Sulejman Memo Haljevac-‘kadar’ Fahrudina Radončića : likovni umjetnik, poslanik u Općini Centar, ergoterapeut u Zavodu Pazarić, predsjednik Nadzornog Odbora Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno istorijskog naslijeđa…

 

“Od samog početka sam bio momak za zezanje. Bio sam veliki mangup. Uvijek sam bio čovjek za raju, mene su svi znali. Već u osmom razredu sam pravio žurke za 3.000-4.000 ljudi. Kako je poslije rata sve bilo razrušeno, nađem neku fabriku, pa raščistim to s drugarima, pa pravim partije..”

Tako je pričao Sulejman Memo Haljevac, sarajevski slikar, umjetnik 2013 godine, nakon što je ispred starlete Stanije, Lepog Miće i Ere Ojdanića pobijedio u reality show programu Pink televizije ‘Farma 4’ osvojivši nagradu od 50.000 eura.
Memo je i danas veliki mangup, s tom razlikom što danas ne nastupa u Pink ‘Farmi’ već se ‘zeza’ na farmi zvanoj bh politička vlast u državi BiH. On je, kao što znamo ‘kadar’ SBB stranke Fahrudina Radončića i osim u poslaničkim klupama Opštine Centar gdje je poslanik svoje stranke, često ga možete naći na stranicama ‘Avaza’ gdje zabavlja čitaoce svojom rubrikom ‘đir sa Memom’, u društvu sa likovima sa estrade.

Zabavno nema šta, međutim ovih dana Memo se našao u centru pažnje i u aferi sa mentalno bolesnom djecom iz Zavoda Pazarić, kada smo saznali da je Haljevac ‘umjetnik’ zapravo tamo uhljebljen, zaposlen. Među 153 zaposlena u ovom domu je i ‘naš’ Memo gdje obavlja poslove ergoterapeuta, stručnjaka za rad sa djecom zaostalom u razvoju.

Propisi govore kako je za ovaj posao potrebna specijalna škola u trajanju od tri godine, Haljevac tvrdi kako je itekako kvalificiran za ovaj posao. A mi čitavo vrijeme mislili kako je Memo ‘umjetnik’ slikar.

Slike vezane djece za radijatore i sa povredama na licu koje je iz ovog zavoda javnosti podastrila Sabina Ćudić član ‘Naše stranke’ potkrijepile su vapaj direktora ove ustanove koji već par mjeseci upozorava na javašluk, kriminl a i nezakonitosti u ovoj ustanovi, tako da se učmalo Sarajevo malo zatalasalo. Premijer Fadil Novalić je razriješio upravni odbor ove ustanove, no u akciji vlade ‘pao’ je i direktor koji je na probleme ukazao.

Ništa novo u BiH, kakve su (ne)prilike, posljedice bi mogla snositi i Sabina Ćudić koja je aferu Pazarić prokazala javnosti, svaki dan je sve više kritike na njen ‘postupak’, reakcije se svode na političke vode. Kao, da je tamo vodstvo iz ‘Naše Stranke’, Ćudić ne bi ovakve fotografije ni objavila.

Iako se unaprijed već može posmunjati da će se ovdje išta drugo osim objavljenih fotografija otkriti, ostavimo po strani da to uradi Tužilaštvo, vratimo se Memi Haljevcu. Koji je također medijski napao Sabinu Ćudić tražeći da otkrije izvor i vrijeme nastanka fotografija.

Memo opet ima svoj show.

Kako je oguće da pored toga što je vijećnik stigne obavljati posao ergoterapeuta, to je ovdje ključno pitanje, sudbina Sabine Ćudić kao ‘zvizdača’ je već unaprijed poznata. I otkud da u Pazariću pored 153 uposlena i budžeta od 5 miliona KMa godišnje, najmanje ima kvalifikovanih i potrebnih radnika sa ovakvom djecom i odraslim osobama. Pa tu je, kažu vijesti uposleno oko 30 ekonomista a nema psihologa, pedagoga, defektologa … Profesija kakvih treba ovoj populaciji u Pazariću ima svega 29, sve ostalo su ‘meme’ i ‘haljevci’.

Dom Pazarić je prava slika i prilika bh političke i državne scene. To je mjesto za uhljebljenje na stotine ‘haljevaca’, stranačkih govnara, puna je Bosna Pazarića. Svakodnevno se mogu vidjeti scene svađe političara za javne ustanove, direkcije i bolnice, evo odgovora zašto. Haljevac, koji je kao slikar totalni anonimus a kao reality učesnik odviše poznat, osim što je preko stranke Fahrudina Radončića postao vijećnik u Općini centar, izabran je i za člana Upravnog odbora Javne ustanove Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa i istovremeno postao predsjednikom Nadzornog odbora.
Rezultat te funkcije je ubrzo postao vidljiv.

Kad je nedavno vlast u Općine Centar Sarajevo odlučila da proda park ‘Nijaz Duraković’ poznatiji kao Hastahana park, čak i pored protivljenja stanovnika koji tu žive, Memo Haljevac je bio jedan od onih koji su glasali za prodaju.

“Borit ćemo se da Hastahana bude savremen i najveći park u zemlju, a hoće li u jednom čošku biti jedna zgrada, to nas ne zanima. Ostalo će biti zelena oaza”. Tako je svoj pristanak da Centralna Banka BiH otkupi jedini preostali ‘zeleni pojas’ i park Memo prokomentarisao ‘svoj ćošak djetinjstva’ veći od dva dunuma parka i zelenila koliko je banka jeftino otkupila, glasajući da se izgrađuje u parku još koji, bog zna koji po redu ‘poslovni prostor’ sa garažom, i ‘Nijaz Duraković’ je ‘mahnut’ uprkos i javnim protestima stanara tog područja. Bilo je više ‘haljevaca’ nego se očekivalo.

Dakle, Pazarić je, nema više dileme, ne ustanova za zbrinjavanje bolesne djece i odraslih, to je prostor za zbrinjavanje političkih i stranačkih ‘kadrova’. Kako nam je puna Bosna ‘pazarića’ i kako sve više liči na ‘farmu’, Memo je onda zaista ‘kvalifikovan’ za ovaj svoj posao.

photo : Memo Sulejman Haljevac pobjednik ‘Farme’ 2013, arhiv