Opadaju prihodi u budžetu BiH, dolaze izbori odlazi corona, ko to kaže ko to laže da je dijaspora zaboravljena?

 
Da, bitni su nam glasovi, poručuje otvoreno Ljilja Elvira Abdić i dodaje : da, mi to hoćemo, možemo i znamo. Kao ono nekad, kad je Fikret Abdić poručivao iz naslova svoje knjige : ‘SDA, hoće, može, zna’.
Da, samo zovite, dat će mo vam uputstva kako da nas zaokružite. U svako doba dana i noći.
Da, moramo se okrenuti dijaspori, poručuju iz bh vlasti iz centrala u Sarajevu. Dijaspora je uvijek u našim mislima, ne smije biti i ostati zapostavljena.

Da, dolaze izbori u BiH, nema te corone ili druge ‘nesreće’ (svuda je to vanredna okolnost a samo u BiH, u Federaciji BiH je prirodna nesreća) koja će ovu sprdačinu od bh demokratije odgoditi.
Da, usljed corona virusa i odluka vlast o zabranama ulaska u zemlju te zbog ogromnih otkaza na poslu opadaju prihodi iz dijaspore, vlast je objavila drastičan pad priliva love u državne kase, gdje se svake godine iz dijaspore slije najmanje dvije a vjerovatno i četiri milijarde KMa koja lova je godinama glavni izvor za bh sirotinju i socijalu, koju umjesto države podmiruje dijaspora dok vlast pare socijale uzima sebi i svojim ahbabima.

Da, počeli su državni i vjerski emisari i nekakvi hafizi vaziti po dijaspori, obilaziti klubove, džamije i džamijske ‘kulturne centre’, traže se glasovi i lova, ‘spašava se država’.
Da, stiže ljeto kad dijaspora navali u zavičaj, pa otpočnu ‘kulturni dani’ listom i širom.
Da, vrijeme je da posjetite familiju i državu.

Da, dijasporo, slobodno navali svojoj kući, ali testove za coronu ćeš platiti i kad ulaziš i kad izkaziš iz domovine, mi smo one nabavljene i donirane rezervisali za odabrane, a i šta je to za vas, sitnica.

Da, dijaspora je sigurno važna, godinama je apstinencija kod glasanja izražena ne samo kod kuće već i u dijaspori. ..

Da, dijaspora zaslužuje sigurno veću pažnju.
Da, da, Bosna se ‘normalizuje’ a love nikad dosta. Ne može dijaspora dati koliko vlast može ukrasti.

Zato, dijasporo, plajvaz u ruke pa navali. Glasaj. Šalji pare. Mi rješavamo tvoju sudbinu. Ti si nama važna, najvažnija.

Koliko do jučer, bilo je malo drugačije.
Ne, nema ulaska dijaspori u državu, ostani tamo gdje jesi, kažu bh ministri i štabovi.
Ne, neće se dozvoliti avionima da lete da pokupe naše državljane što su ostali bez posla u drugim državama.
Ne, nema prolaska kroz rampe, ako i pođete kod nas, mi smo za vas pripremili studentske domove, Medrese, šatore uz granicu, ostaćete u karanteni najmanje 14 dana a poslije će mo vidjeti šta i kuda sa vama.

Da, vi bi da nas zarazite to se vidi, šta ste navalili dolaziti.
Da, mi smo ‘zajednički’ postavili Oružane snage na granici i šatore bez WCa i doktora, ne dolazite.
Ne, ne možete donositi vaše viruse, imate maske, stavite masku i šaljite lovu, šta će te nam ovdje.
Da, vi godinama dolazite kod nas ‘na frizuru’ i ‘da popravljate zube’ a ‘pobjegli ste kad je bilo najteže, kad se branila država’.
Ne, nećete ući u zemlju da nas zarazite, imamo dosta naše muke.

Da, dijaspora kao i sav ostali bh narod ima kokošije pamćenje i navike ‘stoke sitnog zuba’. Lako pamti još lakše zaboravlja.
Da, dijaspora nema ni ministarstvo, ni Agenciju, ni Direkciju za dijasporu, ma čak ni opštinske odbore za dijasporu, ali šta će joj to, neka rilja i šalje lovu i neka čeka uputstva za glasanje. Tako to ide.

Da, jer bh vlast zna da svako u dijaspori ima nekoga svoga kome pomoć treba i da će pomoć dolaziti, ovako ili onako, bh vlast je na dijaspori i na sadaki odavno doktorirala.

photo : ilustracija, pozajmljeno sa interneta