A i Grčka je srećom ove godine dozvolila otvor prve džamije

Za sreću i nadu treba samo malo, tako izgleda čim naši bh reprezentativci zaigraju išta bolje nego se to od njih očekuje.
Pobjedom u Zenici nad reprezentacijom Finske sa 4:1, svi su se rastorokali, pa nam izgleda da ‘samo što nismo u kvalifikacijama’.

Samo još da pobijedimo Armeniju, Grčku, Italiju i Lihtenštajn.
I pod uslovom da Finska i Armenija kiksaju …
Nakon što je (bio) podnio neopozivu ostavku pa je brzo povukao 08. septembra ove godine poslije poraza od Armenije sa rezultatom 4:2, BH selektor Robert Prosinečki je optimističan pred ovaj susret sa Grčkom u Atini.
“Moramo se odmoriti za utakmicu protiv Grčke. Nije sve izgubljeno, moramo se pokazati u dobrom svjetlu u Grčkoj. Grci su uvijek nama nezgodni, sjetite se samo prošle utakmice gdje smo vodili sa 2:0 i oni su mogli pobijediti na kraju. Koliko god se priča da im ne igraju najbolji igrači, pod novim selektorom će uraditi sve da naprave dobre rezultate. Imali su dosta kikseva, posebno protiv Lihtenštajna, ali sigurno neće biti lagana utakmica”.
Tako rezonuje selektor ‘Žuti’ dok već charter letom bh reprezentativci putuju prema Atini.

Ja pak rezonujem ovako. Članovi naše reprezentacije sasvim drugačije igraju za poznate klubove van BiH, sasvim drugačije kad su u reprezentaciji BiH. Jer mogu. Kod kuće ih niko neće kazniti za njihovu tromost, propuštene prilike ili nemar, u matičnom stranom klubu ‘debelo’ moraju platiti svaki svoj propust. Kod nas su razmažene frajlice i uz to mega zvijezde, pravi vjernici u džamijama i saffovim a u svojim klubovima su samo dobro plaćeni fudbaleri. I odlični ljubitelji dobrih provda i još boljih skandala. Kod nas možeš izostati sa treninga, ne javiti se selektoru, sve može, vani bogami ne ide.
Tako i zbog toga, evo već godinama, iako imamo najbolje fudbalere, vazda su nam ulasci u kvalifikacije u domenu magije. Matematike. Želja i snova.

U Zenici smo, bar sudeći po medijima, dobili Finsku i zbog toga što su igrači prije utakmice posjetili piramdie u Visokom i džamiju u Zenici. ‘Da klanjaju džumu’. ‘Kolektivno’. Nije objavljeno, možda su bili i na Ajvatovici ili Pruscu.
Napunili baterije nevidljivim silama. Sreća pa su u Grčkoj otvorili prvu džamiju ‘Votanikos’ ove godine, naši reprezentativci će moći u Ateni da obave svoje vjerske dužnosti. Nakon što se dobrano napune viskijem i nargilom. Inače, da nije toga, ne bih im ni preporučio da lete za Atenu.
Tako to ide kad se u sport uvuče religija i politika.

foto : bh reprezentativci u džamiji Ensar u Zenici pred utakmicu sa Finskom, Ibrahim Šehić, Muhamed Bešić, Izet Hajrović, Sead Kolašinac, Ervin Zukanović, Edin Višća, trener golmana Kenan Hasagić i Amer Gojak