, reče Bisera i ostade živa, da ‘nije u tradiciji i običajima prijateljske države da označuje vrijednost donirane robe…’

Naravno da je ovo čista šarena laža mlađahne ministarke, napose  nećemo valjda pratiti ‘tradiciju i običaje’ drugih država u rođenoj zemlji? Ili možda hoćemo, takvu  i mi izgrađujemo.
Zato jer ne radi se o privatnoj donaciji, jasno je naglašeno da je donacija stigla putem njenog ministarstva i od strane Ujedinjenih arapskih Emirata. Uostalom, Bisera se potrudila da se zahvali jumbo plakatima polijepljenim po Sarajevu i to UAE a ne lično gospođi šeikinji, šta god da je ta hanuma širokog srca, zna ministarka šta radi.

Naime, ministrica namjerno odbija dati ove podatke (pa ni u jednu zemlju Svijeta ne može ništa doći avionom a da nema specifikacije) zbog respiratora koji su u ovoj donaciji.

Zato jer su respiratori iste ‘marke’ i ‘tipa’ kao oni što su ih ‘uvezli’ udruženim poduhvatom Fadil Novalić premijer i medicinski baštovan iz Srebrenice Fikret Hodžić, kako su to potvrdili sa aerodroma, te će se, ako se i kad dostave ti podaci saznati koliko zapravo koštaju ovi neupotrebljivi uređaji koji su bh raju koštali 10,5 miliona KMa.

Čime ministrica zapravo učestvuje u daljnjem razvodnjavanju ‘afere’ respiratori i spašava premijera Fadila sa saučesnicima.
Sa aerodromske carine su zaprijetili da će, ako se uskoro ne dovrši postupak carine na način kako je regulisano, kompletnu donaciju vratiti donatoru.
Što bi bilo i najpravednije, jer ako će mo pravo, ovo i nije ‘od srca’ donacija, ona je izdramčena, da ne kažem isforsirana.

Podsjećamo. Marta 29.og  u najžešćem jeku virusne tragedije iz UAE za Srbiju i Beograd stigao je pun avion pomoći a među njima mnogo ‘onih pravih ‘ respiratora što je naljutilo Bošnjake u vlasti te su javno negodovali zašto su ‘braća’ toplija prema susjedima nego prema njima. Reagovao je Šefik Džaferović a potom i ‘uvaženi’ Reis ef. Kavazović koji ne može bez vlasti i SDA i koji je 02. 04. pojasnio o čemu se radi.

‘Razumijemo nezadovoljstvo velikog dijela bh. javnosti koji su u ovome vidjeli lošu poruku bratskih i prijateljskih Emirata. Mi vjerujemo kako je ovo posljedica međusobnog nerazumijevanja politika i da je ova kriza najbolja prilika da se to stanje prevaziđe’, nakon čega je avion sletio i u Sarajevo. Prevaziđene ‘političke prilike’, evo vam sadake odlučili Arapi i da se ne bi ‘prozivali’ spakovali pomoć za ‘bratsku BiH’.

Odmah iza ovog, drugi avion pun humanitarne robe predviđenza Crnu Goru također je sletio kod nas jer nije mogao u Crnu Goru ali agilna ministrica nije skontala za koga je ‘džaba’ pa je potrčala na aerodrom da opet dočeka ‘braću’ i da se uslika sve onako sa šeširićem i bez maske naravno, čime se dobrano obrukala.

Dakle, sve donacije iz ove ‘naše bratske države’ su odavno već na raspolaganju onima kome su namijenjene samo naša sadaka čeka. Da se donacije vrate.
Za kraj, evo još jednog dokaza da Bisera biserno zamajava i bruka ministarstvo na čijem je čelu.
Dana 07. juna ove godine Bisera je (opet) na aerodromu dočekala donaciju iz Kine (42.000 maski, čiji je donator Dječji hor kineskog grada Wuxi) i sa ovim poklonom nema dileme ni problema, iako bi mogli reći da je sadaka privatna, nisu valjda djeca iz Kineskog hora zvanična Kina?
Nisu naravno, ali nisu ni kao braća iz UAE poslala nam ‘maline respiratore’ već maske, sa tačno utvrđenom specifikacijom.
Ovakvoj državi sa ovakvom ministarkom svaka sadaka je suluda.

photo : Bisera Turković na jednom od bezbroj dočeka sadake na aerodromu, iz države Quatar, arhiv