Dok Bakir Izetbegović naklanjava u ‘građanskoj državi’, Reis obavlja javne državničke poslove

 

Ko nije skontao draži Bakirove koncepcije ‘građanske države BiH’ na temeljima ‘Islamske Deklaracije’ rođenog Oca, taj se nije imao ‘rašta’ ni roditi. Jer, previše je jednostavna i shvatljiva. Sve što je građansko imaš ‘na papiru’, ono što tebi treba i tvojoj državi, imaš u svojoj i mojoj realnosti. Pa kome se sviđa neka ga u ‘dragoj i voljenoj, i jedinoj nam državi’, ko ne prihvata, ‘neka razguli preko Drine’, Save, Bosne, nema veze, neka samo odpliva.
I dok tako Bakir naklanjava po džamijskim safovima upražnjavajući svoja demokratska prava iz Konvencija i domaćih propisa, Reis, Prvi U Bošnjaka uveliko obavlja državničke poslove. Prima ambasadore, predstavnike OHRa, sportiste i predsjednike političkih bh organizacija, Reis ef. Kavazović je prebukiran načisto od silnih poslova koje bi u svakoj normalnoj demokratskoj, a posebno građanskoj državi, trebao obavljati predsjednik države.
Kako mi nismo ni normalna ni demokratska država, te kako nemamo predsjednika već gomilu partijskih uhljeba, zatim kako nam je predsjednik najvišeg organa Islamske Zajednice u BiH (Sabor, op. Cross) podpredsjednik najjače partije u vlasti-SDA partije, onda je sasvim ‘normalno’ da se ova ‘odvojenost’ religije i države ovako dobro vidi.

Prije neki dan efendija Kavazović je primio delegaciju vlasti Saudi Arabia-e i potpisao ‘veoma važan dokument’ nazvan ‘Memorandum o razumijevanju’ između ove države i države BiH. I to je sve što znamo o ovom ‘razumijevanju’ i ‘memorandumisanju’, niko više ništa ne pojašnjava, nema se potrebe za tim.

Ono što znamo je da se ‘Memorandum’ odnosi na obrazovanje i ovo je već drugi put da sa ovom ‘bratskom državom’ potpisujemo ‘Memorandum o razumijevanju’, prvi put je to bilo 2016. a tada je potpisan u Saudi Arabia, potpis je dao podpredsjednik SDA Adil Osmanović.
Što više ‘memoranduma o razumijevanju’, sve manje razumijemo.

Ovaj raniji ‘memo’ je navodno potpisan da se ‘konačno utvrdi ko od studenata ide na studije u Saudi Arabia-u’, ovaj drugi, od prije neki dan, nije pojašnjen nikako, međutim procurilo je da se opet radi o poslovima u obrazovanju.
Saznaće se nakon pet ili deset godina, tako se to radi, iako bi svim uzusima države ovako važne sporazume i memorandume trebali potpisivati predstavnici države a ne hodže, predstavnici religije jednog od tri konstitutivna naroda.

Da li ovaj ‘Memorandum’ ima veze sa odlukom ‘Čuvara Harema’ da renovira studentski dom Bjelave u Sarajevu, i to samo jedno njegovo krilo, 6. Paviljon, nismo sa sigurnošću uspjeli provjeriti, ali ono što znamo i što je potvrđeno to je da se ovo renoviranje vrši uz jedan uslov : gore sobe za studente, dolje mesdžid, mala džamija. Ako nema toga, nema ni renoviranja, pa guraj krpe u prozore, pali grijalice, stiže zima.

Naravno, bh studenti kakve nam je samo dragi Allah dao, rado prihvataju ovu donaciju od 300.000 KMa, i nekih 40 studenta u ovom krilu će biti u toplom i suhom, i u džamiji.. A šta sa ostalima, njih na stotine ili hiljadu u ostalih pet paviljona? Neka crknu, šta im mogu, ili neka prihvate da im bude toplo a da u prizmelju imaju džamiju. Koliko ‘krila’ u studentskom domu, toliko mesdžida, jer naučno je dokazano da u Sarajevu džamija i mesdžida fali.

Uostalom, predsjednik organizacije studenata je od prošle godine izvjesni Hamza Vahid El-Din, Bošnjak sa ‘dna kace’ koji je zamijenio SDA jastreba Zahirovića, kojeg  je Bakir kooptirao u sam vrh stranačkih organa.
Šture vijesti govore da je bilo i onih koji su tvrdili da se ovo ‘ucjenjivačko’ bratsko doniranje ne treba prihvatiti, ali odmah u startu je zatrpano ‘napadima’ tipa ‘kome smetaju džamije i mesdžidi’, ‘ovo je demokratija’ i sve se utišalo.

Ucjenjivačko doniranje ‘braće’ nije nepoznato i nije ništa novo. Znamo da je ubijeni libijski lider Gadaffi obećao silne milione za rezidenciju Reisa na Kovačima uz uslov da se objekat zove njegovim imenom. Da nije ubijen, sad bi imali Reisovu rezidenciju sa imenom Gadaffi-a.
U Bihaću, Islamski pedagoški fakultet koji je kasnije (vidi sprdnje!) prerastao u Univerzitet, sa sve ‘Bolonjskim načinom bodovanja znanja i diploma’, od 2017. nosi ime kralja Saudi Arabia-e Selmana. Jer je Arabia donirala pare za zgradu i biblioteku. Pa ti fino kad dobiješ diplomu ‘u skladu sa Bolonjom’, pola na ‘našem’ a pola na arapskom, sve piše, posebno da si završio fakulet ‘Abdullah bin Abdulaziz al-Saud’ u Bihaću brale, kao u Kraljevini.
Ovo uslovljavanje je također jednom, nekada davno, potpisano i potvrđeno nekakvim ‘memorandumom’ samo što ni tada kao ni sada nismo to razumjeli. A zove se ‘memorandum o razumijevanju’.
Po istom receptu se na desetine i stotine džamija zovu po kralju, princezama i begovima i sultanima, jer memorandumom o davanju, hoću reći razumijevanju je to tako napisano.

Kao što je sličnim memorandumom u džamiju ‘Kralj Fahd’ u Sarajevu zabranjen ulazak policiji i organima bezbjednosti. Ovo stjecište vehabija je najsigurnija zona, čim opaziš da te neko prati ili juri, piči u džamiju i nema te. Nisi uhvaćen. I to pravo jedino uživa Saudi Arabia, nijedna druga država. Iako je ovakvo pravo eksteritorijalnosti’ samo u domenu države, vidimo da ovdje Reis sklapa Memorandume koje mi ne razumijemo. Jer nam ne govore šta u njima piše.

Od prošlog mjeseca još jedna državna akcija je u rukama Reisata i Islamske zajednice BiH. Dijele se aparati za dijalizu bolesnima, ravno deset takvih aparata po kantonalnim bolnicama širom BiH. Država BiH nema para za takve ‘trice i kučine’ pa je Reis ‘uzeo stvar u svoje ruke’.

Naravno, Reis nikada ne daje svoje pare, tako i ova donacija stiže iz ‘bratske države Kuvajt’ sa kojom također imamo potpisan ‘memorandum o razumijevanju’ ali mediji javljaju da aparate dijeli Islamska Zajednica BiH.

Pitanje je šta će morati primaoci donacija ili bolnice u zamjenu za život ovih nesretnika učiniti?
Ništa posebno, samo će aparati biti postavljeni i posebnu prostoriju. U mesdžid, recimo.

Šta fali, pa to je baš fino, Allah da ih nagradi. Kome smeta mesdžid u bolnici neka ‘razguli’ ili neka crkne od bolesti. Pa ovo je građanska država.
Kao što znamo, ove aparate države nije zamijenila ima ‘stotinu godina’ i više štete nego koristi donose dijaliznim bolesnicima.

photo : Islamski fakultet u Bihaću ‘Abdullah bin Abdulaziz al-Saud’, arhiv