Fina funkcija, parali a laHko

 

Samo Bog zna gdje je granica u izmišljanju džamijskih i džematskih ‘funkcija’, ali toliko se namnožilo bijelih ahmedija, da se jednostavno mora pronaći kakvo uhljebljenje. Na kraju krajeva, kad je u službi Boga, niko neće pitati ni zapitkivati.

Tako, nakon što smo (i da li smo još?) podmirili džematske odbore, direktore, šire asocijacije-medžlise pa muftiluke, prelazimo sa vjerskih objekata u ‘civilne’. Dobismo tako funkciju ‘muslimanski dušebrižnik’, nešto kao kršćanski pop, facu koja se posebno školuje za taj poziv, i koja uglavnom ‘ordinira’ po bolnicama. Uči bolesnike, posebno one najteže, kako će uz vjeru i Boga ozdraviti. Ili, kako će im biti bolje.

Poslije bolnica, na redu su Univerziteti i Koledži. Kao što znamo, većina Unverziteta u Americi posjeduje prostorije za molitve i pristup religiji je slobodan i otvoren.
Dobismo zato mislimanskog kapelana, šta li, više se ne zna ni kako to prevesti.

Vaiz, valjda, ma klasični hodža na službi studentima Univerziteta. On je dobro plaćen da vazi o islamu, o vjeri, miroljubivosti, da podsjeća studente na ‘svoju vjeru’, da ih približava Bogu. A i da ostale kojima također drži često predavanja kroz formu ‘druženja’, ‘zajedništvo religija’ i odveć već poznato u religijama, što više približi islam, ne bi li se ‘okrenuli’.

Jedan takav je Amir Durić na Univerzitetu u Syracuse. ‘Muslim Chaplan’, tako ga reklamiraju u crkvi-džamiji Utica NY (Bosnian Islamic Association of Utica NY) gdje je skupa sa nekakvim savjetnikom u borbi protiv akohola i opijata održao panel diskusiju u ovom džematu danas, 24. augusta 2019. godine.
Para zaista neda mira.
Iako je ova ‘funkcija’ muslimanskog kapelana odlično plaćena, treba mu dati još. Kad se već ima, a ima se.

Pa nas više neće, nakon ovih i ovakvih naukovanja, presretati kao ranije utički policajac Džanan (inače aktivni član džemata crkve konvertovane u džamiju), sa strašnim i prijetećim pitanjima ‘a nalok’o se uz Ramazan, a, sram te bilo’ (kao da bi sve bilo O.K. da nije bio Ramazan kad te uhvatio dopingovanog), jer će mo biti educirani.
Tj. naučićemo kako se odgovorno pije. Piva, tableta, šta god.

photo : Duric Amir, muslim chaplan, Syracuse, arhiv Cross