Koga “Bog pripazi” taj se imao ‘rašta’ i roditi
Poznato je, to je javna tajna da su muzičari i muzičke zvijezde moralne katastrofe od ljudi, čast rijetkim izuzetcima.
Sve daju za lovu, obraz počesto. Kako oni lokalni (šoferi, građevinci, gastarbajteri, čistači …) što se samoinicijativno titulišu ‘estradnim umjetnicima’ tako i oni što su ‘za prave’ odlukama državnih organa dobili taj status pa parazitski uživaju u državnim pogodnostima ‘estradnih umjetnika’, u penzijama, zdravstvenom osiguranju, nastupima uz državne ili stranačke praznike.
Uglavnom, njima mikrofona i para nikad dosta. Posebno onima koje su pregazili i mikrofoni i vrijeme.

Jedna od takvih ‘veličina’ je posigurno Hanka Paldum, naša bh pjevačica koja je odavno dobila epitet ‘kraljice’ iako već godinama samo najavljuje ‘nove albume’ dok kod kuće sprema pituljice ili ‘puni baterije po džematima’, kako to ona voli reći.
Prije sedmicu dana, i ona je, valjda poštujući odluke državnih organa BiH o zabrani okupljanja na javnim skupovima, skupa sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem, ministrom Džindićem i ostalom ‘kremom’ bh javnog života pjevušila na proslavi ‘uspješnosti’ fabrike ‘namjenske industrije’ Igman, o čemu javnost već danima bruji.

Kao što znamo na ovom skupu je bilo preko 180 prisutnih, sa sve gostima iz Srbije, pilo se i dernečilo do duboko u noć, rezultat ovakve uspješne akcije Novalića i zapravo njegove firme oružja i municije je svima poznat. Šest slučajeva coronavirusa od kojih je najpoznatiji direktor firme ‘Igman’ Đahid Muratbegović, zatim Munevera Fočo direktorica ‘Ginexa’ iz Goražda, na desetine je u karantinu, a kompletno zaposleni su svi pušteni ‘na kolektivni godišnji odmor’. U izolaciju, za sada.

Tako se bh vlast bori protiv ovog opasnog i smrtonosnog virusa.

Naravno, Novalić i ostala buranija su promptno testirani, za njih ima i testova i bolnice, tako je prošla i Hanka ‘kraljica’. I manje poznati pjevač Berin Buturović, koji je navodno ‘samo u izolaciji’.

Tako je Hanka Paldum od ‘kraljice sevdaha’ postala u čas ‘kraljica korone’, sve zbog love i prestiža, jer nije mala stvar pjevati premijeru i direktoru….
Sada se komotno može u kafani umjesto narudžbe daj mi coronu, reći ma daj mi jednu Hanku, pa kud puklo da puklo.

No, Hanka za razliku od ostalih pomenutih estradnjaka, već decenijama javnosti prostire svoju bogobojažljivost i nacionalnu opredjeljenost, i svoju ‘čistoću’ muslimanke i dobre Bošnjakinje. Ostalo joj još od bh ratnih dana kada je u uniformi zabavljala i uveseljavala borce ArBiH što joj je donijelo velike bodove u njenom krunisanju na tronu kraljice bh sevdaha.
Kad ne nastupa, a uglavnom u zadnjih desetak godina slabo ili nikako (pregazilo vrijeme i Hanku i njene hitove) Hanka ‘puni baterije’ kako voli reći u jednoj džamiji u Njemačkoj sanjajući kad će i da li će ikako moći nastupiti u Beogradu, u bogomolji gdje je ‘bila jedna od većih donatora’. I Boga ne ispušta iz usta, to je itekako važno.

Tako i sada poslije ove veselice Fadila Novalića, ona ležerno pjevucka ovako.

“Znam da su se ljudi koji su tu bili zarazili…Strašno je to, pa i kolega Buturović. Odmah smo otišli ljekaru, prijavili se, nemam simptome, osjećam se dobro. Dali su nam brojeve ako osjetimo nešto. Uglavnom sve je uredu, Bog nas je pripazio”.

Bog je Hanku ‘pripazio’ i 2014. kada je njen sin Mirzad Brkić potvrđeni drogeraš pijan i drogirana pokosio na pješačkom prijelazu i teško povrijedio tri osobe pa pobjegao, ‘lovili’ ga pravosudni organi nekoliko godina da bi ga na kraju jedva osudili na dvije godine zatvora i obavezno liječenje od narkotika.
Bog čuva svoje podanike, nije korona Hanka blesava, zna ona šta priča. Evo, i sada je, dok se zaraženi njenom pjesmom i bahatošću vlasti bore za život, pokazao svoju dobrodušnost. Bog pazi najbolje, oni nevaljali umiru čak i od coronavirusa.
photo : Hanka Paldum i njen sin Mirzad Brkić, arhiv