A mi mislimo bh vlast ne radi

 

Znamo da vlast u BiH ‘ne radi’ već 14 mjeseci, još se nisu posložile kockice u preuzimanju fotelja nit’ je uspostavljena vlast nakon oktobarskih izbora prošle godine, međutim, država radi, sve funkcioniše. Rade ‘novi’, rade ‘stari’ ministri, poslanici, direktori. Putuje se po Svijetu, donose se ‘hitne’ i ‘privremene’ odluke, isplaćuju plate, paušali, dnevnice i sve ostalo što vlasti pripada, utvrđuju se privremeni budžeti, primaju se gosti, ambasadori, postavljaju i razriješavanju se tužioci, sudije i direktori agencija i banaka.

Sve ‘štima’ a vlast nije uspostavljena, Parlament ne zakazuje sjednice, silne Komisije u Parlamentu ne funkcionišu, Predsjedništvo BiH zasjeda kad zatreba što svađe i medijskog ratovanja..

Vijeće ministara, ‘naša državna vlada’ koju Srbi zovu Savjetom ministara, u redovnom sazivu ne donosi skoro nikakve odluke, ne mogu se dogovoriti. Predsjedavajući Denis Zvizdić je osim što je tu predsjednik još je i predsjedavajući predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, dakle ima čovjek dvije funkcije: i zakonodavnu i izvršnu. Toga nema nigdje do u Bosni.
U Bosni ima i ovoga.

Vijeće ministara na čelu sa Zvizdićem se više od godinu dana nije moglo ‘dogovoriti’, ‘složiti’ oko sijaset bitnih stvari za funkcionisanje države, slijedom čega je samo Prijedlog godišnjeg plana za NATO -ANP ‘skidan’ sa dnevnog reda ravnih deset puta. Ali, zato, kad se radi o stotinama miliona eura ili KMa kojima treba zadužiti državu, raju, Vijeće ministara profunkcioniše ‘kao jedan’ i tu se brzo dogovore.

Evo živog dokaza, sa ‘vanredne sjednice’ održane 22. novembra ove godine koja je, da se zna, održana ‘telefonom’, ma šta god to značilo. Halo Šaroviću ide li ovo, Mektiću prihvataš li ovako, Crnadak, klikni ako se slažeš …Ramiću klikni ‘yes’…
I bome složiše nam ga, vanredno i telefonski, pametnim telefonima za glupe bosanske glave.
# 15 miliona eura kredita od banke iz Njemačke KfW za projekat Rehabilitacija i modernizacija pumpno-akumulacijske hidroelektrane ‘Čapljina’, rok otplate 15 godina, pet godina grace period (odgođeno plaćanje).

# 19 miliona eura kredita za projekte Zaštite od poplava u Republici Srpskoj, sa rokom otplate 25 godina, pet godina grace period. Osim ovog iznosa kredita od Evropske Investicijske Banke, za isti projekat će se obezbjediti još 22 milona eura iz ‘drugih izvora’.

# Vijeće ministara je podržalo i projekta izgradnje aut-ceste Poprikuše-Nemila-Tarčin na Koridoru V C u vrijednosti od 140 miliona eura. Kredit se uzima na 25 godina odplate šest godina grace period.

Donešene su još neke odluke o imenovanju predstavnika-zastupnika Vijeća ministara kod evropskih Sudova, članova komisije za sukcesiju kao i imenovanje delegacije BiH  pri Komitetu eksperata Vijeća Europe za evaluaciju borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval komitet).

Dakle, samo na jednoj sjednici i samo telefonom, raja je zadužena za, ‘ajmo sabrati -blizu 200 miliona eura, koje pare će se otplaćivati u slijedećih 25 godina. Tada, dok bude uveliko raja otprđivala ove ‘strateške investicije’, nijednog od ministara nećeš moći naći ni redovnom poštom ni telefonski. Čak ni kad se utvrdi da su krediti dogovoreni ali da pare nisu utrošene namjenski. Tj. da su pokradene.
photo: sjednica Vijeća ministara, arhiv