Savjetnici, senatori, korespodenti : rehabilitacija, uhljebljenje i majstorluk SDA

 

Poslije imenovanja 44 savjetnika Ramiza Salkića podpredsjednika Republike Srpske, više niko neće ni spomenuti savjetnike Bakira Izetbegovića, Dodika ili Komšića. Ma čak ni one iz savjetničkih stolica Fikreta Abdića ili bilo kojeg drugog lokalnog funkcionera o kojima su mediji danima ‘varili vruću vodu’. Ovako impozantan broj ‘savjetodavnih glava’ nema ni Donal Trump, nije imao ni Obama pa se s pravom očekuje da u Republici Srpskoj Salkiću od pameti i savjeta umjesto kose poraste glava.

I da u ovom bh entitetu sve ‘profercera’ do neslućenih visina.
Ramiz Salkić je, kao i većina prežvakanih, istrošenih i ‘pročitanih’ SDA parazita i uhljeba svoju ‘savjetničku misiju’ i njenu potrebu obrazložio ‘pitanjem opstanka Bošnjaka u RS’ a samim tim opstanka i države BiH, planira sa savjetnicima probleme Bošnjaka ‘internacionalizirati’, bolje ‘predstaviti i poboljšati položaj Bošnjaka u bh entitetu i povećati ostvarenje njihovih prava i statusa u svim oblastima života’. Naravno, ono zadnje ali glavno, cilj je ‘raditi na afirmaciji pripadnosti državi BiH i državnosti, njegovanju bosanskog jezika i tradicionalnih vrijednosti Bošnjaka’

Dakle, cilj je ‘podići na veću razinu’ svega onog što je već Bakir Izetbegović obznanio u svojim planovima i deklaracijama, što drugim riječima znači da će svađe, nadmudrivanja, ucjene i trgovina u političkim pregovorima i dogovorima poprimiti još veće dimenzije i da će mo biti još dalje od zajedničkog života i zajedničke države.

Da nije naša bh istina, ovo bi bio cirkus i ‘naša audicija’ koja faktima i dokazima potvrđuje da je ovim činom prezentovano da u Republici Srpskoj ima više savjetnika nego povratnika, te da SDA zapravo ne radi na povratku već na razgradnji i tjeranju i ono malo povratnika što su se tamo vratili.
Koga će, molim vas fino vratiti ili mu popraviti položaj u Republici Srpskoj recimo ‘baba’ Fadila Memišević ‘istaknuta i eminentna stručnjakinja’, predsjednica nekakvog udruženja ‘Duštva  za ugrožene narode’, za koju nismo čuli sve do famozne Bakirove revizije na tužbu protiv Srbije kod Međunarodnog Suda koja je završila slavno i pompezno prije nego je uručena u fajlove toga Suda, odbačena dakako februara 2017 godine? Ili, nekakav ‘profesor’, ‘akademik’ i štaznam šta sve ne Emir Ramić koji je sve titule pokupio uz džamiju i sa ‘Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru’ iz ‘Bošnjačke Akademije nauka’ Muamera Zukorlića, muftije, nesuđenog Reisa i političara, pa sada u hladovini ‘nevladinog’ ‘Instituta za izučavanje genocida’ pri džamiji u gradu Hamilton Canada bljuje patriotski nacionalizam i šovinizam i na nos i na uši hiljadama kilometara daleko i od Bosne i povratnika izučavajući genocid po džamijama? Ili bivši direktor sarajevskog groblja Emir Zlatar, folker džematlija Avdo Huseinović ili štaznam Kasim Trnka, sudija u penziji alijina ‘desna pravna ruka’ ili Bičakčić Edhem funkcioner Islamske zajednice BiH i SDA aparatčik.. te ostala bulumenta ‘funkcionera’ Merhameta, Preporoda i džematskih odbora?
Nikoga, ništa i niotkuda ovakav i ovaj ‘trust mozgova’ neće ‘popraviti’ već će se samo još više nafatati love, naguzujući se na državni patriotizam i domoljublje bez kojeg su kao bivši drogeraši načisto bolesni i siromašni jer veći skup SDA ‘jastrebova’ i prznica lovatora još nije oformljen od kako je Ramiz kihn’o.
Ramiz Salkić kaže kako će ovi savjetnici raditi bez naknade, ali niko mu ne vjeruje kad se pouzdano zna da ljubav prema domovini ima itekako cijenu, dokazano je u praksi. Uostalom, u već pomenutoj reviziji u kojoj je Izetbegović svjesno slagao i partije i narod da će uspjeti a znao je da neće, imao dopis Suda da je stvar propala, zna se da je ‘stručnjak’ Memišević Fadila od Bakira dobila preko 200.000 KMa, pa u njegovo ime sa nelegalnim pravnim zastupnikom BiH Sakibom Softićem sklopila ugovor o zastupanju države BiH i prebacila mu pare, iako ništa nije ni mogao niti uradio.
Naravno, činjenicu da od 44 ‘savjetnika’ samo njih nekoliko boravi i živi na prostorima Republike Srpske dok su ostali na sigurnim destinacijama Sarajeva, Tuzle, Zenice ili dijaspore ne treba u ovoj komediji ni isticati. Uostalom, ni Salkić Ramiz ne živi tamo, on u Republiku Srpsku odlazi samo na ‘posao’, dok mu je familija u Tuzli, u ‘radnu kancelariju’ navrati kad je slobodan poslije putovanja po džematima BiH i dijaspore.

Ili, da među ‘savjetnicima’ nema stručnjaka iz Srebrenice, Prijedora ili kojeg drugog povratničkog mjesta, to ne treba naglašavati, u ovakvim smijurijama je stvar odviše poznata.

Znači, imaćemo više halabuke oko bosanskog jezika, Medresa i džemata gdje su najviše ‘ugrožena naša tradicionalna prava’, Ramiz će dobijati materijala, posebno kad otpočnu pripreme za ‘borbu za Srebrenicu’ gdje se ne smije dozvoliti ‘da vlah bude tamo načelnik’ , kako je to slikovito pojasnio miroljubivi Resi ef. Kavazović.
Prava istina je da što je više Salkića u medijima, sve smo dalje od Srebrenice i od povratnika, što više savjetnika ovog tipa, sve će biti manje poslanika Bošnjaka u klupama Skupštine Republike Srpske i sve manje povratnika. Vrijedi podsjetiti čitaoce da smo ih tamo poslije rata imali 18, sada ih ima 3.

Ali zato imamo djecu Bošnjaka umjesto u školama po mejtefima, Federacija plaća učitelje da im prezentuju ‘naš jezik’, ‘stručnjak’ i savjetnik Dževad Jahić ih je naučio u svojim ‘rječnicima bosanskog jezika’ u stotine tomova kako se na bosanskom kaže za Srbe. To su ‘đikani’, odlično, elhamdullilahi, sjedni, pet!

Nana Fata Orlović je javno u tv ‘Face’ pojasnila kako se Ramiz Salkić ‘bori’ za povratnička prava, skupa sa bivšim Reisom Cerićem oblijetao je ovu staricu nagovarajući je da ‘mahne’ zemljište za crkvu u njenom dvorišu i da uzme pare, žena ga kulturno ‘mršnula’ iz dvorišta, ali ovakav nastup ‘borca’ Salkića nije ništa umanjio njegovo herojstvo i junaštvo, Bakir je pročitao davno njegove mogućnosti, ovim ga nagrađuje, ponovo je ustoličen u sam vrh SDA stranke.
Uz slične ‘zasluge’ i zbog istih razloga u SDA je oformljen i ‘senat’, pa smo dobili hrpu senatora, u stvari povratak i rehabilitaciju bivših funkcionera i političkih prznica i svađalica, bivših osuđenika i uhljeba kao što je Mirsad Veladžić, grobar Krajine posebno njenog obrazovanja ili kao što je nekadašnji državni SDA funkcioner Nedžad Branković i njemu slični, dobili smo još i neke ‘asocijacije’, fondacije’ i ‘muzeje i institute’, tako da je ovaj ‘majstorluk’ Ramiza Salkića samo blaga kopija ‘majstorluka’ njegovog šefa i vladara države BiH čime je metod uzimanja državnog, narodnog novca, a pod plaštom borbe za povratnike i državu doživio svoj vrhunac. A SDA dobila prave male fabrike za svađe i razgradnju zajedništva i države BiH što će se prikazati patriotizmom, ‘crvenom linijom’, ‘borbom za žrtve.

Neki mediji su objavili ovu vijest sa naslovom ‘Ali Ramiz i 44 razbojnika’ ali naše domaće razbojnike ništa ne može iznenaditi ni pokolebati, biće toga još. Borba za državu je vječita a u bajke smo odavno prestali vjerovati. Ništa ne bi iznenadilo da Salkić među savjetnike ubaci i ‘majku’ Muniru Subašić i ‘Hižaslava’ Mustafu Cerića, sve je moguće, broj na lsiti nije konačan a Munira i ‘vezir’ su svoje bitke za povratnike Bošnjake odavno dokazali.

photo : Emir Ramić, akademik muftije Zukorlića u ‘bošnjačkoj oazi u džamiji Hamilton, Canada, arhiv