Zašto opet o Krajiškom Teferiču?

 

Da su Krajiški Teferiči ‘odsvirali’ svoje i da su profitno-interesne grupe Krajišnika ovu manifestaciju izmjestili iz ‘naše tradicije’ u biznis i bezobzirnu pljačku, nema uopšte dileme. Pitanje je samo dana ili trena kad će Krajišnicima iz stomaka i guzicee doći u glavu.

A doći će.

Naravno, više je bizarno i isprano i pisati o Krajiškim Teferičima, međutim mora se, teme se same od sebe nameću.

Pisali smo ranije kako smo ‘našu krajišku gostoljubivost’ i ‘tradiciju’ odavno ubili i ovu divnu manifestaciju, kao i sve što je dobro i što valja, načisto olešili i isprofanisali, St. Louis je evo, to i potvrdio ovih dana.

Pukla je bruka poslije ‘uspješnog’ (kao i obično, svaki je uspješan) 21. Krajiškog Teferiča u St. Louis-u prošle godine, našu uspješnost možemo isčitavati i tumačiti svako na svoj način ali scandal je tu da nas vrati pred ogledalo.

Priča, u najkraćem kaže, kako su sa računa jednostavno ‘nestale’ pare i kako su se parama sakupljenim na Teferiču i uz Teferič pravile veselice i novogodišnje zabave, iako su pare koje su preostale iza Teferiča u St. Louis-u bile namijenjene u sasvim druge svrhe. Zapravo, sukob u St. Louis-u i u Odboru 21. Krajiškog Teferiča je samo nastavak ‘naše tradicije’, podsjećamo čitaoce da smo u toj našoj dobroti i ‘merhametluku’ imali u jednom danu dva Teferiča, oba Krajiška, da su te davne godine u Chicago IL advokati imali pune ruke posla dok su Krajišnici željni posjeta, susreta i zabave pičili nemilice ne bi li stigli ‘na vrijeme’ na oba Teferiča, svađu između ‘onog pravog’ i ‘onog krivog’ odbora Teferiča mogli smo javno pratiti u medijima. Sjetimo se da su nam ‘odboraši’ Teferiča u Detroit-u također ranije priredili policijski kordon koji nas je sve istjerao iz sale za zabavu jer odbor nije uopšte imao dozvolu za točenje piva a kamion sa alkoholom je stajao parkiran u dvorištu sale, nije tako davno bilo kad je u Fort Wayne Krajiški teferič po sili zakona i uz advokate postao ‘Krajiški Festival’ i tako i održan.

Evo, St. Louis na 21. ‘druženju’ od augusta prošle godine prosipa svoj prljavi veš, tek sada. Bolje ikad nego nikad!

Priča kaže kako je ‘neko’, neko naknadno registrovano udruženje sa računa Teferiča ‘skinulo’ lovu i prebacilo je na svoj račun, nekih 5,000 dolara, a prije toga još toliko je potrošeno navodno na žurkanje i igranke, i opet, se u naš merhametluk (aferim raja) ufurali advokati, pale su prijave i tužbe.

Jedan od ‘glavnih” iz odbora 21. Krajiškog teferiča gospodin Suad Klassen tvrdi kako su ‘pojedinci’ iz Odbora prebacili pare koje su uzete od naroda za sasvim druge svrhe, i kako kaže, umjesto da pare budu utrošene u kupovinu zemljišta ili sličnog objekta za Krajišnike, potrošene na sasvim druge ciljeve i svrhe. A poslije odbitka svih troškova i rashoda, poslije 21. Teferiča na rčunu je ostalo malo više od 20.000 dolara, tačnije 21.568, 20 dolara kako je to i zvanično prezentovano po završetku Teferiča na profilu organizatora Teferiča.

Sada se ređaju po kafanama i internetu optužbe ‘ko je veći lopov’ a ko ‘veća poštenjačina’, neka udruga ‘Mladost Krajine’ koja je novac prebacila na svoj račun optužuje Suada Klassena, ovaj vraća ‘loptu’ na udruženje i ‘neke’ iz Odbora koji su nezakonito postupali sa novcem. I prijeti advokatima i tužbama, nudi kopije slika, potvrda i sličnih dokaza. A sve do unazad par mjeseci je izgledalo idilično, ‘naški’, da kažem Krajiški. Klassen, koji je samo za tu priliku registrovao non-profit organizaciju 21. Krajiški Teferič sa računom na svoje ime tvrdi kako mu je onemogućeno da obradi taxu jer mu nedaju originalne ‘papire’, tvrdi da je radio transparentno i zakonito, ali da je napravio grešku jer je na zahtjev pojedinih iz odbora pristao da za podizanje love bude više supotpisnika, iz drugog tabora uzvraćaju drugačije i optužuju ga za lopovluk.

Ko je kriv a ko prav, više uopšte nije bitno niti je cilj ove priče da posreduje i okrivljuje bilo koju stranu, poanta je u Teferičima. U lovi, zbog koje se do smrti bore svake godine profitno-neprofitni tabori i grupe biznismena jer je to prilika da se za dan ili dva zgrne puno love, da se ‘ošišaju kurbani’ Krajišnici na račun ‘mladosti’, fudbala i patriotizma, koji još uvijek vjeruju u dobroćudnost ove manifestacije. I koji vole žurkanje i fejsbučenje.

Dakle, ko je u pravu a ko je u krivu, po svoj prilici će presuditi advokati i Sud, tako mi to Krajišnici držimo do karaktera i krajiške gostoprimljivosti.

No, kad je već tako, sasvim je ljudski da se postavi i pitanje transparentnosti Krajiškog Teferiča u gradu Utica NY, je li tako?
Mislim, i ovaj, kao i svi drugi naši Teferiči je ‘uspio’ (uspjeh se mjeri po broju prodatih ulaznica za finalno veče, po hrpi para od donatora, po halabuci na internetu, po …), ali evo, prođe puni mjesec dana a ‘odbor’ utičkog Teferiča se umirio k’o dijete na tuti.

A para leglo samo tako, zašto i ne bi.
Preko 20.000 dolara je uz navlačenje i poznato ‘fejs’ takmičenje sa spiskovima nakupljeno prije finalne muzičke večeri na kojoj nije ukupljeno ništa manje, pa bi, istim stilom kao u dramčenju para bilo najnormalnije da se prikaže u šta je sve to utrošeno ili će biti spiskano. Red je, bez obzira što se radi o donacijama.

Jok! Utički ‘odbor’ je utihnuo i troškari sakupljeno. Ma nema čak ni onog lažnog a očekivanog:  ‘prihodi toliko, rashodi tako, ostalo 0’ na računu. Nema ni imena pobjednika fudbalice, nema ništa osim logo znaka koji podsjeća na St. Louis, gluho bilo, kao da se sprema još jedan takav scandal.

I na kojem, i na čijem računu, pita se Utica NY? Jer, iako je, kao što smo pisali prošle godine kandidaturu ‘dobio’ (šta dobio, kad se već zna unaprijed) ‘Krajišnik SC’, na takmičenju je tamo učestvovao ‘Krajišnik FC’ (o tome smo također pisali). Osim toga, ‘Krajišniku SC’ je IRS zatvorio bankovne račune pa se narod pita kako je uopšte izorganizovao Teferič, osim ako nije poslovao preko nove udruge ili preko džemata. Jer, nacijo, u ‘odboru’ ovogodišnjeg Teferiča u Utica NY sve su same džematlije ili familije džematlija, mogli smo to vidjeti prema reklamam na ‘bini’ Teferiča a i prema omladinskoj muslimanskoj radnoj akciji na autonomaškom groblju nakon Teferiča.

Uz Teferič u gradu Utica organizovana je i tombola, auto dealer Asim’s automotive je prodavao tickete za sretne dobitnike auta (Cadilac 2007), bez obzira što je dealer bio izdašan u donaciji prije Teferiča (1,200 dolara) red bi bio pojasniti ko je dobio auto i da li je i tombola organizovan u svrhu zarade za organizatora ili za trgovca autima. Jednostavno, da se zna ko je zaradio a ko ‘popušio’.

Dobro, znamo mi odprilike ko uvijek ‘puši’ u ovakvim merhamet organizacijama i veselicama i znamo mi i nas Krajišnike, ali ovo sa utičkim Teferičem podsjeća na poslovanje džemata i džematskih principa. ‘Ne smije lijeva znati šta daje ili uzima desna’. Kao kod zekjata, muslimanskog PDVa.

Mene ‘što se smatra’, znam ovo : čim je džemat u blizini, tu je i lova. A čim je lova, tu nastaju tajne. A nesporna je činjenica da je vrh ‘Bajrinog džemata’ (West Bosnina Islamic Center of Utica NY, INC) isuviše bio blizu i organizovanja i teferičenja u gradu Utica NY 2019. godine.

Međutim, niko ‘ničija kutija nije’. Kad tad će se saznati, samo što organizatori ujdurme uvijek računaju na našu kokošju pamet i gubitak pamćenja.
I uvijek su, nažalost, skoro u pravu.

photo : logo Krajiški Teferič, St. Louis, Utica NY, arhiv